fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nina viel 30 kilo af, maar haar man is minder blij

30 kilo afgevallen

Ze wist niet beter dan dat ze stevig was gebouwd. Dat ze als kind werd uitgescholden voor ‘dikke schommel’. Haar moeder, ook te zwaar, leerde Nina ermee om te gaan. “Zij zei: ‘kind je hoeft je niet te schamen, je bent een prachtig meisje’. Maar ondertussen ging het getreiter wel door en voelde ik me steeds eenzamer en rottiger.” Inmiddels is Nina dertig kilo lichter en voelt zich zoveel fijner.

Er is geen dieet dat ze niet heeft gevolgd. “Ik was jong toen ik ging lijnen. Altijd was ik het dikste meisje. Ik scheurde uit mijn broek, had op mijn tiende al borstjes en was het mikpunt van hoon. Wel was ik sportief wat bijdroeg aan een gezond lijf, dat wel. Maar ik wilde zo graag dun zijn zoals de andere meisjes.”

Brooddieet

Wekenlang at ze droog brood tijdens het brooddieet. “Hoe ik het weg kreeg, weet ik niet meer. Droge, bruine sneetjes met een klein beetje geraspte appel mocht ik gedurende de dag eten en ’s avonds een lichte maaltijd. Na twee weken kwam het brood mijn neus uit.” Een Leven lang Fit, het appeldieet, maaltijdvervangers, allemaal passeerden ze de revue. Het resultaat was nooit blijvend. Ze legde zich erbij neer.

Honderd kilo

Nina stopte op haar dertigste met roken en kwam tien kilo aan. Twee jaar later was ze in verwachting van haar dochter en na de bevalling tikte de weegschaal de honderd kilo aan. “Voor een vrouw van één meter tweeënzeventig is dat behoorlijk zwaar. Ik raakte in een depressie en kwam na een heel moeilijke periode bij een coach terecht.” Een oude lieve man die ogenblikkelijk zag waaraan het schortte bij Nina. “Zelfvertrouwen. Ja, dat is mooi makkelijk, dat heeft waarschijnlijk het gros van zijn cliënten.” Maar de coach ging verder. Vroeg haar waarvan ze gelukkig werd, wat haar blij maakte. Ze kon goed tekenen maar deed daar niet zoveel mee omdat er brood op de plank moest komen. Dacht ze. “Waarom doe je niets met je talent? Waarom doe je niet dat waarvan je blij wordt? Het zette me aan het denken en ik ging het gesprek met mijn man Liam aan.” Aanvankelijk vond hij het geen goed plan, maar Liam had ook in de gaten dat zijn vrouw niet gelukkig was. “Hij gaf me een jaar. Als ik in die periode opdrachtgevers had, vond hij het goed.”

Goed in haar vel

Nina startte haar eigen bedrijf en tekende in opdracht, verdiende geld met dat wat ze het liefste deed. Omdat ze zo goed in haar vel zat, snoepte ze veel minder. Het emotie-eten dat ze altijd had gedaan, verdween. De kilo’s vlogen eraf. “Ik wist niet wat me gebeurde, zonder dieet viel ik af. In totaal is er dertig kilo af, ik ben een compleet ander mens.”

Bedreiging

Het zelfvertrouwen van Nina groeide. Sommige vriendinnen zagen haar als bedreiging en haakten af. Ze ontmoette nieuwe mensen en ontdekte dat mannen haar opeens aantrekkelijk vonden. “De aandacht van die mannen deed me zo goed. Met Liam kreeg ik daarover steeds vaker ruzie. Hij vond dat ik me gedroeg als een slet. Hij werd heel bezitterig en ik mocht niet meer uit met mijn vriendinnen. Ik ben geen slet, ik durf nu gewoon veel meer.”

Nina neemt de ruzies op de koop toe en haalt de ene opdrachtgever na de andere binnen. En hoe moet het dan met Liam? Ze haalt haar schouders op. “Dat zien we dan wel weer. Ik ben nu gelukkiger en onafhankelijker dan ooit. Mijn tijd is aangebroken.”

