fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips als je zelfgemaakte kleding wil verkopen

Zelf kleding maken is al jaren weer hip! Waar dit vroeger vooral werd gedaan uit noodzaak, is zelf kleding ontwerpen en maken nu vooral leuk. En dat snappen wij helemaal! Je bent creatief bezig, kunt je even helemaal verliezen in het werk én als klap op de vuurpijl heb je aan het einde van de rit er een kledingstuk bij. Helemaal gaaf dus!

Wanneer je net begint met het maken van kleding, moet je waarschijnlijk nog veel leren. Hoe werkt je naaimachine, wat kan hij allemaal en hoe werk je met patronen zijn dan kwesties waar je mee bezig bent. Zodra je jouw naaimachine kent en je meer ervaring hebt, zal je meer aandacht voor het ontwerp en jouw eindproduct krijgen. Lukt het jou om mooie kledingstukken te ontwerpen en op hoog niveau uit te voeren? Dan is het misschien leuk om er over na te denken deze ook te verkopen.

Maar laten we bij het begin beginnen: 5 tips als je jouw zelfgemaakte kleding wil verkopen

  1. Wees uniek

Basic items als een wit t-shirt of een grijze joggingbroek zullen bij grote winkelketens altijd goedkoper blijven. Door de items uit jouw ‘collectie’ uniek te laten zijn, zijn klanten eerder geneigd iets meer te betalen. Jouw productiekosten liggen ten slotte een stuk hoger dan die van de H&M, HEMA of C&A. Geef ieder kledingstuk dus iets bijzonders mee, zoals een vette print, bijzondere stiksels of vrolijke borduursels. Zo onderscheid jij je van de grote winkels in de winkelstraat!

  1. Specialiseer je

Je kunt niet overal even goed in zijn en dus is het zeker verstandig om je te specialiseren. Zo is het maken van een goed zittende jeans een vak apart en kan je je met prachtige handgemaakte avondjurken ook onderscheiden. Ga op zoek naar items die jij leuk vindt om te maken en laat zien dat jij hier goed in bent. Alleen dan zijn klanten bereid hier geld aan uit te geven!

  1. Voorzie de kleding van labels

Wanneer je kleding verkoopt, verwachten klanten dat er duidelijke labels in het item te vinden zijn. Denk aan een label in de nek, waar de maat en het merk op terug te zien zijn. Maar ook aan een waslabel, waardoor jouw klanten weten hoe ze het beste met het kledingstuk omgaan! Kleren labelen is niet alleen informatief, maar het is ook meteen het visitekaartje in de door jou ontworpen items. Mooie kleding labels kan je bijvoorbeeld bestellen via Dutch Label Shop. Maakt het wel zo professioneel!

  1. Draag jouw eigen kleding!

‘Wauw, wat een leuk jurkje. Waar is die van?’ Hoe vaak ik deze vraag om mij heen wel niet hoor! Zeer regelmatig zie ik dat vrouwen het item daarna ook daadwerkelijk aanschaffen. Probeer jouw eigen kleding zoveel mogelijk te dragen! Neem een voorbeeld aan Josh V, die eigenlijk altijd in haar eigen ontwerpen te zien is. Super leuk én inspirerend.

  1. Bereik jouw doelgroep

Breng voor jezelf in kaart wie jouw doelgroep is en probeer met ze in contact te komen. Ontwerp jij unieke steunkousen voor vrouwen op leeftijd? Dan zet je andere marketingkanalen in dan wanneer je crop tops voor tienermeisjes maakt. Door jouw doelgroep op de juiste plek en met de juiste toon te benaderen, vergroot je de kans op verkopen aanzienlijk!

Waarom verkopen?

Kleding maken is leuk, maar het kost je natuurlijk ook geld. Door zelfgemaakte kleding te verkopen kan je proberen je kosten terug te verdienen en er misschien zelfs iets aan over te houden! Ben je écht goed, wie weet breng jij op een dag jouw eigen kledinglijn uit.

Heb jij ooit jouw zelfgemaakte kleding verkocht? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

 

1 reactie

Anneke -

De verkoop via Facebook ging tot voor kort goed. Nu stagneert het echter. Wat kan ik doen?

Reageer ook