fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 x relatiegeschenken die jouw klanten wél gebruiken

10 x relatiegeschenken die jouw klanten wél gebruiken

Als je een eigen webshop, adviesbureau of ander bedrijf hebt, is het leuk om zo nu en dan aan je klanten te laten weten dat je aan ze denkt en dat je de samenwerking waardeert. Natuurlijk kun je dit aangeven in de telefoongesprekken die je voert of de mailwisseling die je hebt, maar iets fysieks opsturen is ook een attent gebaar. Ik deel 10 x relatiegeschenken die jouw klanten wél gebruiken.

Wat is een relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is iets dat je aan je klanten geeft. Geef je een geschenk aan jouw personeel, dan valt dit onder personeelsverstrekkingen en dus onder een andere regelgeving. Regelgeving? Ja zeker, want cadeaus als dit zijn soms in de btw af te trekken. Moneybird zegt hierover het volgende: “In de basis is de btw over de inkoopprijs van een klein relatiegeschenk aftrekbaar. Denk aan boeken, een fles wijn, een cadeaubon of een pen. Wanneer je ervoor kiest om je klant één of meerdere relatiegeschenken te geven met een totale waarde van meer dan €227,- per jaar, dan geldt een uitzondering. Je hebt dan te maken met een drempelbedrag“.

Drempelbedrag, wat houdt dat in?

Indien je boven een bedrag van €227,- exclusief btw uitkomt voor een relatiegeschenk dan is het van belang dat je kijkt naar de functie ervan. Is het geschenk iets dat de klant zelf zou kopen voor zijn bedrijf en kan er minimaal 30% van de btw worden afgetrokken, dan mag jij zelf ook de btw aftrekken *). Is dit niet het geval dan mag dit niet.

Een stukje geschiedenis

In een artikel op isgeschiedenis.nl lees ik “dat er al sinds de prehistorie relatiegeschenken worden gegeven“. Natuurlijk was sleutelhangers bedrukken bij Loopper nog niet mogelijk toen, “maar koos men voor lokale specialiteiten of handelsproducten. Relatiegeschenken werden pas commercieel tijdens de inwijding van George Washington (men deelde toen campagnebuttons uit)“. In de negentiende eeuw werd het geven van relatiegeschenken populairder en kwamen er cadeaus zoals kalenders en linialen bij.

Jasper Meeks wordt gezien als de “grondvester van promotieartikelen“, omdat hij de plaatselijke schoenenwinkel overhaalde het logo op tassen te laten drukken in zijn eigen drukkerij. Later volgden er ook nog kalenders, petjes en schorten en werd er zelfs in 1904 een Amerikaanse vereniging opgezet die handelde in relatiegeschenken.

10x relatiegeschenken die jouw klanten wel gebruiken

En dan nu verder met de 10 relatie geschenken die jouw klanten wel gebruiken, want dat is tenslotte waar je nieuwsgierig naar bent nietwaar? In niet willekeurige volgorde deel ik mijn favorieten.

Sleutelhangers

Nog even terugkomend op die sleutelhangers waar ik het hierboven al over had; ik word daar dus zelf altijd erg enthousiast van. Met alle sleutels die ik tegenwoordig heb van mezelf, mijn ouders, verschillende vrienden enzovoorts, is het fijn als ik alles een beetje uit elkaar kan houden. Geef je een sleutelhanger als relatiegeschenk dan kies je voor een cadeau waarmee je niet alleen reclame maakt voor jouw bedrijf, maar ook eentje die in het oog springt (mits je een beetje aandacht geeft aan de layout natuurlijk).

Keycords

Er was een periode dat ik keycords spaarde. Toen ik nog thuis woonde had ik aan mijn kledingkast een grote karabijnhaak hangen waar ze allemaal aan hingen. Nu ik daaraan denk, heb ik werkelijk waar geen idee waar alles gebleven is toen ik de deur uitging. Misschien liggen ze dus nog wel ergens in een afgesloten bak in de schuur (binnenkort maar eens checken). Keycords bedrukken is en blijft wat mij betreft voor altijd een goed idee. Handig voor als je een keertje je sleutels bij je moet houden, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, of om een pasje aan te hangen tijdens een persevent. Leuk om cadeau te doen aan jouw klanten in ieder geval!

Bidon met logo

We moeten allemaal meer water drinken (hoewel er dus echt een groep mensen schijnt te zijn die dit wel braaf doet iedere dag). Ik krijg een aantal keer per dag een seintje van mijn Waterminder, dus dat wil wel zeggen hoe ik het doe wat dat betreft. Het Voedingscentrum adviseert aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar “om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Wissel af tussen water, koffie en thee zonder suiker, zuiveldranken zoals yoghurtdranken, karnemelk en halfvolle melk en sojadrink“. Een bidon geven aan jouw relaties zou ze kunnen motiveren om voldoende te drinken gedurende een drukke werkdag op kantoor, of onderweg.

Katoenen tas

Er is veel te veel plastic dat rondzwerft op onze planeet, dus als je een herbuikbare tas kunt gebruiken, altijd doen. De Plastic Soup Foundation leert mij dat er “in de komende 10 jaar de productie van plastic met 40% zal toenemen en dat als we niets doen dat er dan in 2050 qua gewicht meer plastic in de zee aanwezig is dan vis. Het zeeleven zal dan dus onherstelbaar verwoest worden“. Proberen je steentje bij te dragen door in ieder geval vaker voor een herbruikbare katoenen tas te kiezen is dus sowieso een goed plan. Laat je klanten zien dat je geeft om onze aarde en stuur ze een mooi exemplaar toe.

Bureauonderlegger

Ik maak gebruik van een magic mouse en een muismat heb ik dus eigenlijk niet nodig…zou je denken. Het probleem is wel dat de magic mouse an sich herrie maakt als je ermee over een bureau schuift. Alleen een muismat vind ik altijd aan de kleine kant. Een bureaulegger zou een goede optie kunnen zijn. Ik zie deze bij collega’s ook op het bureau liggen en naast dat het lawaai dempt, is het ook een stuk warmer voor je onderarmen. Ook dit is dus een perfect relatiegeschenk voor jouw klanten, want ook die gun je wat comfortabels toch?

En dan nog de laatste 5 relatiegeschenk tips

Lang van stof ben ik, maar dat komt omdat ik het gewoon super leuk vind om jullie mee te nemen in dit onderwerp. Mijn laatste 5 tips wat betreft relatiegeschenken: laptopcase (iets prijziger, maar jouw bedrijf staat wel totally on fleek als het logo erop staat en iemand er mee pronkt), usb stick (ja, er zijn nog steeds mensen die the cloud niet hebben ontdekt), bieropener met logo (ik zeg: VrijMiBo), pen (ik spaar nu pennen in plaats van keycords.. en ja we ontkomen er niet aan dat we zo nu en dan nog iets met de hand moeten opschrijven) en last but not least, notitieboekje van steenpapier (want uitwisbaar dus een eeuwigheid te gebruiken).

Geschreven door Mara, redacteur lifestyle

Bronnen

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

*) Voor huidige fiscale stand van zaken en tarieven, check altijd de website van de Belastingdienst.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook