fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom mijn kids zo dol zijn op hun ‘juffies’ van de kinderopvang

juffies bij de creche

Jaren geleden stelde ik een keer een lijstje op van beroepen waarvan ik vond dat ze te weinig waardering kregen. Hoog op dit lijstje prijkten de pedagogisch medewerkers van de kinderopvang. Nu, jaren later, heb ik nog steeds veel waardering voor deze (meestal) hardwerkende dames. Sophia zit inmiddels op de basisschool, maar Helena gaat nog steeds twee dagen per week naar de crèche. Wat vindt ze het daar fijn en wat gaat ze het missen als ze vanaf mei op school start. Van de kindjes tot het leuke speelgoed; ik weet zeker dat ze er vaak aan zal terugdenken. Maar wat ze het meeste zal gaan missen? Haar lieve juffies! Ik vertel graag waarom ze bij ons zo dol zijn/waren op hun ‘juffies’ bij de opvang. Lees je dit en ben je toevallig op zoek naar een nieuwe baan? Wie weet inspireert het je om te werken in de kinderopvang

Warm bad

Onze crèche heeft echt een huiselijk gevoel. Helena zit er al ruim drieënhalf jaar op en ze kent de andere kinderen dan ook bijna allemaal. Als we daar binnenkomen voelt het als een warm bad. Helena trekt haar schoenen uit en roept luidkeels ‘goedemorgen’ tegen haar juffie (officieel natuurlijk pedagogisch medewerker kinderopvang genoemd). Helena vertelt inmiddels zelf hoe ze heeft geslapen en wat ze heeft ontbeten en kruipt lekker op schoot. Het voelt allemaal heel vertrouwd!

Band opbouwen

In de bijna vier jaar dat Helena op deze opvang zit, heeft ze echt een band opgebouwd met de leidsters. Ze vertrouwt ze en vindt het eigenlijk altijd leuk om gebracht te worden. Voor mij als moeder is dat natuurlijk ook fijn. Je laat immers je meest dierbare bezit achter. Niet alleen Helena heeft een connectie met de pedagogisch medewerkers, ook mijn man en ik ervaren dat zo. Je spreekt elkaar vaak en je weet dat ze goed voor je kindje zorgen. Dat schept een band!

Lachen, gieren, brullen

Als ik voor de deur van de groep sta, hoor ik bijna altijd flink gelach binnen. Bij ons op de crèche wordt er heel wat af gelachen. De kindjes halen vaak de grappigste trucjes uit, maar ook de leidsters doen vrolijk mee. En heb ik mijn oudste -Sophia- bij me? Die kent de grapjes nog al te goed en doet vrolijk mee. Werkt aanstekelijk!

Heel veel leren

Het is natuurlijk niet de taak van de pedagogisch medewerkers om de kinderen op te voeden. Toch merk ik dat mijn kinderen zo ongelofelijk veel leren op de crèche. Zo speelden de leidsters echt een grote rol in het zindelijk worden van de meiden. Spelenderwijs gingen ze er op de groep mee aan de slag. Ook netjes eten, leren delen en zelf je jas en schoenen aandoen zijn dingen waar ze op de groep druk mee zijn. De kids vinden het leuk en als moeder waardeer ik het enorm.

Creatief

Waar ik nog nét een boom kan tekenen, worden er op de crèche de mooiste Pinterest-proof knutsels gemaakt. Veel leidsters zijn enorm creatief en gaan heerlijk met de kindjes aan de slag. Van handgekleide muisjes tot de schattigste moederdag-werkjes: elke keer bedenken ze weer iets nieuws. De kindjes vinden het onwijs leuk om te doen. Als ouder heb ik hier veel waardering voor.

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang is volgens mij heel erg leuk! Je bouwt een band op met de kindjes (en de ouders) en je kunt heel veel leuke, creatieve en gezellige dingen doen. Ik geloof wel dat het werk ook zwaar is. Al is het maar vanwege de grote verantwoordelijkheid. Bij veel leidsters merk je echt dat het hun roeping is. Dat is bijzonder om te zien en als ouder herken ik die passie meteen. Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden? Volgens mij zijn er veel openstaande vacatures kinderopvang.

Praat mee

Zou jij wel willen werken in de kinderopvang? Of doe je het misschien al wel jaren? Ik ben heel benieuwd! Waar ik ook benieuwd naar ben, is of er meer ouders zijn die dezelfde ervaring hebben met hun opvang. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig!

Afbeelding: Adam Winger via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook