10 weetjes over noten

We love (to go) nuts! Maar, wat weten we nou eigenlijk van noten? Zijn pinda’s noten, of eigenlijk niet? Op welke temperatuur kan je noten het beste bewaren? En wat staat ook wel bekend als de ‘smiling nut’? Hier 10 weetjes over nuts!

  • Pinda’s zijn geen noten! Het zijn peulvruchten en zijn dus familie van bijvoorbeeld taugé, snijbonen en linzen.
  • Noten zijn erg kwetsbaar voor vocht en schimmels. Bewaar ze dan ook op een droge plaats met een temperatuur van 10 – 15 graden. Zo blijven ze het langst lekker.
  • Noten leveren belangrijke mineralen zoals ijzer en B-vitamines. Het zijn volwaardige vleesvervangers.
  • Ook amandelen zijn geen noten. Een amandel is fruit!
  • Brazil nuts zitten bomvol selenium. Met het eten van twee (!) Brazil nuts bereik je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Selenium kan het risico op hartkwalen verminderen en is goed voor het immuunsysteem.
  • Hoewel noten veel goede vetten bevatten, zijn het échte dikmakers. Geniet, maar doe dit wel met mate! Eén handje ongezouten notenmix is voldoende.
  • Iran is de grootste producer van pistache noten. Hier staat de noot bekend als de ‘smiling nut’.
  • De meeste Brazil nuts komen niet uit Brazilië, maar uit noord Bolivia.
  • Het bruine schilletje om hazelnoten kan je makkelijk verwijderen door ze 10-15 minuten in een oven van 180 graden. Haal ze eruit wanneer het schilletje eraf valt. Doe de hazelnoten nu dan in een theedoek en wrijf ze tegen elkaar, de schilletjes vallen er makkelijk af!
  • 80 procent van de amandelen (sorry, het zijn eigenlijk geen noten, maar we doen nu even alsof) komen uit de Verenigde Staten.

Reageer ook