fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 manieren om er voor te zorgen dat je jezelf niet verliest als je moeder wordt

Op het moment dat je zo’n klein kruimeltje in je armen krijgt verandert je wereld. Bij mij was het bijna shocking. Niets leek meer hetzelfde en ik voelde me een totaal ander mens. Ik werd meteen volledig opgeslokt door het moederschap en wilde niet anders dan bij mijn kleine lieve meisje zijn.

Na 10 weken zwangerschapsverlof moest ik haar voor het eerst uit handen geven aan mijn moeder die ging oppassen en aan de medewerkers van de crèche. Ik vond het maar niets! Wilde bij haar blijven. Toch ben ik achteraf zo blij dat ik ben blijven werken en wekelijks een potje waterpolo ben blijven spelen. Ik was mezelf anders absoluut kwijtgeraakt.

Wat bedoel ik met jezelf kwijtraken?

Ik bedoel daarmee dat je anderen dan jezelf structureel centraal stelt. Dat kan je partner zijn, de ouders waar je voor moet zorgen, maar meestal zijn het de kinderen. Zij verdienen ook alle steun en zorg die er bestaat. En natuurlijk zul je alles doen om er voor te zorgen dat ze gelukkig zijn. Maar sommige mensen cijferen zichzelf weg in dit proces en staan niet meer stil bij hun eigen behoeftes en verlangens. Terwijl het juist belangrijk is om dat wel te doen, omdat je het anders misschien t.z.t. als een opoffering gaat zien.

“Eindelijk tijd voor mezelf”

Een vriendin van me zei een paar jaar geleden tegen me toen haar kinderen voor het eerst naar de basisschool gingen: “Yeah, nu heb ik eindelijk tijd voor mezelf. ” Persoonlijk vind ik dat heel opofferig klinken. De tijd die ik met mijn kinderen doorbreng zie ik ook als tijd voor mezelf. Maar daarnaast doe ik ook dingen waar mijn kinderen geen deel van uitmaken. Misschien bedoelde ze dat eigenlijk.

Wil je leuk in het leven staan en naast het moederschap ook gewoon enorm van de dingen genieten, dan is het volgens mij belangrijk dat je jezelf niet verliest. Maar hoe doe je dat? En hoe heb ik dat gedaan? En wat heb ik van de meiden waar ik nu mee samenwerk geleerd? Vanuit die ervaringen heb ik een aantal tips op een rij gezet!

1. Cijfer jezelf niet weg. Natuurlijk kun je niet de hele dag doen wat je zelf leuk vindt. Zo werkt dat niet als je met anderen samenleeft. En al helemaal niet als je kinderen hebt. Maar geef wel steeds aan wat belangrijk voor jou zelf is en zorg dat daar ook naar wordt geluisterd. Voor je kinderen is het ook hartstikke goed dat ze zien dat je voor jezelf opkomt. Uiteindelijk wil je dat zij dat ook doen en jouw gedrag is een goed voorbeeld.

2. Blijf zelfstandig en geef het heft niet uit handen. Dit ligt best wel gevoelig. Maar hoeveel vrouwen maken zichzelf compleet (financieel) afhankelijk van hun partner als er kinderen komen? Natuurlijk kunnen wij niet de keuze maken voor stellen hoe zij de verdeling van arbeid en zorgtaken regelen.

3. Blijf tijd nemen voor je eigen ontwikkeling. Ik las laatst ergens “Zorg dat jouw volle persoonlijkheid tot zijn recht komt. Het beste dat jij de wereld kunt geven is een gelukkige versie van jezelf, helemaal in balans en overlopend van liefde.” Ik vond dat ontzettend mooi klinken en natuurlijk is het ook zo. Jezelf ontwikkelen kan door weer te gaan studeren, maar ook door dingen als yoga en meditatie.

4. Maak plezier en geniet. Hield je voordat je kinderen kreeg enorm van feesten? Blijf dat dan zeker doen. Heb je een partner dan kun je natuurlijk wat makkelijker een avondje met je vriendinnen gaan stappen. Heb je dat niet of wil je samen met je partner wat leuks doen, regel dan gewoon een oppas. Hoe eerder je kindje hieraan went hoe makkelijker het ook in de loop der jaren is om zelf leuke dingen te blijven doen.

5. Zorg dat je jezelf goed blijft verzorgen. Ooit las ik de tip voor moeders: trek gewoon lekker altijd een spijkerbroek aan met een wit t shirt dat toch vies mag worden. Daar kun je natuurlijk voor kiezen, want zo’n shirt kun je lekker heet wassen en vlekken die je kindje heeft veroorzaakt was je daardoor makkelijk weg. Maar hoe lekker voel jij je erbij als je dat altijd aan zou hebben? Doe vooral die kleren aan waarin jij je lekker voelt. Bij jezelf goed verzorgen hoort natuurlijk ook dat je voldoende slaapt. Lukt het niet om altijd je uren te pakken doordat je kindje niet doorslaapt of je al vroeg wakker maakt? Maak hier afspraken over met je partner. Dat jij niet altijd de klos bent als hij of zij zich ’s nachts meldt. Ben je alleen? Vraag dan of vrienden of je ouders zo nu en dan een weekendje oppassen, zodat je een keer kunt uitslapen.

Open deuren? Dan doe je het goed!

Klinken al deze tips als een stel open deuren voor jou? Dan ben je denk ik aardig op weg om te genieten van het leven. En zal het jou niet overkomen dat je later een verbitterd oud wijf wordt.

Heb jij nog tips voor ons en onze volgers om jezelf niet te verliezen als je kinderen krijgt? Zou je ze dan met ons willen delen bij de comments onder dit artikel? Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook