fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zou jij ingrijpen wanneer je iemand gepest ziet worden? Kijk hier wat deze omstanders doen!

Bij ons op de middelbare school werd vroeger wel gepest, maar ik had het idee dat het op andere scholen veel erger was. Hoe dat kwam, weet ik niet, maar het zorgde er wel voor dat ik elke dag met plezier naar school ging. Hierdoor kon ik me goed focussen op de lessen en kijk ik nu met een enorm positief gevoel terug op mijn middelbare schooltijd.

Dat het niet bij iedereen zo is, zal geen verrassing zijn. Op heel veel scholen wordt wél enorm gepest en dit maakt het voor de gepeste vaak een ware hell om ’s ochtends op te staan en naar school te fietsen. Waar de middelbare school voor de meeste mensen draait om het leggen van een educatief fundament en het aangaan van sociale relaties, draait het voor iemand die gepest wordt om overleven. Ga dan nog maar eens goed opletten…

Het probleem aanpakken

Niet alleen op school, maar ook online, op de sportclub en op straat wordt gepest. Wat zou jij doen als je hier getuige van zou worden? Zou je ingrijpen, zou je het in je hoofd afkeuren maar niks doen, of zou je wegkijken en misschien zelfs wel weglopen? Hoewel iedereen pesten lijkt af te keuren, vinden veel mensen het moeilijk om iets te doen. En dat maakt het zo’n lastig aan te pakken probleem; veel pesters komen er mee weg en de gepeste staat er alleen voor. Terwijl er vaak veel mensen in de buurt zijn die wel iets kunnen doen, maar het niet durven.

Ingrijpen of wegkijken

Kijk even mee naar deze situatie. Drie meisjes staan te wachten bij een bushalte. Twee van de meiden zijn hun vriendin aan het pesten. Bekijk wat de omstanders doen en vraag jezelf af: wat zou ik doen?

Wat zou jij doen?

En, hoe zou jij reageren? Zou je ingrijpen of laat je het gaan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook