fb
Damespraatjes Damespraatjes

Maike: ‘Ik maak me zorgen om mijn dochter en kleinkinderen’

Meer dan ooit tevoren wordt er gehamerd op gezond eten. Niet te vet, niet te zout, niet te veel suiker en niet te vaak. Maike vindt dat belangrijk en let erop dat ze goed eet. Haar dochter Priscilla daarentegen mikt alles in de frituurpan en eet nauwelijks groenten en fruit. “En zij niet alleen, ook mijn schoon- en kleinzoon krijgen die ongezonde troep voorgeschoteld.”

Maike heeft altijd gezond gekookt voor haar man en twee kinderen. “Zo moeilijk is dat niet en ik vind het belangrijk om goed voor mijn lijf en dat van mijn dierbaren te zorgen.” Toen Priscilla op haar negentiende al uit huis ging, hield Maike haar hart vast. Ze gaf haar dochter een kookboek met lekkere en gezonde recepten mee, maar dat had ze net zo goed niet hoeven doen; na al die jaren ligt het nog steeds in het plastic in de boekenkast.

Priscil had de hele dag honger

Priscilla kookte nauwelijks, haalde vaak eten en lette al helemaal niet op de voedingswaarden. “Met lede ogen zag ik aan hoe mijn Priscil aankwam. Omdat ik niet de zeurmoeder wilde zijn, vroeg ik haar regelmatig om bij ons te komen eten. Soms schoof ze aan, maar vaker niet.” Tijdens de zwangerschap zwelt Priscilla helemaal op. “Ik heb geen idee hoeveel kilo ze aankwam, maar minimaal twintig. Haar man Joep probeerde haar op eetgebied af te remmen wat niet lukte want Priscilla had de hele dag door honger. Halve liters ijs, taart en zakken chips schoof ze zonder problemen naar binnen.”

Frituurpan standaard op ‘t aanrecht

Ook de verloskundige probeert Priscilla te begeleiden en verwijst haar door naar een diëtiste. “Grote onzin vond ze dat, na de bevalling zou ze er aan gaan werken, maar nu niet. Ik geloofde haar en dacht: ‘ja, zwanger zijn is al veel. Doe waar je je goed bij voelt.” Als Dylan wordt geboren verandert er weinig in Priscilla’s keuken. De frituurpan staat nu standaard op het aanrecht en de bezorgers van verschillende restaurants weten blindelings het adres te vinden. “Mijn man en ik vonden het vreselijk om te zien. En het ergste: we konden niks doen.”

Dylan wordt gepest

Inmiddels is de kleinzoon van Maike 6 jaar en flink aan de maat. “Het jochie wordt op school gepest en kan met gym niet goed meekomen. Twee keer in de week is hij bij ons en eet hij mee. Ik leer hem dan wat gezond, goed en lekker eten is. Hij is ook veel minder moe op de dagen dat hij bij ons is, omdat hij amper suiker krijgt.” Verontrustender vindt Maike dat Joep laatst onverwachts bij haar langs kwam. “Mijn schoonzoon zit er helemaal doorheen. Hij is het afgelopen jaar meer dan tien kilo aangekomen en voelt zich niet lekker. Hij heeft er last van, zijn knieën doen zeer en zijn buik zit ‘m in de weg.”

Hou op met zeuren

Joep lucht zijn hart bij zijn schoonouders en is radeloos. Zijn vrouw weigert om gezond te koken en zelf werkt hij zich in een slag in de rondte om genoeg geld binnen te halen voor zijn gezin. Bovendien kan hij niet koken. “Met tranen in zijn ogen zat hij bij ons aan de keukentafel. Hij weet gewoon niet hoe hij Priscilla moet overtuigen dat het echt veel beter is om gezonder te gaan koken. Het gezin gaat gebukt onder de veel te vette en te zoute maaltijden. Maar mijn dochter is onverbiddelijk en zegt dat iedereen eens op moet houden met zeuren en zich niet moet bemoeien met haar leven. Heeft ze natuurlijk wel een beetje gelijk in, maar ik wil niet dat mijn kleinzoon diabetes krijgt of dat Joep gaat scheiden van haar.”

Onverteerbaar

Maike weet niet wat ze moet of kan doen. Ze ligt er ’s nachts wakker van en baalt daarvan. “Waarom ziet mijn dochter het belang van goede voeding niet in? Op deze manier worden ze niet oud en dat idee vind ik onverteerbaar.”

Wat zou jij doen als je in Maikes schoenen zou staan? Zou je net zo lang inpraten op je dochter tot ze inziet wat ze aan het doen is? Of moet Maike ophouden om zich te bemoeien met het eetpatroon van haar dochter? Praat mee in de comments onder dit artikel.

5 reacties

Renate -

Laat je schoonzoon in de tijd dat hij vrij is bij jullie in de leer komen om gezond te leren koken. Anders zie ik echt nog wel een scheiding aankomen, nu hij er al helemaal doorheen zit. Je dochter stevent af op een punt waarbij ze helemaal niks meer kan en er geen andere uitweg meer is dan een maagverkleining. En dan zul je wel heel anders moeten leren eten.

Joris -

Het is toch te dwaas voor woorden dat de man in kwestie niet zou kunnen koken? Ik snap dat niet iedereen een keukenprins is, maar er is weinig moeilijk aan het koken van groenten, het koken van aardappelen of het grillen van vlees of vis. Daar heb je behalve een mesje, vork, pan en oven (en water en eventueel bakboter) niets voor nodig.

Tanja -

@Anita, daar dacht ik ook aan. Als hij zelf kan koken, kan hij gezonde maaltijden op tafel zetten.

Anita -

Misschien is het een idee dat oma schoonzoon wat kooklessen geeft zodat hij wat simpele , gezonde maaltijden zelf kan bereiden.

Joris -

Kookt de dochter nou ongezond of frituurt ze alleen?

Reageer ook