fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zou je elke dag dagcrème moeten gebruiken? Een dermatoloog geeft antwoord!

Elke ochtend en avond smeer ik mijn gezicht heerlijk in met een serum en een crème. Wat het precies met mijn huid doet weet ik niet, maar ik krijg er wel een fijn en verzorgd gevoel van. Op de een of andere manier slaap ik gewoon lekkerder als ik voor het naar bed gaan even een moment heb genomen om mezelf goed te verzorgen. Toch ben ik benieuwd: is het voor mijn huid nou echt nodig om elke dag dagcrème te gebruiken? 

In een interview met Nu.nl geven Marjolein Leenarts, medisch specialist huidziekten en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk, en Kees-Peter de Roos, dermatoloog en publicist van het boek Huid & haar antwoord op deze vraag.

Hoe goed is crème voor het gezicht?

​Leenarts: “Dat is afhankelijk van wat je smeert en waarom, maar echt ongezond is het niet om crème op je gezicht te smeren. Als je cosmetica in Nederland koopt, dan kun je ervan uitgaan dat die niet slecht voor je gezondheid is. Er kunnen wel nadelen aan zitten. In Europa ontwikkelt 27 procent van de volwassenen een contactallergie. Dat komt vaak voor bij cosmetica, waarin parfum dan veelal de boosdoener is. Op die manier kun je van de ene op de andere dag allergisch worden voor de dagcrème die je al jaren zonder problemen gebruikt. Als je eenmaal allergisch voor een bepaald ingrediënt bent, kom je daar nooit meer vanaf.”

De Roos: “Er wordt ons – vooral vrouwen – geadviseerd om dag- en nachtcrèmes te gebruiken om de huid te voeden, maar bij een gezonde huid is dat echt niet nodig. Die maakt namelijk zelf al voldoende vet (talg) aan om de huid te beschermen. Ik denk dat het enige positieve bijeffect van al dat gesmeer is dat de huid wordt gemasseerd, maar bewezen is dat nog niet.”

Wanneer is het wel zinvol om wel elke dag crème te smeren? En wanneer juist niet?

Leenarts: “Voor mensen die het belangrijk vinden om huidveroudering te voorkomen, is dagelijkse zonbescherming echt een must. SPF is de beste anti-aging. Voor mensen met een droge huid is het daarnaast ook belangrijk om de huid een handje te helpen door die in te smeren met een crème. Zeker in de winter, omdat de huid in het gezicht dan extra veel last ondervindt van de kou, wind en regen.”

De Roos: “Voor mensen met eczeem is het goed om regelmatig het gezicht en de rest van het lichaam in te vetten. Ik adviseer dan om voor het slapen vaseline-paraffine te smeren. Een aanvullende vette crème voor overdag is dan ook een goed idee. Als je een heel vette huid hebt, kan extra insmeren de huid afsluiten. Hierdoor kan er acne ontstaan. Maar eerlijk: dit komt zelden voor.”

Wat voor een crème kun je het best gebruiken als je toch elke dag wilt smeren? En waar let je verder op? Het antwoord lees je in het interview.

Ga jij anders smeren?

Ga jij naar aanleiding van dit artikel anders smeren? Of blijf je lekker zo doorgaan als je al deed? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook