fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recensie Glansrol, Loes den Hollander

Irma haat leugens en Irma omarmt leugens. Ze zoekt waarheid en ze ontloopt waarheid. Iedere keer als ze dreigt te verdwalen in het doolhof van haar eigen gedachten, onderneemt ze acties die ze zorgvuldig verborgen houdt. 

Irma heeft haar leven onder controle, totdat een stem uit het verleden haar begint lastig te vallen. Ze probeert deze te ontwijken, maar de geschiedenis haalt haar in en toont haar het verschil tussen leugens en waarheid.

Irma’s leven lijkt een conflict tussen leugens en waarheid. Daarnaast is Irma niet altijd even gelukkig in de liefde wat haar leven nog minder over rozen laat lopen. Haar eigen waarheid had de overhand tot er iemand uit het verleden een plaats in haar leven bemachtigt en deze persoon zich voordoet als iemand die Irma van vroeger kent. De persoon in kwestie werkt samen met mensen uit de nabije omgeving van Irma, hierdoor kan deze persoon angstaanjagend dichtbij Irma komen.

Doordat Loes den Hollander de spanning op een ontzettend slimme manier heeft opgebouwd, ga je als lezer de angst van Irma met haar mee voelen. Irma wordt zo neergezet dat ze gezien wordt als de vrouw die tijdens haar jeugd in de steek is gelaten door haar vader en geen geluk heeft in de liefde. Hierdoor dacht ik lang dat de woede en beschuldigingen van de persoon die Irma bedreigt ongegrond waren.

In Glansrol blijkt dat niets is wat het lijkt…

Met Glansrol heeft Loes den Hollander een redelijk complexe maar goed te lezen literaire thriller aan haar oeuvre toegevoegd. Loes den Hollander heeft op een ontzettend slimme manier de hoofdpersoon, Irma, zichzelf en het verleden laten tegenkomen in het verhaal. Zelden heb ik zo’n verrassend plot meegemaakt in één van de boeken van Loes den Hollander. Tot het einde had ik niet kunnen voorspelen hoe het af zou lopen. De onderlinge verhoudingen tussen Irma, Denise, Dylan en de moeder van Irma zijn op een dusdanige wijze bedacht dat het boek niet zal vervelen.

Gegevens

Titel: Glansrol
Auteur: Loes den Hollander
Uitgeverij: Karakter
Bestel dit boek op Bol.com: Glansrol

Charlotte Koopman

Charlotte is geboren in Amsterdam en woont nu in Hilversum. Al vanaf haar vijfde houdt Lotte van lezen en verslindt ze boeken. Naast lezen houdt Charlotte ook van hockey, voetbal, koken en reizen.
Lees ook de andere recensies op Damespraatjes

Reageer ook