fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 eenvoudige tips om je kleding lang mooi te houden

Een paar weken geleden bestelde ik een geweldig jurkje in een van mijn favoriete webshops. Al zeg ik het zelf: hij stond me erg goed. Ja, je leest het goed: stond me heel goed. Ik kan hem namelijk niet meer aan… Na één keer wassen was de jurk ruim twee maten gekrompen en ondraagbaar geworden. Wat bleek? Wasvoorschrift  verkeerd gelezen! Dom… Gelukkig zijn er een aantal manieren die ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

1. Check altijd de wasvoorschriften. Altijd!

Check voordat je iets in de wasmachine stopt altijd de wasvoorschriften, ook als je dit echt al wel denkt te weten. De wasvoorschriften zitten er niet voor niets. Mocht je kleding na het volgen van de wasvoorschriften nog steeds gekrompen zijn, dan kan je teruggaan naar de winkel om het kledingstuk te ruilen.

2. Was zo koud mogelijk

Koud wassen is goed voor je kleding en beter voor het milieu. Was je kleding dan ook altijd op een zo laag mogelijke temperatuur. Hier zijn wel een aantal uitzonderingen op, zoals ondergoed. Was dit op minstens 60 graden om te zorgen dat het goed schoon wordt. Ook dingen als vaatdoekjes, handdoeken en beddengoed kunnen heter, bij voorkeur op 70 graden of hoger.

3. Was niet vaker dan nodig

Hoe goed de kleding ook is, kleding slijt altijd. Dit gebeurt door het te dragen, maar ook door het wassen. Was het daarom niet al te vaak, zo blijft het langer mooi. Hang het na het dragen goed uit, vaak ruikt het dan nog helemaal fris en kun je het een paar dagen later gewoon weer aan.

4. Stop het zo min mogelijk in de droger

Ook de droger kan ervoor zorgen dat je kleding sneller slijt. Het is bij bepaalde kledingstukken dan ook slimmer om het op een waslijn of -rek te laten drogen. Dingen als handdoeken en beddengoed zijn dan wel weer fijn om in de droger te gooien. Zo zijn ze lekker snel droog en kan je ze meteen weer gebruiken.

5. Maak een aparte wasmand voor was die niet in de wasmachine mag

Hoe vaak is het je al gebeurd dat je die ene mooie jurk die op de hand gewassen moest worden, toch per ongeluk in de wasmachine hebt gegooid? Vaak gebeurt dit doordat het kledingstuk tijdens het sorteren van de was ergens tussen gaat zitten. Zonde! Maak een aparte wasmand met delicate was.

Wasmachine huren

Tot slot: ga voor een goede wasmachine! Oude en gedateerde wasmachines doen het misschien nog wel, maar zorgen een stuk minder voor je kleding. Heb je geen geld om een hele nieuwe machine te kopen? Je kunt ook een wasmachine huren! Eén van deze aanbieders is Skala, waar ze ook ander witgoed verhuren.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook