fb

5 manieren om te besparen op je auto

Dat autorijden duur is, weet iedereen. Veel mensen doen de auto eruit en zeker gezinnen met twee auto’s gaan terug naar één. Daarmee kun je veel geld besparen. Maar een auto is wel heel handig, en het openbaar vervoer is ook duur als je daar veel gebruik van moet maken. Zeker als je een gezin met meerdere kinderen hebt. Het bespaart je vaak ook tijd als je dingen met de auto kunt doen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om je auto betaalbaarder te maken. Als je veel op de weg zit en kilometers maakt, zou je op gas of diesel kunnen gaan rijden. Je betaalt dan wel meer wegenbelasting, maar bespaart op brandstof omdat de literprijs van gas en diesel goedkoper is dan die van benzine. Er zijn meer tips om te besparen op je auto.

5 manieren om te besparen op je auto

1. Neem wat vaker de fiets

Het klinkt simpel, maar doe je het ook bewust? Als je auto voor de deur staat is de verleiding groot om er ook voor korte ritten gebruik van te maken. Maar weer of geen weer, pak eens wat vaker de fiets. Daarmee kun je veel besparen. Want zeker voor korte afstanden gebruikt je auto relatief veel brandstof. Het is ook gezond om meer te fietsen. Zie het als een gratis work-out, die je jezelf en je gezin elke dag kado kunt doen door de fiets te nemen in plaats van de auto.

2. Koop een kleine (elektrische) auto

Hoe zwaarder een auto, hoe meer wegenbelasting je betaalt. Een kleine auto is dus al voordeliger in de vaste lasten. Kleinere auto’s verbruiken meestal ook minder brandstof dan grotere auto’s. Voor een hybride of elektrische auto, betaalde je voorheen helemaal geen wegenbelasting. Die regel is onlangs veranderd. Tegenwoordig moet je wel betalen, maar je krijgt een flinke korting als je elektrisch rijdt.

3. Samen delen met je buren

We leven in een ‘deeleconomie’. Door de crisis van de afgelopen jaren zijn consumenten creatief geworden in het gebruiken van hun ‘bronnen’. Waarom zouden we allemaal een auto voor de deur moeten hebben staan, als deze de helft van de tijd gewoon stil staat? We delen niet alleen grasmaaiers en heggenscharen. Ook het delen van je auto neemt toe in populariteit. Er is een mooie site waarop je jouw auto kunt aanbieden om te delen met mensen uit jouw buurt. Zo hoef je niet zelf op zoek naar die mensen, die natuurlijk ook betalen voor het gebruik van jouw auto. Maar je kunt ook met één persoon uit jouw buurt afspreken een auto te delen. Maak dan goede afspraken en zet ze bij voorkeur op papier. Je kunt dan genieten van de voordelen van een auto voor de helft van de kosten.

4. Koop een oude auto

Een oude auto is in aanschaf een stuk goedkoper dan een nieuwe. Dat is eenmalig een flinke meevaller. Vroeger betaalde je voor een auto van 25 jaar of ouder helemaal geen wegenbelasting. Tegenwoordig is die leeftijdsgrens verhoogd naar 40 jaar. Dus je moet wel een erg oude auto kiezen om wegenbelasting uit te sparen. Zo’n oldtimer is vaak niet geschikt voor intensief gebruik en vraagt meer onderhoud dan een nieuwer model. Bovendien gebruiken oude auto’s vaak meer brandstof per kilometer dan een nieuwere auto. Maak daarom een afweging wat voor jou het voordeligst is, afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt per jaar.

5. Zelf je auto repareren

Reparaties aan je auto zijn met oudere auto’s eerder aan de orde dan met nieuwere. Een auto goed onderhouden kost veel geld. Zeker als je daarvoor altijd naar de garage moet. Je kunt veel geld besparen door meer reparaties zelf uit te voeren. Oldtimers zijn gemakkelijker om zelf aan te sleutelen dan nieuwere modellen, waar veel elektronica in de motor zit. Je kunt hier onderdelen en informatie vinden.

door: Vivienne Westerhoud, haarauto.nl.

 

Reageer ook