Ben jij ooit veel afgevallen? En hoe reageerden mensen in jouw omgeving hier toen op? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Dit artikel verscheen eerder op Damespraatjes.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

11 reacties

Linda -

Heel knap en deels herkenbaar ik heb al vanaf jongs af aan meerdere beperkingen en woog door medicijnen 160 kilo heb in 2013 alle medicijnen afgebouwd en toen het traject van de gastric bypass in en had snel een operatie datum mijn vader belde de avond voor de operatie ik raad het je af en dat doet iedereen ik vroeg hoezo ja je hebt een lichte verstandelijke beperking enz oh ik zeg dus ik moet me daardoor laten tegenhouden ik zeg never niet ik heb binnen 6 maanden mijn streefgewicht behaald van 160 naar 75 kilo medische wel ziek geworden door het lange medicijnen slikken maar het is een hulpmiddel en ben nog elke dag dankbaar dat ik heb doorgezet want ik ben in 2014 geopereerd en nu bijna 10 jaar later nog steeds op 75 kilo heb een buikwand correctie gehad en een borstlift nooit geen spijt gehad en op mezelf vertrouwd en niet op anderen

Bianca -

Dat heeft niks met het afvallen te maken, maar met het zelfvertrouwen. Onzekere mannen houden van onzekere vrouwen. Zij hebben het nodig een afhankelijke vrouw te hebben en voelen zich bedreigd wanneer een vrouw zelfverzekerd en/of zelfstandig is. Dit uiten ze dan vaak door te proberen jouw zelfvertrouwen of onafhankelijkheid te ondermijnen (door je uit te schelden of te beledigen, kleineren of vernederen, je op de huid te zitten en je wereld klein te houden of dingen te verbieden of af te pakken) in de hoop dat je niet doorhebt dat je eigenlijk best wel wat beters zou kunnen krijgen. De enige manier waarop dat gaat veranderen, is als ze zelf doorhebben dat ze het probleem zijn en aan zichzelf gaan werken. Als Liam daar geen interesse in heeft, kun je maar beter je biezen pakken en op zoek gaan naar een man die net zo goed in zijn vel zit als jij.

Juffer -

Ik viel meer dan 40 kilo af om zwanger te kunnen worden, straalde en dacht dat ik eindelijk mooi en slank genoeg zou zijn, maar voor mijn porno-verslaafde man was ik nog steeds niet goed genoeg. Dat heeft mijn zelfvertrouwen zo’n knauw gegeven dat ik in een depressie raakte, en nu zwaarder ben dan ooit. Ondertussen gescheiden maar nog steeds moeite om mezelf goed genoeg te vinden om goed voor te zorgen. Respect voor jou dat je jezelf op 1 zet!

Anoniem -

Ik ben ooit flink wat afgevallen van 107 naar 65 kilo . Mensen doen dan anders tegen je . Helaas toen ik stopte met roken en de dress erger werd door allerlei omstandigheden kwam ik alleen maar weer aan en krijg het er met geen mogelijkheid af .

Monique -

Jazeker! -55 kg. Hoe de mensen reageerde…ik ben gescheiden hierna haha. Says it all 😉
Maar nog steeds trots op de prestatie, helemaal op eigen kracht.

Mevr K -

Wauw, super knap! Ook ik ben net dik 25kilo afgevallen door gelukkig te zijn(worden) sindsdien volledige nieuwe kledingstijl en meer zelfvertrouwen gekregen. Gelukkig is mijn man juist enorm trots op mijn zelfvertrouwen en alleen al doordat ik er blij van ben geworden. Van geen sociale netwerk (op 1 vriendin na, al 30!jaar) naar een geweldig netwerk van nieuwe vrienden om me heen, helaas reageert mijn beste vriendin op dit alles alles behalve positief.. Van “nou je moet echt niet meer afvallen hoor” naar jaloezie over mijn nieuwe contacten toe, had zo verwacht dat juist zij blij voor me zou zijn.. Ach je kunt niet alles alles hebben natuurlijk.
Maar zoals je hier schrijft dat je man zo reageert! Nou daar vind ik wel wat van…. Hoe moeilijk het ook kan en zal zijn… Blijf zo doorgaan, het is nu jou tijd! Met of zonder hem.. Als de belangrijkste mensen om je heen je dit niet gunnen en niet steunen, horen ze niet meer bij je nieuwe ik! Geniet er van!
De *juiste mensen zullen altijd blij zijn wanneer jij gelukkig bent!! 💪🏻💪🏻

Angela -

Ik vind het nogal wat als je man je een slet noemt, ik zou dat niet pikken. Ik zou zeggen dat hij haar niet vertrouwd, hij maar moet opzouten.

Marlie -

Heel goed van jou.
Ik ben ook heel veel afgevallen en
snap helemaal wat je bedoelt over die onafhankelijk.
Vooral zo doorgaan.

Lja hoogervorst -

Ik word aanbeden door mijn man en ook mijn kinderen zijn stik groot met mij ik ben heel gelukkig

Judith -

Wat fijn dat je kiest voor jezelf!!! Daar mag je super trots op zijn. Jammer dat je man dat niet zo ziet. Blijf datgene doen waar jij energie van krijgt ❣️

Fiene -

Hoi Nina,
Wat goed van je dat je zo goed in je vel zit!
Gewoon doorgaan zo en laat je man maar lekker boos zijn! Als jij maar doet, waar jij gelukkig van wordt!

Reageer ook