fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom tafeltennis je nieuwe hobby zou moeten worden

5 redenen waarom tafeltennis je nieuwe hobby zou moeten worden

Ik vertelde zojuist, voordat ik aan dit artikel begon, dat mijn man jaren geleden op hoog niveau tafeltennis heeft gespeeld. Wat ik zelf van deze sport weet? Eigenlijk niet zoveel, dus daarom heb ik hem even als hulplijn ingeschakeld, want dat het een leuke sport is, dat is volgens hem wel duidelijk! Hij geeft dan ook graag 5 redenen waarom tafeltennis je nieuwe hobby zou moeten worden! Lees je mee? En haal die camping batjes maar uit de schuur, deze zomer ga je shinen achter de tafeltennistafel

Verbeteren van je concentratie, alertheid en reflexen

Om te kunnen tafeltennissen is het van belang dat je je goed concentreert. Doe je dit niet, dan vliegt dat kleine balletje steeds langs je heen en dan win je natuurlijk nooit! Door regelmatig te tafeltennissen verbeter je je concentratie en alertheid, wat ook op andere vlakken kan helpen. Ook op werk of school kun je er namelijk de vruchten van plukken. Daarnaast helpt het regelmatig met een batje in je hand staan en tafeltennis spelen ook om je reflexen te trainen. Zodra jouw tegenstander het balletje slaat heb je namelijk maar heel kort de tijd om deze terug te slaan. In het begin zal je dan ook merken dat dit helemaal niet zo gemakkelijk is en dat je te laat bent. Dit is gewoon een kwestie van veel oefenen en na verloop van tijd zie je hier vast en zeker verbetering in.

Oog-hand coördinatie en conditie trainen

We hebben het in de titel van dit artikel over tafeltennis als hobby, maar ik begreep van mijn echtgenoot dat je het toch echt een sport moet noemen. Het lijkt misschien niet een hele intensieve bezigheid, maar niets is minder waar. Je staat dan wel een hele tijd op dezelfde plek langs één van de betonnen pingpongtafels en je beweegt in feite alleen je arm en hand, maar het is lichamelijk een intensieve sport. Je beweegt namelijk ook je bovenlichaam heen en weer en daarnaast stap je van links naar rechts aan de tafel om het balletje te kunnen raken. Zelf bepaal je hoever je wilt gaan. De topspelers staan een eind van de tafel af en moeten flink heen en weer rennen. Er is dus wel degelijk wat conditie voor nodig, zeker als je fanatiek wilt gaan spelen. Daarnaast is tafeltennis ook goed voor je oog-hand coördinatie. Je moet het balletje namelijk goed volgen met je ogen en op tijd met het batje terugslaan. Juist omdat je dus het batje moet besturen (en niet alleen je hand gebruikt) is het terugslaan hierdoor iets lastiger.

Werken aan je bovenlichaam en arm en je evenwicht

Als je het balletje terugslaat dan train je niet alleen je arm, maar je hele bovenlichaam. Je versterkt de spieren in je hand, je schouders, arm en rug. Verwacht geen sixpack, want daar is het de sport niet voor, maar je merkt wel degelijk dat je sterker wordt. Ook is het spelen van tafeltennis goed voor het versterken van je evenwicht. Je moet op een snelle manier van richting veranderen en dan is het wel van belang dat je goed en stevig kunt blijven staan. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je zal merken dat je evenwicht beter wordt.

Ook goed voor je hersenen

Omdat je tijdens het tafeltennissen je goed moet concentreren, is het van belang dat jouw hersenen goed kunnen multitasken. Je moet niet alleen het balletje volgen en tegenhouden, maar ook proberen om een zo moeilijk mogelijke bal terug te slaan. Door hier actief mee bezig te zijn stimuleer je je hersenen, welke een flinke oppepper krijgen en je extra energie geven om door te gaan. Is er in de buurt van werk of school een tafeltennistafel overweeg dan om in de pauze zo nu en dan even een balletje te slaan (een tafel aanschaffen kan natuurlijk ook).

Laagdrempelig en sociaal

Omdat je voor tafeltennis alleen een tafel, twee batjes en een balletje nodig hebt, is deze sport laagdrempelig te noemen. Je hoeft er verder eigenlijk niets voor aan te schaffen en iedereen kan in principe meedoen. Je kunt op ieder niveau instromen, of je nou net begint of al jaren bezig bent. Tafeltennis verbindt en heeft een sociaal tintje. Daarnaast is deze sport ook niet heel zwaar voor je botten, rug en gewrichten, mits je natuurlijk niet als een beest aan de gang gaat. Het doen van een goede warming-up is wel handig, zeker als je fanatiek wilt gaan spelen. Spierpijn in je arm krijg je waarschijnlijk wel, maar ja, dat hoort er nou eenmaal bij. Daarentegen krijg je er wel veel plezier voor terug en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Heb jij wel eens getafeltennist? We lezen het graag in de comments!

Afbeelding bovenaan dit artikel: Ivan CortezUnsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook