fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zonzeker en altijd warm: bezoek eiland Sal in Kaapverdië

Zon, zee strand: Kaapverdië heeft het allemaal! In dit artikel wil ik het graag specifiek hebben over het eiland Sal. Dit is een van de tien eilanden die de Kaapverdische archipel rijk is. Het is een klein eiland met een oppervlakte van slechts 219,8 km². Maar wat het eiland mist in grootte, maakt het meer dan goed met zijn prachtige landschappen, adembenemende stranden en een geweldige mix van verschillende culturen. En, de vliegtijd Kaapverdie is maar 6 uur! Goed te doen dus! Zonzeker en altijd warm: bezoek eiland Sal in Kaapverdië! 

Mooiste stranden ter wereld

Sal heeft een aantal van de mooiste stranden ter wereld. Van de kilometerslange witte zandstranden tot de indrukwekkende rotsformaties, Sal heeft voor ieder wat wils. Santa Maria Beach is een van de bekendste stranden van het eiland en is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de zon. Het strand is uitgerust met parasols en strandstoelen, en er zijn verschillende bars en restaurants in de buurt waar je kunt genieten van een verfrissend drankje of een heerlijke maaltijd. Het is ook een populaire plek om te zwemmen, te snorkelen en te duiken. Als je op zoek bent naar wat avontuur, dan moet je het Kitesurfen zeker eens proberen. Ook een mooie duik, zodat je de prachtige onderwaterwereld kunt bewonderen hoort er natuurlijk bij. 

Zoutpannen voor cosmetica en de voedselindustrie

Aan de oostkust kun je de zoutmijnen van Pedra de Lume vinden. In een maanachtige krater (van maar liefste 900 meter) van een oude vulkaan wordt het zeewater omgezet in zout. De felroze en witte zoutpannen steken gigantisch af tegen de hagelwitte zoutbergen en strakblauwe lucht, wat een surrealistisch beeld geeft. In het medicinale zoute water kun je drijven (het water is 27 keer zouter dan zeewater) en daarnaast biedt men er ook scrub- en modderbehandelingen aan. Het hoogste punt van de krater ligt 39 meter boven de zeespiegel en het laagste punt ligt er ver onder. Het meer is opgedeeld in zoutpannen wat ervoor zorgt dat de zon makkelijk het water kan laten verdampen. Hierdoor blijft uiteindelijk het natuurproduct zout over. 

https://www.sal-kaapverdie.nl

Shark Bay: een populaire toeristische hotspot

Shark Bay bevindt zich in het centraal oostelijke deel van het eiland Sal. Het staat bekend om de vele haaien die in deze baai leven. In het ondiepe deel kun je de citroenhaaien vinden, maar de oudere haaien zwemmen graag voor de kust in de branding. Als je tijdens je bezoek een stukje het water inloopt, is er een kans dat de haaien tussen je benen door zullen zwemmen. Door het tropische savanneklimaat blijft de hoeveelheid neerslag op jaarbasis beperkt tot minder dan driehonderd millimeter. Als je buiten de maanden augustus en september Shark Bay bezoekt, heb je de minste kans op neerslag. De temperatuur is overdag eigenlijk meestal tussen de 24 en 29 graden. Omdat er een constante zeewind is, wordt het er eigenlijk nooit heet en ligt de gevoelstemperatuur altijd enkele graden lager dan de daadwerkelijke temperatuur. Wel is het belangrijk om jezelf goed in te smeren, omdat je minder snel merkt dat je aan het verbranden bent.

Culturele diversiteit

Als we kijken naar het genetische stukje, dan zijn Kaapverdianen het meest gevarieerde volk ter wereld. De cultuur vormt een mix van Portugese, Afrikaanse, Braziliaanse en Caribische invloeden. Lekker eten kun je er ook! De lokale keuken biedt een uitgebreide mix van heerlijke vis- en vleesgerechten (vegetarisch kan natuurlijk ook). Een van de beste manieren om de lokale cultuur te ontdekken, is door een bezoek te brengen aan een lokale markt. De markten zijn kleurrijk en levendig en bieden een scala aan producten, van verse groenten en fruit, tot souvenirs en handwerk.  De Mercado Municipal de Santa Maria is een van de grootste en meest populaire markten op het eiland.

Als je geïnteresseerd bent in een stukje geschiedenis dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Museum dos Naufragos. Hier vind je collecties van antropologie, archeologische vondsten onderwater en culturele antropologie. Het gebouw is volledig gebouwd uit vulkanisch gesteente en witte kalksteen en uitgerust met materialen welke gevonden zijn op het eiland. Men geeft hier bijzondere aandacht aan het hele recycleproces. Leuk, interessant en leerzaam dus om deze op je to-do lijstje te zetten voor tijdens je verblijf.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Peace Itimi on Unsplash

1 reactie

Suzie -

Super leuk eiland inderdaad, heb er een geweldige tijd gehad met onze kleine

Reageer ook