fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mara’s Zwangerschapsdagboek: Een prachtige 3D/4D echo laten maken

Al vanaf de eerste dag dat ik wist dat ik zwanger was wilde ik weten hoe ons kindje eruit gaat zien. Niet dat het ook maar iets uitmaakt hoe ze eruit ziet, maar toch helpt het om een beeld bij je kindje te vormen. Al tijdens de gewone echo’s zie je het één en ander. Zo weten we dat het een meisje wordt en op dit moment bovengemiddeld lange benen heeft. Toch bleef het een mysterie hoe haar gezicht eruit ziet… Tot afgelopen zaterdag!

Pretecho bij Echospot

Toen ik in februari op een vrijdagmiddagborrel vertelde waarom ik geen alcohol dronk, werd ik overspoeld door mooie en lieve reacties. Iedereen begreep natuurlijk meteen de hint en feliciteerde mij met de zwangerschap. Ook kreeg ik direct heel wat leuke anekdotes te horen van mensen die al eerder kinderen hadden gekregen. Het werd een hele gezellige avond! Die avond vertelde ik het nieuws ook tegen de oprichter van ons kantoor: Jorn. Hij reageerde net zo blij als iedereen en vertelde me ook meteen dat zijn tante Nicolette prachtige pretecho’s maakte bij Echospot (in Amsterdam en Leiden). Hij bracht ons met elkaar in contact en Nicolette nodigde mij uit om iets verderop in mijn zwangerschap langs te komen. Dat kon ik niet afslaan natuurlijk!

3D en 4D echo’s

De echo heeft afgelopen zaterdag in de praktijk in Amsterdam plaatsgevonden. Dit was het begin van de 30ste zwangerschapsweek en dat is één van de beste momenten om een 3D en 4D echo te laten maken. De 3D en 4D echo’s geven beelden in kleur weer. De 3D echo brengt diepte aan in de beelden door meerdere foto’s achter elkaar te plakken. Hierdoor worden de contouren van het kind duidelijk zichtbaar. Voor de 4D echo worden vervolgens nog meer van deze beelden achter elkaar gezet waardoor ook de bewegingen van het kind zichtbaar worden. Hierdoor zie je dus veel meer dan op de ‘gewone’ 2D echo’s, zoals de termijnecho en de 20-wekenecho. Deze pretecho vindt plaats tussen de 24 en 30 weken zwangerschap. Dan is je baby al wat groter, maar heb je nog wel genoeg vruchtwater om een mooie foto te maken. Iets na de 30 weken kan ook nog, maar er wordt afgeraden om het na 32 weken nog te doen. De beelden zijn dan simpelweg niet mooi genoeg.

Prachtige beelden

Terug naar mijn echo! Samen met Ward reed ik op zaterdagochtend richting Echospot. In de wachtkamer namen we een kop thee en kletsten wat met de andere mensen die ook zaten te wachten. Altijd leuk om te horen hoe andere stellen hun zwangerschap beleven! Al vrij snel waren wij aan de beurt. Nicolette was niet aanwezig, maar haar collega José nam de afspraak over. We kwamen binnen in een imposante ruimte met een groot scherm. “Dat is wel wat anders dan bij de gewone echo’s” merkt Ward direct op. José knikt instemmend. De beelden die we te zien zullen krijgen verdienen een mooier scherm en dat is heel fijn! Zo kunnen we ons babytje nog beter zien.

ZwangerschapsdagboekEen prachtige 3D:4D echo laten maken

Na wat geklets over de praktijk gaat José snel aan de slag. Ze spuit wat (verwarmde!) gel op mijn buik en gaat op zoek naar het kindje. Al snel zie je prachtige roze vlekken op het scherm en verschijnt onze baby. “Wat is ze mooi!” roep ik bijna ontroerd door de kamer. Ook Ward zit vol trots naar de beelden te kijken. José vertelt wat je allemaal kunt zien, maar wij hebben vooral aandacht voor haar schattige gezichtje. Terwijl de echo gemaakt wordt is de baby wakker en dit levert leuke beelden op. Zo doet ze soms haar oogjes een beetje open en is ze steeds flink aan het gapen. Wel houdt ze gedurende de hele echo haar handen voor haar gezicht, waardoor het beeld iets beperkt wordt. Geen probleem als je het ons vraagt, het blijft heel mooi en lief.

Zwangerschapsdagboek22Een prachtige 3D:4D echo laten maken

Trots 

Na een half uur kijken is de afspraak voorbij. We mogen de twee mooiste foto’s kiezen en deze print José uit. De rest van de foto’s en video’s krijgen we mee op een USB-stick zodat we ze voor altijd kunnen bewaren (wat we natuurlijk gaan doen). Als we de praktijk uitlopen appen we alle beelden meteen door naar onze familie en vrienden. Ik voel een enorm gevoel van trots dat wij zoiets moois hebben gemaakt en ik kan nu écht niet meer wachten tot ze geboren is. Lieve zwangere vrouwen: ik kan jullie deze pretecho’s écht aanraden! De sfeer is heel anders dan tijdens medische echo’s en je krijgt een geweldig beeld van je kindje. Ook is het toegestaan om wat meer mensen mee te nemen dan tijdens de medische echo’s. Ook leuk voor opa’s, oma’s, broertjes en zusjes dus. Pretecho’s worden niet vergoed omdat er natuurlijk geen medische noodzaak is. Ik vind het elke cent waard en raad je dan ook echt aan om er een te laten maken! Kijk voor meer informatie over Echospot (Amsterdam en Leiden) op de website van Echospot.

Hoe was/is dit bij jou?

Heb jij tijdens je zwangerschap een pretecho laten maken? Of ben je nu zwanger en wil je er graag een laten maken? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel! Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook