fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zorgverzekeraars komen met nieuwe polissen! Wat zijn veranderingen die belangrijk zijn voor jou en zou je over moeten stappen?

Als jonge, gezonde vrouw houd ik me er eigenlijk nooit mee bezig: mijn zorgverzekering. Ik weet dat ik er al jaren een heb lopen bij Zilveren Kruis, maar wat er nou allemaal precies vergoed wordt en wat niet? Ik zou het niet weten. En dat zit me sinds ik moeder ben helemaal niet lekker. Je gezondheid is tenslotte het belangrijkste wat je hebt en als op een dag blijkt dat je dit niet goed verzekerd hebt, kan je jezelf wel voor je kop slaan. 

Hoe ben ik nu verzekerd? 

Om te weten of je goed verzekerd bent, kan je maar één ding doen: je polis checken. Nou heb ik dat voor dit artikel gedaan en daar vielen mij een aantal dingen op. Zo heb ik momenteel de Basis Budget polis van Zilveren Kruis. Ik betaal dit jaar nog € 93,36 per maand, maar dit gaat in 2019 stijgen naar € 103,46. Niet gek als je je bedenkt dat de zorgkosten al jaren stijgen en de zorgverzekeraars flink interen op hun reserves.

Wat mij binnen dit pakket verder opvalt, is dat écht alleen de basis verzekerd is. Zo mag ik niet zomaar naar alle ziekenhuizen, ben ik niet verzekerd voor fysiotherapie en heb ik geen aanvullende tandheelkunde verzekering. Dat mijn tandheelkundige zorg niet verzekerd is, is voor mij niet erg. Mijn vriend is tandarts en hem ‘betaal’ ik wel met een lekker etentje 😉 Wat mij minder blij maakt, is dat ik niet zomaar naar elk ziekenhuis kan. Zo vallen het VU Medisch Centrum en het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam (waar ik woon) buiten mijn polis.

Ik ga switchen!

Als ik zo kijk, neem ik de beslissing wél mijn zorgverzekering aan te passen. Ik wil graag zelf bepalen bij welk ziekenhuis ik me laat behandelen indien nodig en ik vind het een fijn idee als ik naar de fysio kan wanneer dat nodig zou zijn. Maar welke verzekering moet ik dan kiezen?!

Zorgverzekeraars komen met nieuwe polissen! Wat zijn veranderingen die belangrijk zijn voor jou en zou je over moeten stappen? 2

Hoe weet je welke zorgverzekering bij je past?

Je zou alle websites van alle zorgverzekeraars af kunnen gaan om ze met elkaar te vergelijken. Maar heel eerlijk: daar heb ik geen tijd voor en geen zin in! En jij waarschijnlijk ook niet 😉 Gelukkig kan je online heel makkelijk diverse zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Ik deed dit via Verzekering.nl en vond dit heel handig. Door in te vullen wat jij belangrijk vindt en een inschatting te maken van wat je nodig gaat hebben, kan je een pakket met een passende premie samenstellen. Zo kan je invullen wat je als eigen risico wil, of je een vrije zorgkeuze belangrijk vindt en of je (fysio)therapieën, alternatieve geneeswijzen, lenzen en brillen, de tandarts en orthodontie aanvullend wil verzekeren. Ook kan je aangeven of je alleen een Nederlandse dekking nodig hebt of ook in de rest van de wereld verzekerd wil zijn. Zo betaal je niet teveel, maar heb je ook niet te weinig zorgmogelijkheden.

Veranderen van zorgverzekeraar kan tussen 12 november en 31 december. Het kan je niet alleen een beter passende polis opleveren, maar het kan je natuurlijk ook geld besparen. In sommige gevallen zelfs veel geld.

Ga jij switchen?

Weet jij al of je aanpassingen in je zorgverzekering wilt aanbrengen? Of dat je misschien wel helemaal wil overstappen naar een andere verzekeraar? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook