fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 manieren om het onderhoud aan je huis tot een minimum te beperken

Ik las laatst een artikel over hoe weinig mensen sparen voor het doen van groot onderhoud in huis. Logisch, je geeft je geld natuurlijk liever uit aan een lekkere vakantie dan aan het vervangen van je kozijnen. Maar, je weet vast wel dat door het uitstellen van dit soort klussen er alleen maar narigheid kan komen. Oftewel: onderhoud is vervelend, maar het moet. Je kan het dan dus maar meteen op de beste, meeste efficiënte manier doen, zo voorkom je in de toekomst problemen. Hier 5 manieren om het onderhoud aan je huis tot een minimum te beperken:

1. Goed ventileren

Het is heel belangrijk om je huis dagelijks minstens een uur te ventileren. Hierdoor laat je het vocht uit het huis en kan er nieuwe, frisse lucht naar binnen stromen. Vooral tijdens het koken of na het douchen moet je even een raampje openzetten. Vocht in huis kan zorgen voor schimmels en huisstofmijt. Ook is de kans op koolstofmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerd huis.

2. Kunststof kozijnen 

Vroeger werden kozijnen vooral van hout gemaakt, maar eigenlijk zijn kunstof kozijnen veel duurzamer! Ze gaan langer mee, zijn meer weerbestendig, vereisen nauwelijks onderhoud en hoeven niet geschilderd te worden. Ook is je huis beter beveiligd tegen inbraak, een hele fijne bijkomstigheid! Zijn ze heel duur? Nee, de prijzen van kunststof kozijnen vallen mee. Daarbij komt dat je bij kunststof kozijnen geen houtrot kan krijgen (zie foto). Het herstellen van verrotte kozijnen kan flink in de papieren lopen…

Houtrot

Houtrot

3. Waterontharder

Niet veel mensen hebben een waterontharder en dat is gek! Een waterontharder haalt een groot deel van de kalk uit het water en zorgt voor schoner water. Dit is niet alleen beter voor de kwaliteit van je kranen en machines (zoals vaatwasser en wasmachine), maar zorgt ook voor minder heftige reacties op de huid.

4. Schoonmaken

Door regelmatig schoon te maken blijft je huis in een betere staat. Een vuil huis is een broedplaats voor bacteriën, die enorm veel schade kunnen aanrichten. Verder zijn ook beschimmelde badkamers en vieze wc’s geen pretje natuurlijk…

5. Grijp op tijd in als er iets niet in orde is

Is er iets vies, kapot of verrot? Onderneem meteen actie! Door dit niet meteen aan te pakken kan het probleem alleen maar groter worden. Wonen jullie in een appartentencomplex met een overkoepelende Vereniging van Eigenaren? Bespreek dan tijdens de vergadering eens manieren om er gezamenlijk voor te zorgen dat het hele pand onderhoudsvriendelijker wordt. Op deze manier kunnen jullie delen in de kosten en hoef je niet alles zelf te regelen en te betalen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook