fb
Damespraatjes Damespraatjes

Camille’s 14-jarige zoon krijgt een baby: “Gevoel als ouder gefaald te hebben”

zoon van 14 vader

Wat is de perfecte leeftijd om een kind te krijgen? Persoonlijk geloof ik dat elk persoon op een andere leeftijd klaar is om mama of papa te worden. Zelf was ik 25 jaar, wat naar mijn idee best aan de jonge kant is. Wel kon ik mijn kind alle liefde en stabiliteit geven die zij nodig had. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik jong moeder ben geworden! Maar wanneer is het té jong? Wij spraken Camille, wiens 14-jarige zoon Max momenteel zijn eerste kind verwacht.

Loodzware combi

“Mijn zoon Max is een lieve jongen die het niet altijd makkelijk heeft gehad in zijn leven. Toen hij pas een paar weken oud was, verliet zijn vader ons jonge gezin. Hij en ik stonden er toen helemaal alleen voor.” Destijds heeft Camille het zwaar met het alleenstaande ouderschap, maar ze beseft zich maar al te goed dat opgeven geen optie is. “Overdag deed ik de opleiding tot verpleegkundige en ’s avonds werkte ik in de snackbar van mijn ouders. Een loodzware combi, maar het is mij wel gelukt om de opleiding af te ronden. Momenteel werk ik al een ruime tien jaar als verpleegkundige.”

Onregelmatige werktijden

De lange werk- en studiedagen zorgen ervoor dat Camille weinig thuis is. “Overdag gaat Max de eerste jaren vijf dagen per week naar de crèche. In de avonden pasten mijn ouders op, zodat ik de snackbar kon werken. Zo wisselden we elkaar af en was er altijd iemand bij Max.” Zodra Max naar de basisschool gaat, is Camille klaar met haar opleiding en gaat fulltime aan het werk. “Ik kreeg te maken met onregelmatige werktijden en zware nachtdiensten. Ook nu moest Max dus vaak worden opgevangen door mijn ouders.”

Blowen en slechte cijfers

De band tussen Camille en Max is heel erg sterk. “Max zeurde nooit dat ik er niet was. Het leek wel alsof hij als klein kind al doorhad dat ik gewoon keihard moest werken om ervoor te zorgen dat hij een betere toekomst tegemoet zou gaan. Nu, achteraf geredeneerd, denk ik dat ik er al die jaren te weinig voor hem ben geweest.” Sinds Max op de middelbare school zit en vaker zonder oppas thuis kan zijn, gaat het mis. “Hij begon met blowen en hing veel met jongens uit de buurt op straat. Ik wist wel dat het op school niet altijd goed ging, maar dat hij elke middag ging blowen in plaats van aan zijn huiswerk, dat had ik in het begin niet door.”

Zwanger

Niet alleen de cijfers van Max laten te wensen over, ook blijkt een paar maanden geleden dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt. “Hij was al weken stil tijdens het eten. Ik had door dat er iets flink mis was, maar Max wilde duidelijk niet vertellen wat. Toen ik heb gedreigd zijn telefoon af te pakken kwam hij eindelijk over de brug: een meisje waar hij weleens mee afsprak was zwanger van hem. Zij had besloten het kindje te willen houden, maar Max wilde dit niet.”

Gesprek

“Je kunt je wel voorstellen dat mijn wereld op dat moment compleet instortte. Ik had het gevoel als ouder gefaald te hebben. Zo hard had ik gewerkt om Max een betere toekomst te geven en dan gebeurt er dit…” Die avond kan Camille niet slapen. Ze besluit op te staan en een actieplan op te stellen. “Toen Max die ochtend uit zijn slaapkamer kwam, lag er een document met alle zaken die we moesten regelen. Met stip op één: een gesprek met het meisje en haar ouders.”

Goed regelen

Ook het meisje had het pas net tegen haar ouders verteld en ook zij hadden behoefte aan een gesprek met z’n allen. “We hebben een hele middag samen gezeten. Alles werd besproken: hoe goed ze elkaar eigenlijk kennen, hoe ze de toekomst zien, hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we er met elkaar voor zorgen dat dit kind een fijne jeugd gaat krijgen.” Het wordt Camille snel duidelijk dat ook de ouders van het meisje er alles aan willen doen om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt. “We hebben regelmatig een gesprek met z’n vijven. Heel fijn, want zo kunnen we met elkaar alles goed regelen.”

