fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom ik het geweldig vond om klassenmoeder te zijn!

Het schooljaar is weer begonnen! Mijn oudste dochter zit nu in groep drie en mijn jongste startte in groep één. Dit jaar ben ik niet van plan om me op te geven als klassenouder, maar toen onze oudste in groep één zat deed ik dat wel. Wat was dat een ongelofelijk leuk jaar! In dit artikel vertel ik je waarom ik het zo geweldig vond om klassenmoeder te zijn en hoop ik zo andere vrouwen te stimuleren hetzelfde te doen. Goed om te benoemen: ik spreek in het artikel over ‘klassenmoeder’. Dit is omdat onze groep lezers hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat. Lees je lekker met ons mee? Here we go!

Kijkje in de klas

Op veel scholen lopen de ouders ’s ochtends niet meer mee de klas in. Bij onze kinderen op school mogen we alleen in de eerste week na de vakantie mee naar binnen; de rest van het jaar lopen de kindjes zelf naar hun klas. Als klassenmoeder geldt deze regel niet. Regelmatig liep ik even mee de school in om wat met de leerkracht te bespreken, een oproepje in de tassen van de kinderen te stoppen of om te helpen bij activiteiten in de klas. Heel leuk om zo toch wat vaker in de klas te kunnen zijn!

Mee op schoolreisjes

Het schoolreisje is voor veel kinderen het hoogtepunt van het jaar. En dat snap ik heel goed! Als klassenmoeder mag je vaak mee op het schoolreisje en in sommige gevallen mag je zelfs het klassenuitje organiseren. Helemaal leuk om op die manier betrokken te zijn bij je kind.

Leuke klassenuitjes zijn actief, voor een grote groep uitdagend en geschikt voor de leeftijd. Kijk eens bij sharpevents.nl voor inspiratie!

Contact met ouders

Als klassenouder weten de andere ouders uit de klas je vaak goed te vinden. Je bent hét aanspreekpunt en op deze manier leer je de andere ouders in de klas goed kennen. Zeker met kinderen in de kleuterklassen, zullen veel gezichten op het schoolplein nieuw zijn. Door klassenmoeder te worden, ken je binnen no-time de namen van alle ouders in de klas.

Contact met kinderen

Wat misschien nog wel leuker is dan het contact met de ouders, is het contact met de kinderen uit de klas van je kind. Als klassenmoeder ken je alle kindjes bij naam en ben je aanwezig bij veel door school georganiseerde activiteiten. Ik vind het altijd heerlijk om de kinderen te horen vertellen over alles wat ze bezighoudt. En het aller grappigste vind ik het om mijn eigen kind in de klas te zien. Ze zijn dan zo anders dan thuis!

Organiseren van borrels

Bij ons op school worden er twee keer per jaar klassenborrels georganiseerd. De klassenouders nemen hierin het voortouw en zorgen ervoor dat er iets gezelligs wordt georganiseerd. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit altijd hele leuke borrels zijn en dat het absoluut geen straf is om te helpen met organiseren. Leuk!

Praat mee

Lijkt het jou ook leuk om klassenmoeder te worden? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook