fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 tips van de tandarts voor een zomerstralend wit gebit

Zomerstralend witte tanden, die willen we natuurlijk allemaal. Maar na jaren lang zondigen met koffie, wijn en niet regelmatig genoeg poetsen is het bij de meeste mensen meer een droom dan realiteit. Met de zomer voor de deur leek het Damespraatjes een goed idee om een kleine opfriscursus wat betreft gebitshygiëne te doen. Tandarts Caroll Berkhout-Hewitt beantwoordt 10 vragen!

1. Welke tandpasta is nou écht de beste en maakt je tanden witter?
In Nederland zijn de wettelijk toegestane maximale doseringen van het bleekmateriaal in tandpasta’s te laag om tanden echt lichter te maken. Bovendien mogen tandpasta’s niet te erg ‘schuren’ om het tandoppervlak niet te beschadigen.

Voor normale mondhygiëne zijn alle tandpasta’s goed. Natuurlijk zijn er wel tandpasta’s met een speciaal ‘doel’ zoals verminderen tandgevoeligheid, of speciaal voor tandvleesproblemen.

2. Is het spoelen met bijvoorbeeld Listerine een vervanging voor flossen?
Helaas, een mondspoelmiddel is geen vervanging voor stokeren of flossen. Het spoelmiddel komt wel tussen je tanden, maar verwijderd geen plak. In sommige spoelmiddelen zit alcohol dit kan schadelijk zijn voor je tandvlees.

3. Is tanden bleken echt zo schadelijk als mensen zeggen?
Als je zelf aan de gang gaat met bleekmiddeltjes voor je tanden (bijvoorbeeld online besteld o.i.d.) kan dat schadelijk zijn voor je tanden. Als je je tanden bij een tandarts of mondhygiënist laat bleken, worden veilige materialen gebruikt. Het bestanddeel dat ervoor zorgt dat je tanden witter worden is dan in een veilige dosis in het bleekmateriaal verwerkt. Bovendien wordt door de tandarts of mondhygiënist beoordeeld of je tanden echt gebleekt moeten worden of dat de verkleuring ontstaan is door aanslag en/of tandsteen. Dan is namelijk een gebitsreiniging aan te raden. Ook kan de tandarts beoordelen of er nog vullingen zitten die eventueel verkleurd zijn.

Hou er rekening mee dat vullingen bij bleken niet meekleuren, dus als er vullingen in de te bleken tanden zitten moeten die eventueel na het bleken worden vervangen door lichtere vullingen. Kronen en facings (schildjes) bleken ook niet mee. Dus dat is lastig als je wil bleken. Het staat een beetje raar om witte tanden te hebben maar een iets donkerdere kroon ertussen. Die zou je dan ook moeten vervangen, en dan wordt het wel een kostbare bleekactie….

4. Hoe wit is mooi wit? Wanneer zijn tanden te wit?
Dat is heel persoonlijk, een kwestie van smaak dus. Persoonlijk vind ik dat het natuurlijk moet blijven, dus bij de persoon moet passen. Sommige mensen vinden extreem wit mooi, maar iemand van bijvoorbeeld 60 jaar met melkwitte tanden, dat staat gewoon nep. Dat wordt dan dus onnatuurlijk. Maar dezelfde witte kleur bij een persoon van 20 kan er wel natuurlijk uitzien.

Je kan zonder te bleken zelf je tanden ook witter laten lijken. Dat doe je door het contrast met de omgeving te vergroten, bijvoorbeeld door lippenstift te gebruiken. Ook als je bruin bent door de zon of door je eigen huidskleur lijken je tanden witter.

5. Hoeveel keer poetsen per dag is optimaal?
2 keer is prima. Met 1 x per dag haal je niet alle plaque weg, vaker dan 2x geeft weer teveel slijtage van bijvoorbeeld tandhalzen.

6. Welk eten kan je het beste vermijden?
Tanden verkleuren door wijn (zowel witte als rode), koffie, thee. Als je net gebleekt hebt kun je het beste ook even geen kerrie en rode bietjes eten, omdat je tanden dan extra gevoelig zijn voor kleurstoffen in voeding. Normaal gesproken hoef je daar niet heel voorzichtig mee te zijn.

7. Wat kan je na een glas rode wijn of kop koffie doen om de verkleuring te beperken?
Je mond spoelen met water. Dit geldt trouwens ook voor witte wijn! Aanslag door koffie (of thee) kun je zoveel mogelijk voorkomen door je koffie of thee met melk (erin) te drinken.

8. Zijn er trucjes om je tanden direct witter te laten lijken?
Door lippenstift of gekleurde lipgloss lijken je tanden meestal wat lichter. Ook als je een lekker (zongebruind?) tintje hebt lijken je tanden lichter.

9. Hoeveel glazen sap of frisdrank per dag is verantwoord voor het gebit?
Op 1 dag zijn maximaal 7 eet- en drinkmomenten voor het gebit verantwoord. Je tanden hebben na het eten en drinken de tijd nodig om te herstellen. Daar zorgt het speeksel voor. Als je op een bepaald moment eet en drinkt telt dat als 1 voedingsmoment, bijvoorbeeld het ontbijt. Maar dus ook koffie tijdens de koffiepauze of  een tussendoortje ’s middags. Tijdens zo’n voedingsmoment maakt het voor je gebit niet eens zo heel veel uit wat je allemaal eet of drinkt, als je het maar bij maximaal 7 momenten per dag houdt en niet de hele dag door kleine beetjes ‘snackt’, snoept of drinkt (behalve water natuurlijk).

10. Wat kan de tandarts voor jou betekenen op het gebied van tanden bleken?
De tandarts kan je tanden bleken. Dat kan zowel met bleektechnieken die in de praktijk zelf worden toegepast als met door de tandarts op maat gemaakte bleekhoesjes. Die hoesjes gebruik je thuis en vul je met bleekgel die je via de tandarts kunt kopen. Het voordeel van het bij de tandarts in de praktijk bleken is dat het sneller gaat dan thuisbleken maar die snelheid wordt bereikt door wat agressievere bleekmiddelen te gebruiken die een grotere kans op gevoelige tanden na de bleeksessie geven.

Thuisbleken gaat meer geleidelijk. Duurt dus wat langer maar geeft minder tandgevoeligheid. Bovendien kun je de hoesjes bewaren en later weer gebruiken. Want of je nu bij de tandarts in de praktijk of met hoesjes thuisbleekt, de tanden zullen na verloop van tijd weer terugkleuren zodat je eventueel opnieuw moet bleken.

Uiteraard kan de tandarts je adviseren of bleken bij jou mogelijk is en welke methode in jouw geval te adviseren is. Ook kan hij/zij vertellen of er nog vullingen of kronen zitten die niet mee zullen kleuren en alternatieven voor bleken, bijvoorbeeld facings (porseleinen of kunststof schildjes) met je bespreken.

Caroll Berkhout-Hewitt

www.tandartsloosdrecht.nl

7 reacties

Tanden bleken thuis -

Artikel leest lekker weg en waardevol!

poker ceme online -

The best way to make this happen is usually to find a US the
poker room web portal. In addition, the poker rooms is not
going to offer complete hand histories of most poker hands
dealt on their site for analysis by outside sources.
If the flop doesn’t resemble it helped them then it is time for it to
have a stab on the pot.

bandar poker dan bandar qiu qiu 99 terpercaya seasia -

The best way to accomplish this is always to find a US the poker room web portal.
The Popularity of On line Poker – These days, on the web poker has developed into a popular option, making poker playing an available replacement for you aren’t a laptop as
well as an internet connection. Many top players advise against multi-tabling in any respect, especially in the case
of newer players, who must be focusing intently on studying
the players at their table, and paying close attention to everything that happens.

https://chungcumienbac24h.info -

We have be a faithful and trustworthy real estate property industry and offer their finest services.
While these cars could be displaying some of Henry Ford’s
works, there are also a number of by other car designers as well
as perhaps even manufacturers. The 80% back loan that was
a set rate of sometimes only 5% and so the front loan.

https://thuviencanho24h.info/ -

Investors remain cautious and may continue to do so until gold decides regardless of whether it is going to embody its traditional safe home status or not.
Think about it – before your young ones came into your life,
were you not there first. That way you remove all of the
costs of making use of the trading platform wanted to you
and you also only pay a smaller brokerage fee which is shared amongst all of the fund pool
contributors together entity handles the entire, larger pool.

Tandarts Amsterdam -

Goed geschreven artikel! Nuttige tips ook.

vicky -

bedankt voor de tips ik zal kijken f ze echt lukken …

Reageer ook