Voorpret

Nu Camille, Max, het meisje en haar ouders van de eerste schrik zijn bekomen en weten hoe ze alles gaan aanpakken, begint ook de voorpret. “Max zat er eerst helemaal niet op te wachten, maar nu hij inziet dat het allemaal goed gaat komen merk ik dat hij het zelfs leuk vindt. Dit kindje gaat duidelijk in een liefdevolle omgeving te wereld komen en ik ga er alles aan doen om te zorgen dat hij of zij niks tekort komt. Max doet nu ook beter zijn best op school, is gestopt met blowen en heeft een bijbaantje gevonden. En vorige week kwam hij voor thuis met een paar ini-mini sneakers voor de kleine. Ik heb er alle vertrouwen in!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Zoontje van Kim vraagt slager om plakje worst: “Wie vraagt wordt overgeslagen”

vragen om plakje worst

Zaterdag is de favoriete dag van Kim en haar kinderen. “Samen met mijn zoontje Bodie en dochtertje Lulu struin ik het hele dorp door. Doordeweeks ga ik snel en makkelijk naar de supermarkt, maar in het weekend neem ik graag de tijd om alle speciaalzaakjes af te gaan. Gezellig met z’n drietjes gaan we dan naar de slager, kaasboer, bakker en groenteman. Sinds mijn vriend bij ons weg is, plan ik de weekenden wat voller. Zo’n uitgebreide tour langs alle winkels is een fijne invulling van de zaterdagochtend. Maar afgelopen weekend hadden we nogal een vreemde situatie rondom een plakje worst…. Verder lezen

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Fiene -

Ach ja Petra heeft wel een beetje gelijk.
Voorpret voor hele jonge ouders is toch wel andere koek..de kinderen voeden hun kind op. Terwijl vrienden en klasgenoten hun leven aan het ontdekken zijn, zitten max en zijn vriendin in de flessen, luiers enz.Maar het feit dat jullie met elkaar hebben gepraat en dat jullie als een blok achter staan is zeker een goed teken. Het zal behoorlijk zwaar worden allemaal.ik hoop dat het allemaal goed gaat en ik wens jullie veel ❤️

Joris -

Hoe is het nu met Max? AL beetje gewend een de gebroken nachten en vieze luiers?

Joris -

Peta verwoordt het weinig subtiel, maar heeft wel een valide verhaal.

Petra van Dorp -

Ah, dit verhaal weer, en ik zie dat mijn vorige, uitgebreide reactie is weggehaald. Blijkbaar beviel het (sommige?) mensen niet dat ik het ongelooflijk stom en idioot vind dat een jongen van veertien ‘voorpret’ heeft en het ‘zelfs leuk vindt’. Het is een kind met een kind, wie denk je dat de zorg gaat dragen? Die gast gaat gamen, voetballen, zuipen met zijn vrienden en gaat echt niet direct vanuit school naar huis om vadertje en gezinnetje te spelen. Ik vind het onbeschrijflijk dat alle volwassenen in dit verhaal het allemaal maar prachtig vinden. En ja, dit ís falen – als je je kind niet eens fatsoenlijk uitlegt dat er van neuken kinderen komen, en dat je voorbehoedsmiddelen moet gebruiken als je je leuter ergens in wil steken, dan heb je zo godsgruwelijk gefaald dat een onschuldig kind er de dupe van wordt. Want die zal lekker opgroeien bij dit gestoorde gezin zeg! Maar goed, mevrouw uit het verhaal is voor haar veertigste oma, en daar is ze nog trots op ook. Veel plezier, en zet kind maar alvast op de wachtlijst voor goede therapie.

Rieneke -

Natuurlijk ga je bij jezelf te rade en krijg je misschien zelfs schuldgevoelens maar je bent er wel voor je kind. Je zorgde ervoor dat je kind bij je ouders was als jij werkte. Kortom begin de schuldgevoelens weg te halen want dat is niet nodig en daar heb je niets aan.

Erg wijs dat je een gesprek wou met de ouders en dat meisje. Zorg ook ervoor ondanks irritaties die er zullen onstaan dat je een goede verhouding blijft houden met ze voor je kleinkind.

Door je liefde voor je kind is het voor je zoon veel gemakkelijker om vader te worden. Wat moest je zoon als je zei “rot maar op en zoek het maar uit”
Je mag trots op jezelf zijn en jouw zoon op jou. Later zou hij je zeer dankbaar zijn hoe jij dit hebt aangepakt.

Geniet straks van oma zijn en heb niet te hoge verwachtingen want dan zijn eventuele teleurstelling minder groot. Reken maar op dat haar ouders meer invloed op de baby hebben en dingen meer bepalen.
Maar daarom is het ook zo mooi om te lezen dat jullie dit zo samen kunnen doen met dat meisje en haar ouders.

Zie het niet als falen maar als iets moois dat dit op zo’n manier kan.

Reageer ook