fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 tips om een huurwoning in Amsterdam te vinden

Ben je op zoek naar een huurwoning in Amsterdam? Dan ben je zeker niet de enige! De Amsterdamse huurmarkt is al jaren flink overspannen en het kan dan ook ontzettend moeilijk zijn om een geschikt huis te vinden. Vooral als je geen enorm budget hebt. We vroegen Peter de Vreede van RentSlam om ons een paar tips te geven. Hij heeft veel ervaring met het adviseren van Amsterdammers en expats op het gebied van een huurwoning vinden.

  1. Weet waar je voor in aanmerking komt

De huurmarkt in Nederland verdeeld in Sociale huurwoningen en Vrije sector huurwoningen. In Amsterdam kom je alleen in aanmerking voor een sociale huurwoning als je inkomen niet hoger is dan € 35.739 per jaar (2016). En dan de wachtlijst, die is ontzettend lang. Om een redelijke sociale huurwoning te vinden dien je al snel 10 jaar of langer op de wachtlijst te staan. Alles sociale huurwoningen in Amsterdam staan op Woningnet Amsterdam.

Kom je niet in aanmerking, zoek dan in de vrije sector. De huur begint vanaf €711 per maand, dus verspil je tijd niet met zoeken naar goedkopere woningen, tenzij je bereid bent met anderen een woning te delen. Wil je tijd besparen en gewoon alle geschikte woningen toegestuurd krijgen, gebruik dan RentSlam.

  1. Heb realistische verwachtingen

Iedereen wil een fantastische woning aan de gracht met een tuin en een parkeerplek. Deze woningen bestaan wel, maar zijn vaak erg duur. Dus schrap zo veel mogelijk wensen van je lijst tot alleen je écht harde eisen overblijven. Probeer ook je budget te herzien. Soms kun je voor iets meer geld veel meer woongenot hebben. Er is weinig aanbod in de vrije sector tussen €711 en €1.000. Kun je je budget iets vergroten, dan zijn er veel meer woningen beschikbaar.

  1. Denk goed na over locatie

Veel mensen wonen het liefst in het centrum. Het lijkt leuker, veiliger en makkelijker. Maar wat vergeten wordt, is het parkeerprobleem, overlast van toeristen en reistijd naar de ring. Parkeren is heel duur (€5/uur) en wachttijden voor een parkeervergunning lopen op tot wel 5 jaar in sommige buurten. Stadsdelen als West en Oost zijn ook leuk, hebben minder parkeerproblemen en zijn ook gewoon veilig. Noord is nog redelijk goedkoop, heeft geen parkeerprobleem, maar je moet misschien wel met het pondje over. Zuid-Oost heeft een slechte reputatie, maar is de laatste jaren steeds beter geworden en er zijn veel betaalbare woningen beschikbaar. Ga de buurten eens bekijken voordat je kiest waar je wilt zoeken.

  1. Doe je huiswerk

Onderzoek vooraf bespaart je veel tijd. Er zijn heel veel websites met huurwoningen, maar ze zijn niet allemaal goed. Kijk of een website veel recent aanbod heeft. Sommige sites lokken je namelijk met niet beschikbare woningen om je dan een zoekopdracht aan te smeren en zo een leuke commissie te laten betalen. Zorg dus dat je weet op welke websites je moet zoeken. Je kunt natuurlijk ook een dienst zoals RentSlam gebruiken. RentSlam doet al het werk voor je zodat jij alleen maar hoeft te bezichtigen.

  1. Gebruik je netwerk

Zoek niet alleen op websites, maak ook gebruik van je persoonlijke netwerk. Laat al je vrienden, familie en collega’s weten dat je op zoek bent. Gebruik Facebook om het aan iedereen te vertellen, veel mensen vinden zo een woning. Je kunt natuurlijk sites als Marktplaats of Craigslist gebruiken, maar wees daar heel voorzichtig mee, er zitten namelijk veel scammers op die je alleen geld proberen af te troggelen. Als je twijfelt, gebruik dan RentSlam.

  1. Wees er heel snel bij

Als je iets vindt dat bij je wensen aansluit, reageer dan meteen. Zorg dat je dezelfde dag nog gaat kijken. En als je het wilt huren, zeg het dan meteen. Als je iets te lang wacht is het alweer aan een ander verhuurd, daar er meestal tientallen anderen geïnteresseerd zijn in dezelfde woning.

  1. Wees voorbereid

Makelaars vragen vaak om documenten zoals een arbeidscontract of salarisstroken. Als je die bij je hebt, heb je al voorsprong op je concurrentie.

  1. Wees respectvol en verzorgd.

Zorg dat je op tijd komt op afspraken en dat je snel reageert. Kom je te laat bij een bezichtiging, dan is de makelaar of eigenaar meestal al weg of in ieder geval niet blij met je. Zorg ook dat je er verzorgd uitziet. Niemand wil zijn woning verhuren aan iemand die eruitziet alsof ze al een tijd geen badkamer gezien hebben of naar alcohol stinken.

  1. Betaal de rekening

Als je een woning vindt op een website, dan mag een makelaar geen commissie vragen om die aan je te verhuren. Veel makelaars doen dat toch. Eén maand huur als commissie is een hoop geld. Maar als je zegt dat je het niet wilt betalen dan verhuren ze je die woning niet. Betaal de commissie en nadat je ingetrokken bent vraag je het geld terug, wijzende op de wetgeving. Je zult dan in de meeste gevallen je geld terugkrijgen.

  1. Controleer het contract.

Let goed op dat er geen zaken in het contract staan die niet afgesproken zijn. Vaak staat er bijvoorbeeld een diplomatenclausule in. Die zorgt ervoor dat de eigenaar je uit de woning kan zetten omdat hij/zij er zelf weer wil wonen. Tenzij je dat afgesproken hebt, is er geen reden om dat in het contract te hebben.

Samengevat: je moet slim, snel en flexibel zijn als je een leuke woning in Amsterdam wilt huren. Om meer kans te maken op het vinden van de woning die je zoekt, en tijd te besparen, kun je het beste gebruik maken van RentSlam.

Peter de Vreede is een 39-jarige Leidenaar die tijdens zijn studie Internationaal Management in Amsterdam is komen wonen. Altijd vrolijk en positief, een broer voor twee zussen en vader van één zoontje. Hij is een ondernemer in hart en nieren en een echte liefhebber van reizen en culturen. Na 10 jaar in het buitenland gewoond te hebben en zeven talen te beheersen is Peter nu met zijn derde succesvolle bedrijf RentSlam bezig om de huurwoning markt positief te veranderen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Ellen -

Hi hi, ik heb best lang gezocht naar een appartement in Amsterdam na mijn studie filosofie en psychologie. was best een opgave.Veel veel te dure appartementen.En tja bij een appartement met een fijne prijs weer veel geïnteresseerden. welkom huizenmarkt Amsterdam. Toen kwam ik ww.appartementamsterdam.nl tegen en daar heb ik mijn appartement op gevonden bezichtigd met de makelaar en kon even nadenken en hup besloten het appartement te huren. Fijne makelaar . woon nu in het heerlijke Baarsjes met uitkijk op het Rembrandtpark. See you

Nanette -

Bedankt voor de handige tips. Het kan soms zo moeilijk zijn om een woning te vinden. Vooral in Amsterdam is het erg lastig om een betaalbare huurwoning te vinden.

Verhuurmakelaar Amsterdam -

Vooral dat van die realistische verwachtingen is zeker waar.
Veel mensen vergeten dat wonen in Amsterdam duurder is dan ergens in de polder.
Toch zie ik zelf alle voordelen van wonen in Amsterdam.
Ik geniet zelf ook nog iedere dag!

Anna -

Samen met 2 vriendinnetjes heb ik in Amsterdam antikraak gewoond maar daar moesten wij helaas uit. Toen ben ik opnieuw op zoek gegaan naar antikraak woningen maar deze zijn hard-to-get en niet meer in de leuke gebieden in Amsterdam. Doordat we alle drie erg druk zijn met onze vaste job heb ik maar een makelaar in de armen genomen die voor ons op zoek ging. Dat scheelt heel veel tijd en ik heb gehoord dat je zonder aanhuurmakelaar een stuk minder kans maakt. De makelaar die ons binnen enkele weken had geholpen was van http://www.woningdelersclub.nl. De website zorgde dat er elke dag nieuw aanbod in mijn mail kwam en vroeg de makelaar om een aantal stukken om snel te kunnen schakelen. Dat was in dit geval wel erg snel want de dag dat ik een mooie woning had bekeken in de ochtend had ik in de middag al akkoord om te huren haha. Deze dienst heeft mij super chill geholpen, echte aanrader! 😉

Reageer ook