fb
Damespraatjes Damespraatjes

11 oorzaken van een stinkende adem

Ken je dat, die collega die altijd zo uit zijn mond stinkt? Of als je ’s ochtends in de trein zit naast iemand waarbij het lijkt alsof hij zijn tanden niet heeft gepoetst? Dikke kans dat deze mensen niet weten dat ze uit hun mond stinken! Toch hebben veel mensen er last van en misschien jij ook wel. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen, maar de makkelijkste is toch wel om het aan een vertrouwd persoon te vragen. Als je weet dat je adem stinkt, wil je er natuurlijk wat aan doen. Maar om te weten hoe je het oplost, moet je wel weten waar het vandaan komt! Hier 11 oorzaken van een stinkende adem

1. Niet goed poetsen

Wanneer je niet goed en/of lang genoeg poetst, verwijder je niet alle bacteriën die zich in je mond hebben opgehoopt. Op deze manier blijft de onaangename geur gewoon hangen en heb je eigenlijk voor niks gepoetst. Doe het dus gewoon meteen goed! Weet je niet hoe dit moet? Bekijk dit filmpje!

2. Niet vaak genoeg poetsen

Poets in ieder geval twee keer per dag je tanden, in de ochtend na het opstaan en in de avond voor het slapen gaan. Als je slaapt neemt je speekselproductie af, waardoor bacteriën meer kans in de mond krijgen. Dit veroorzaakt ook de soms vieze ochtendadem. Ook in de avond is het heel belangrijk om te poetsen, ook al stinkt je adem dan misschien nog niet. Door de bacteriën die zich overdag hebben opgehoopt te laten zitten hebben zij die nacht vrij spel in je mond.

3. Roken

Roken is niet alleen slecht voor je longen, huid en haar, maar het is ook erg slecht voor je adem! Als je zelf rookt ruik je het waarschijnlijk niet eens meer, maar probeer eens een dagje niet te roken en dan aan de adem van een roker te ruiken. Tien minuten die geur inhaleren en je stopt waarschijnlijk spontaan…

4. Vieze tong

Niet alleen op en tussen je tanden kunnen zich bacteriën verzamelen, maar ook de tong is een fijn plekje voor deze kleine beestjes. Dit ziet er op je tong vaak uit als een witte of gelige aanslag. Gebruik een tongschraper om  dit te verwijderen. Of poets je tong ook even na het tandenpoetsen.

5. Amandelstenen

Veel mensen (bij sommigen zijn ze operatief verwijderd) hebben keelamandelen achterin hun mond. Als je ouder wordt slinken de amandelen en kunnen er kleine groeven in de amandelen ontstaan, waar makkelijk eten en viezigheid in kan komen te zitten. Wanneer dit te lang in de groef van de amandel blijft, wordt het een soort hard, wit steentje. Deze ruiken erg onaangenaam en zijn vaak lastig te verwijderen.

6. Voeding

Je weet waarschijnlijk wel dat je adem na het eten van knoflook niet echt naar bloementjes ruikt. Maar wist je dat ook van gekruid eten, zuivelproducten en eiwitten  je een vieze adem kunt krijgen? Je kan het natuurlijk gewoon blijven eten, maar wees jezelf ervan bewust! Neem bijvoorbeeld een kauwgommetje of poets een keer extra je tanden.

7. Ontstekingen en gaatjes

Wanneer je niet goed je tanden hebt gepoetst (of je heel veel aanleg hebt) krijg je gaatjes en ontstekingen in je mond. Gaatjes en open plekken in je tandvlees zijn één groot hotel voor bacteriën en ze komen er dan ook graag! Daarnaast is het moeilijk om ze te verwijderen, omdat het lastige plekken zijn om schoon te houden. Bezoek een of twee keer per jaar de tandarts om te zorgen dat het niet zo ver komt.

8. Niet genoeg water drinken

Net als dat je ’s nachts uit je mond gaat stinken omdat je minder speeksel aanmaakt, gebeurt hetzelfde wanneer je te weinig water drinkt overdag. Blijf lekker veel drinken om je mond vochtig te houden en zo bacteriën geen kans te geven.

9. Medicijnen

Veel medicijnen veroorzaken een droge mond en zoals we eerder zagen is een droge mond een fijne plek voor bacteriën. Drink bij gebruik van medicatie waarbij dat gebeurt wat extra water en poets wat vaker je tanden.

10. Dieten

Sommige dieten hebben als doel om je in ketose te laten raken, een staat waarin je lichaam vet in plaats van koolhydraten aan het verbranden is. Wanneer je in ketogene toestand bent, komen er ketonen in je lichaam vrij. Deze moeten worden uitgescheiden en dat stinkt zo!

11. Medische aandoening

Tot slot is er nog een scala aan medische aandoeningen waardoor je last kan krijgen van een stinkende adem, zoals bij bepaalde stofwisselingsziekten, nierziekten, leveraandoeningen en diabetes. Blijft je adem ondanks het uitsluiten van de bovengenoemde punten stinken? Bezoek dan eens je huisarts om het te bespreken!

Lees ook: 10 tips van de tandarts voor een stralend wit gebit

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Slechte Adem -

Vooral punt elf is erg belangrijk.
En vergeet niet 90% van de oorzaken ligt in de mond!

Reageer ook