fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 manieren om het deze zomer lekker koel te houden in huis

Je huis koel houden in de zomer is natuurlijk het makkelijkste met een airco. Jammer genoeg kleven er ook veel nadelen aan het gebruiken van een airco. Ze zijn erg duur, slurpen energie en zijn niet zo goed voor het milieu. Gelukkig is het in Nederland maar zelden zo heet dat je er écht eentje nodig hebt. Wij kunnen het met een paar simpele trucjes ook lekker koel houden in huis. Wij geven 5 tips!

1. Plant bomen rondom het huis

Door bomen of planten rondom je huis te planten creëer je schaduw. Plaats ze op een dusdanige manier dat de schaduw zomers tussen 12:00 en 15:00 uur op je huis valt. Zo warmt het huis minder op en straalt de warmte niet door naar binnen.

2. Zorg voor raambekleding

Een groot deel van de warmte komt door de zon via de ramen binnen. Door voor raambekleding, zoals gordijnen, rolluiken of jaloezieën te zorgen, houd je de warmte buiten. Let er hierbij ook weer op dat je ze vooral tussen 12:00 en 15:00 uur goed dicht houdt, dit is namelijk het warmste moment van de dag.

3. Houd ramen en deuren gesloten

Het is verleidelijk om tijdens een warme dag een raampje open te zetten, maar eigenlijk moet je dit juist niet doen. Het is veel slimmer om alles dicht te houden, zodat er geen warme lucht naar binnen komt. Eén uitzondering: ligt je huis op de wind, dan kan het lekker zijn om het flink te laten doorwaaien.

4. Leg een vochtig t-shirt over de ventilator

Begint het echt heet te worden? Zet dan een ventilator neer! Je kan hem nog effectiever maken door een vochtig t-shirt over de ventilator heen te leggen. Zo blaast de lucht eerst door het koude shirt heen en wordt het nog koeler. Let wel op met het natte shirt bij het stopcontact!

5. Zet zo veel mogelijk apparaten uit

Alle apparaten die je in je huis aan hebt staan geven een bepaalde warmte af. Het is niet zo dat je wasmachine de capaciteit van een verwarming heeft, maar het maakt echt verschil. Heb je een apparaat echt nodig? Gebruik hem dan gewoon, maar zet hem na afloop wel weer uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook