fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom je geen moeder zou willen worden

Het artikel over Patricia (31) die geen moeder wil worden, dat we laatst publiceerden op damespraatjes.nl, deed behoorlijk wat stof opwaaien. Vooral vrouwen die er net zo over denken als Patricia, vonden het fijn haar verhaal te lezen.

“Het is zo vervelend om steeds het gevoel te hebben je steeds te moeten verdedigen”, mailde Susan (30) ons, “alsof het de standaard is om moeder te worden. Ik wil het niet.” Susan maakt de keuze omdat ze de wereld te verziekt vindt om er kinderen op te zetten. Claudia mailde en vertelde ze dat ze kampt met hevige depressies en de verantwoording te groot vindt om moeder te worden. “Ik denk dan: wat moet mijn kindje met een depressieve moeder? Ik kan er niet voor hem of haar zijn. Die verantwoordelijkheid is veel te groot.” Er zijn talloze redenen waarom vrouwen er voor kiezen om geen moeder te worden. Wij zetten er vijf op een rij:

1. Vrouwen willen de aandacht niet delen. “Kinderen komen altijd op de eerste plaats, en ik wil zelf op de eerste plaats staan”, vindt Julia.

2. Je kunt mooie reizen, buiten de reguliere schoolvakanties, met je lief maken. “Tijdens de zomervakantie betaal je de hoofdprijs. Wij gaan altijd lekker in het naseizoen. Geen krijsende kinderen en een stuk voordeliger”, zegt Marieke.

3. Je houdt geld over. Gemiddeld kost een kind tot twaalf jaar 4.375,00 euro per jaar. “Daar doe ik toch echt liever heel andere dingen voor”, schrijft Lisa.

4. Je huis blijft lekker opgeruimd. Lego, poppen, stiften, papiersnippers. Liga-handjes op je witte bank. Kinderen maken rommel. De hele dag door. Saskia: “En ik haat troep. Ik wil niet elke keer opruimen en de troep negeren kan ik niet.”

5. Partners groeien niet zelden na de komst van een kind uit elkaar. Kinderen vreten al hun tijd. ’s Avonds zijn ze zo moe, dat een goed gesprek of een stevige vrijpartij er niet meer in zitten. “Ik moet er niet aan denken”, mailt Denise.

Moeders daarentegen houden maar vol dat kinderen het meest waardevolle bezit zijn. “Nooit heb ik zoveel van iemand gehouden als van mijn kinderen. Dat is echt onvoorwaardelijk”, vindt Cynthia.

Gelukkig kunnen vrouwen tegenwoordig kiezen en eventueel maatregelen treffen om een zwangerschap te voorkomen.

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Reageer ook