fb
Damespraatjes Damespraatjes

4 tips voor het zelf verkopen van je oude auto

Er komt een moment dat je afscheid gaat nemen van je oude auto. En voor mij is dat moment nu aangebroken. Met pijn in mijn hart heb ik besloten om mijn Saab waar ik al sinds 2006 in rondrijd te verkopen. Niet omdat ik op de Saab ben uitgekeken, maar omdat ik zelf meer op mijn fiets zit of de trein pak dan dat ik in mijn auto rondrijd. Terwijl wel de kosten van verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud doorgaan. 

Ga je zelf je auto verkopen?

Een vriendin vroeg me of ik zelf mijn auto ga verkopen. “Is dat niet ontzettend lastig?”. Zij weet echter niet dat ik een dochter ben van een autohandelaar. Vroeger ging ik wel met mijn vader op pad om auto’s te kopen en ook was ik er wel bij als hij ze verkocht. Maar dat is echt jaren geleden en mijn vader is ook al lang geleden overleden. Maar hij heeft mij wel een aantal belangrijke tips gegeven.

1. Bepaal hoe je je auto wilt verkopen. Ga je bij de dealer langs en laat je hem een bod doen? Je kunt er zeker van zijn dat je dan niet de beste prijs krijgt. Maar ruil je je auto bij de dealer in en koop je een nieuwe auto, dan heb je kans dat je nog redelijk wat voor je oude auto terugkrijgt. Dealers moeten verkoopquota behalen en zijn dan bereid om wat meer voor je oude auto te geven. Een auto verkopen gaat tegenwoordig veel vaker via internet. Dat was in de tijd van mijn vader wel anders. Hij plaatste een advertentie in de lokale krant. Zelf ga ik mijn auto verkopen via zo’n autoverkoopsite.

2. Bepaal welke prijs je voor je auto wilt hebben. Dat is door gebruik te maken van internet ook heel makkelijk. Je kunt kijken wat andere verkopers voor een auto van jaar merk, type en bouwjaar vragen. Ook zijn er gespecialiseerde sites waar je je kentekennummer invoert en je krijgt dan een verkoopprijs geadviseerd.

3. Mensen komen auto bekijken en proefrijden. Bereid je hier goed op voor. Dat je in ieder geval thuis bent als mensen langskomen om de auto te bezichtigen en om eventueel een stukje te rijden. Heeft je auto gebreken meld dit dan wel. Je bent dit wettelijk zelfs verplicht. Ook kan het handig zijn om mensen een proefritverklaring te laten tekenen. Check zeker of degene die de proefrit maakt een rijbewijs heeft.

4. Als je auto is verkocht. Stel dan in ieder geval een koopovereenkomst vast en zorg dat de auto op naam komt van de nieuwe eigenaar. Belangrijk is dat jij wordt gevrijwaard van eventuele schade en bekeuringen nadat de overdracht van de auto heeft plaatsgevonden.

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen bij het zelf verkopen van je auto. Heb je er een goed gevoel aan overgehouden? En heb je een gouden tip voor de andere volgers van Damespraatjes? Laat het ons weten via de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook