fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips als je niet lekker functioneert op je werk

Wanneer je niet lekker functioneert op werk, is dit bijna altijd heel erg vervelend. De eerste paar dagen valt het waarschijnlijk niemand op, maar wanneer je meerdere weken of maanden niet op niveau presteert, gaat het opvallen. En dan kan het wel eens nare gevolgen hebben. We hebben het hier niet eens alleen om jouw positie binnen het bedrijf, maar ook in het kader van je zelfbeeld. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Hier 5 tips als je niet lekker functioneert op je werk:

1. Probeer te ontdekken waar het vandaan komt

Niet naar behoren functioneren kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de functie je niet ligt, je geen klik met je collega’s hebt, je gewoon even niet lekker in je vel zit of dat het werk gewoon te moeilijk is. Kijk kritisch naar jezelf en wees eerlijk: waar denk jij zelf dat het echt vandaan komt. Pas wanneer je eerlijk naar jezelf hierover bent, kan je er iets aan doen.

2. Houd het gevoel niet voor jezelf, maar spreek met een leidinggevende

Of je nou wel of niet weet waar het vandaan komt, bespreek het met een leidinggevende. Door zelf pro-actief met het probleem om te gaan, zullen ze je graag willen helpen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat niks lekker loopt in mijn werk. Dit vind ik vervelend, want ik wil het graag goed doen!”. Door dit uit te spreken en samen een plan op te stellen is de kans dat jullie er samen uitkomen vele malen groter.

3. Geef ook thuis aan dat het even niet zo lekker gaat

Merk je dat je ‘werk-dipje’ langer dan twee weken duurt? Geef dan ook thuis aan dat het even niet zo lekker gaat. Er is een kans dat je wat prikkelbaarder bent. Dat is niet erg, maar het is voor je gezin wel fijn als ze je een beetje kunnen ontzien. Je vervelend voelen op werk is vreselijk, maar dat moet thuis natuurlijk niet alleen nog maar erger worden.

4. Ga actief aan de slag met de punten waar het niet lekker mee gaat

Heb je in kaart waar het probleem ligt en heb je het zowel thuis als op werk besproken? Ga dan actief met je probleem aan de slag! Kom je vaardigheden tekort? Neem een bijspijkercursus! Klikt het niet met je collega’s? Ga tijdens de lunch eens naast iemand anders zitten! Vind je het werk gewoon echt niet leuk? Zoek een andere baan! Maar bovenal: wees pro-actief en niet bang om eerlijk te zijn.

5. Zoek eventueel een persoonlijke coach

Werken al deze bovenstaande punten niet en kan je maar niet je vinger op de zere plek leggen? Maak dan eens een afspraak met een loopbaancoach. Hij of zij kan je helpen met nieuwe doelen stellen, meer uit je werk halen of het plezier terug krijgen.

Lees ook: 7 tips om een burn-out te voorkomen

werkplek-760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook