fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 dingen die jij doet met de beste bedoelingen, maar worden door anderen niet gewaardeerd

Als moeder, oma, vriendin, collega of buurvrouw zie je het liefste iedereen gelukkig en gezond. Zo nu en dan zie je iets bij een ander waarvan je vermoedt dat hij/zij nóg gelukkiger of gezonder wordt wanneer jij hem/haar van advies voorziet. Een handige opvoedtip, medisch advies of een groot cadeau bijvoorbeeld. Allemaal vanuit een groot hart, met de aller beste bedoelingen. En tócht worden deze bedoelingen zeker niet altijd gewaardeerd. Ik denk dat we onderstaande fouten allemaal weleens hebben gemaakt. Lees je mee?  Deze 5 dingen doe jij met de beste bedoelingen, maar worden door anderen absoluut niet gewaardeerd. 

Opvoed advies

“Je moet haar gewoon laten liggen en weglopen”, zei een dame op leeftijd laatst tegen mij toen mijn dochtertje van nog geen twee een flinke woedeuitbarsting had op de grond van de supermarkt. Ik kende de vrouw niet en had haar dan ook zeker niet om advies gevraagd. In mijn hoofd zei ik tegen haar dat ze niet weet wat er aan de hand is en dat het negeren van het verdriet van je kind niet meer van deze tijd is. Toch bedankte ik haar beleefd en liep vervolgens naar de boze Helena om met haar te praten over wat er aan de hand was. De beste dame bedoelde het vast goed, maar haar ongevraagde opvoed advies ervaar ik als bloed irritant. Niet alleen ik denk hier zo over, volgens mij is er geen moeder die op de (ongevraagde) adviezen van een buitenstaander zit te wachten. Hoe goed bedoeld ook: doe het niet!

Gezondheidsadvies

“Dat plekje op je hand, zit dat er al lang? Ik zou even naar de dokter gaan, die kan het voor je weghalen”, hoorde ik een vrouw laatst tegen haar vriendin bij de bushalte zeggen. De vriendin was duidelijk niet gecharmeerd van het (ongetwijfeld) goed bedoelde advies. Ook zij bedankte vriendelijk, maar aan het zenuwachtige gefriemel aan haar jas kon je zien dat ze zich er niet comfortabel bij voelde. Pas heel erg op met het geven van ongevraagd gezondheidsadvies. Niet alleen is het ongemakkelijk voor de ontvanger, wanneer je geen arts bent kan het ook schadelijk zijn.

Financieel advies

“Je moet nu echt geen huis kopen, de markt is veel te gek nu! Als je nu een huis koopt, zal het nooit meer in waarde stijgen”, zei een oude kennis tegen mij toen wij in 2017 een nieuw huis in Amsterdam  kochten. Het was aan de dure kant, maar ja: wij waren in verwachting en moesten toch ergens wonen. Daarnaast voorspelden wij dat het wel mee zou vallen en dat het huis gewoon zou doorstijgen in waarde. Guess what? Ons huis is véél meer waard geworden en ik ben blij dat ik het advies niet heb aangenomen. Ik vond het toen mega irritant, nu kan ik er wel om lachen. Hij huurt overigens nog steeds een peperduur appartement en bouwt financieel dus een stuk minder op. Wie had wie moeten adviseren?

Verkeerd troosten

In tranen bel je een vriendin op. Er is iets helemaal niet goed en je zoekt iemand om je hart even te luchten. In alle openheid steek je van wal en vertelt haar wat jouw dwarszit. Niets is op zo’n moment irritanter dan iemand die meteen zijn advies of mening geeft, of wanneer iemand dingen zegt als ‘het valt toch wel mee’. Uiteraard is het allemaal goed bedoeld, maar jij was helemaal niet op zoek naar advies. Jij zocht gewoon een luisterend oor! Soms is het goed om dit vooraf aan te geven. Zeg: ‘ik bel je niet voor advies, maar ik wil gewoon even wat kwijt.’ De meeste mensen willen gewoon helpen, maar vergeten soms dat je door alleen te luisteren vaak nog het beste tot hulp bent.

Ongevraagde grote cadeaus

Iedereen is gek op cadeautjes, toch…? In de regel zijn cadeautjes leuk, maar let hier bij wel op het soort cadeau en het moment van geven. Zo kan het geven van een te groot cadeau enorm ongemakkelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een iPad op een kinderpartijtje of een duur sieraad aan een vriendin die je pas net kent. Ook het moment van geven kan voor frictie zorgen; zoals bij de Tiffany box die Michelle Obama (tegen protocol in) van Melania Trump kreeg. Houd je dus aan de cadeauwensen van de krijger en strooi niet te pas en te onpas met dure spullen. Hoe goed de bedoelingen ook zijn…

Herken jij je in deze dingen? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Lees ook: Slaapt jouw man slecht? Mogelijk is hij extreem mannelijk. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Een iPad op een kinderpartijtje – nee dat herken ik totaal niet. Bizar.

Reageer ook