fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo zorg je ervoor dat iedereen weer veilig terugkomt van wintersport

Volgende week ga ik skiën. De mensen die mijn vakantiepatroon een beetje kennen, weten dat wintersport nou niet bepaald een jaarlijks terugkomend iets is in mijn leven. Doe mij maar gewoon zon, zee, strand en een cocktail in mijn hand. Vroeger heb ik wel een paar keer op de latten gestaan, maar om nou te zeggen dat ik écht kan skiën; dat is ook wat overdreven. Gelukkig wil mijn vriend me wat graag helpen, dus het komt vast helemaal goed. 

Maar, wat nu wel aan mij is, is dat ik in ieder geval wéét hoe het veilig kan en moet. Want je kunt pas veilig bezig zijn, als je weet hoe je dat doet (en dat rijmt).

1. Train je lichaam voordat je gaat

Als je ongetraind op wintersport gaat heb je een grotere kans op blessures. Het is natuurlijk altijd belangrijk om regelmatig te bewegen, maar al helemaal als je op wintersport gaat. We hebben hier een handige work-out die je in aanloop naar je vakantie kunt volgen.

2. Draag een helm

Skiën is niet de meest veilige sport, en de kans op ongelukken is relatief groot. En wist je dat het bij maar liefst 12 procent van de ongelukken om hoofdongelukken gaat? 85 procent van deze ongelukken had voorkomen kunnen worden door het dragen van een helm.

3. Draag een skibril of zonnebril

Bescherm je ogen tegen sneeuwblindheid door een goede skibril of zonnebril te dragen. Het zou zonde zijn als je wintersport tot een vervroegd einde komt doordat je je ogen niet goed hebt beschermd.

4. Kleding en gear

Draag altijd een skipak en goede handschoenen. Ook als je het warm hebt kun je beter niet met blote armen de piste opgaan, hierdoor ben je kwetsbaarder bij een ongeluk. Zorg verder ook altijd voor goede ski’s en skischoenen.

snow-restaurant-mountains-sky

5. Houd je in met drinken als je nog gaat skiën 

Net als in het verkeer, is het niet slim om met alcohol deel te nemen aan het skiverkeer. Ja, een biertje smaak heerlijk bij de lunch. En zo nu en dan een kleine borrel om warm te blijven kan geen kwaad, maar houd je een beetje in als je nog moet skiën. Natuurlijk voor je eigen veiligheid, maar vooral voor de mensen om je heen.

6. Ken de FIS Pisteregels

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft een lijst met 10 regels opgesteld, waar jij je als skiër aan dient te houden. Doe je dit niet en veroorzaak je een ongeluk? Dan kan je strafrechtelijk vervolgd worden. Echt even inlezen dus!

fis-pisteregels

bron: wintersporteuropa

 

Kortom: houd je kop erbij, trek de juiste outfit aan, houd je in met drinken en zorg ervoor dat je fit bent. Heel veel plezier!

Heb jij nog goede tips voor een veilige wintersport? We lezen ze heel graag in de comments onder dit artikel! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook