fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 super leuke tips van Ka om te voorkomen dat je kind zich verveelt deze herfstvakantie

Ik kan me de tijd niet meer heugen dat ik me verveelde. Het lijkt me heerlijk om even niet meer te weten wat ik moet doen. Maar ja, ik heb altijd wat te doen. Komt ook omdat ik van alles een activiteit maak. Zelf van uit het raam staren. Kinderen hebben er meer moeite mee, maar met een beetje hulp krijg je ze in actie.

Als Bob of Tom dweilend over de grond zuchten dat ze zich vervelen, merk ik dat ik dat niet leuk vind om te horen. Ze hebben van alles om mee te spelen, kunnen overal heen en vriendjes zat. Hoezo verveel je je? Wist je dat het helemaal niet erg is als kinderen zich vervelen? Het heeft zelfs een functie. Ze worden er reuze creatief van omdat ze de tijd hebben en nemen om na te denken. Om net als ik even uit het raam te staren. Of om gewoon even uit te rusten van alles wat ze gedurende een dag moeten doen.  Ouders zijn geneigd om gelijk in actie te komen als hun kinderen zich vervelen. Niet doen. Laat ze het maar mooi zelf uitzoeken anders leren ze nooit hun vrije tijd zelf in te vullen.

Kwartiertje voor jezelf

Dit is geen vrijbrief om je kind maar aan te laten modderen in zijn verveelbui. Vaak baal jij ervan omdat je kind zich gaat vervelen op het moment dat jij had bedacht een kop koffie te drinken en de krant te lezen. Pak de kookwekker, draai ‘m op een kwartiertje en spreek af dat als de wekker gaat, jij even iets gaat doen met je kind.

De herfstvakantie is voor een deel van Nederland vandaag begonnen en dus kun je de opmerking ‘Mam, ik verveel me?’ weer verwachten. Met de volgende tips heb jij daarop een antwoord.

  1. Ga op zoek naar een lege schoenendoos, een stapel tijdschriften en een schaar en lijm. Daarmee kun je een kijkdoos maken. Je kunt een thema nemen, bijvoorbeeld eten, speelgoed of herfst, maar je kunt ook je kind alle leuke plaatjes erin laten plakken.
  1. Wat ik zelf leuk vind, is om samen met Bob en Tom een verhaal te schrijven. Ik verzin het intro en om de beurt mogen mijn jongens een zin noemen. Zo krijgen we een hilarisch, verdrietig om juist prachtig verhaal dat we samen schrijven.
  1. Maak alvast kerst- of verjaardagskaarten. Altijd handig om in huis te hebben. Weet dat mensen het leuk vinden om op hun verjaardag een echte kaart te ontvangen. Niet een mailtje of appje. Nog leuker is het als de kaart zelf is gemaakt.
  1. Ga het bos in. Zoek naar mooie bladeren waarmee je als je thuiskomt kunt knutselen. De gevonden bladeren kunnen worden opgeplakt. Maar ook kun je je kind de contouren van het blad laten overtrekken om het vervolgens mooi in te kleuren.
  1. Succes heb je met de grabbelton. Schrijf op briefjes alles wat je in huis kunt doen. Met Lego spelen, Donald Duck lezen, tekenen, helpen in de tuin, kamer opruimen, in mama’s nek kriebelen. Verzin het maar. De briefjes gooi je in een pot en je laat je kind er eentje trekken.

Wat doe jij als je kind zich verveelt? Laat je het even zo, of kom je gelijk in actie en bedenk je van alles? Laat het ons weten, we zijn hartstikke benieuwd! Vertel het in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook