fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 gouden tips als je gaat koken met een tajine

Sinds een jaar of twee heb ik er een nieuwe hobby bij: koken met de tajine. De tajine is een pan die oorspronkelijk vooral in de Noord-Afrikaanse keuken wordt gebruikt, maar sinds een aantal jaar ook steeds vaker in Nederlandse huishoudens in de kast staat. Niet gek, want in de tajine kan je de lekkerste gerechten maken. Voordat je begint hebben wij 5 gouden tips voor je!

1. Check of de tajine voor gebruik in een waterbad moet weken

Niet alle tajine’s zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig vind je ze ook van gietijzer. Wanneer je een tajine van aardewerk hebt, is het heel belangrijk dat je hem voor het eerste gebruik 24 uur laat weken in een waterbad. Dit zorgt ervoor dat hij tijdens het gebruik niet zal barsten. Bij een tajine van gietijzer is dit over het algemeen niet nodig.

2. Een lekker recept kiezen

Als je aan de tajine denkt, denk je ongetwijfeld aan de Noord-Afrikaanse keuken. En dat is terecht, want daar wordt veel gekookt met de tajine. Lamsvlees met kweepeer en kip met abrikoos en noten zijn klassieke Noord-Afrikaanse gerechten die zich bij uitstek lenen om in de tajine bereid te worden. Maar, het is ook leuk om met andere keukens en smaken te experimenteren. Maak eens kip met koriander, limoen en chilipeper of vis met kappertjes, zongedroogde tomaten en olijven in de tajine.

3. Neem de tijd

Tajine betekent letterlijk ‘suddergerecht’. Kortom: geef het gerecht in de tajine de kans om heerlijk op smaak te komen. Door de deksel op de tajine te zetten blijven het vocht en alle smaken in de pan, en in het gerecht bewaard. Sterker nog: door het gerecht de tijd te geven worden alle smaken intenser en vormen ze steeds meer één geheel. Let op: bij het afnemen van de deksel ontsnapt er veel vocht uit de tajine. Doe dit dan ook niet te vaak.

4. Koop je vlees eens bij een Islamitische slager

Toen ik voor het eerst met onze tajine ging koken, wist ik niet waar ik moest beginnen. Welk stuk vlees is het beste, hoe lang laat ik het in de pan en welke kruiden kan ik erbij combineren? Ik kreeg van onze ‘Hollandse’ slager toen de tip om eens bij de Islamitische slager te gaan kijken. En daar heb ik tot nu toe geen dag spijt van gehad! Deze Islamitische slager had super goed vlees, gaf gouden tips én was ook nog eens goedkoper. Niks ten nadele van de Hollandse slager, maar wil je koken met de tajine? Geef dan zijn Islamitische collega een kans. Ik durf te wedden dat je hem daarna vaker zult bezoeken.

5. Koop een mooie tajine

Nu je deze tips hebt gelezen, wacht je nog maar één ding: een mooie tajine kopen! Oriënteer je eens lekker op wat je graag in de keuken zou willen zien staan: gietijzer of aardewerk en creatief versierd of klassieke eenvoud. Een tajine kopen kan op heel veel plekken en je hebt veel verschillen in prijs. Shoppen dus!

Heb jij al ooit met een tajine gekookt? Waar liep jij toen tegenaan? En heb je misschien nog een paar goede tips voor ons? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook