Blijf je deze zomervakantie in Europa? Dan heb je geluk! Of je nu op de camping in Frankrijk zit of geniet van een cocktail op het Spaanse strand: je hoeft nooit meer zonder internet te zitten. De EU schaft de roamingkosten namelijk af, waardoor je overal gewoon gebruik maakt van je eigen abonnement. Maar let op: zodra je buiten Europa komt betaal je wel torenhoge roamingkosten.
Shit, daar sta je dan midden in Los Angeles. Verdwaald en alleen. Waar was je hotel nu toch ook alweer? Ach, je zoekt het wel even op. Hop, roaming aan en gaan. Een maand later ligt de rekening op je deurmat en heb je spijt dat je die paar minuten het internet op bent gegaan. Dat wordt deze maand een paar schoenen minder kopen…
Wanneer je gebruik maakt van het netwerk van een buitenlandse provider, mag die provider daarvoor kosten in rekening brengen bij je eigen provider. En die verrekent het natuurlijk weer aan jou. Voor een MB betaal je soms wel een paar euro en dat is natuurlijk absurd.
Gelukkig vonden ze dat bij de Europese Commissie ook en dus mogen providers elkaar na 15 juni 2017 geen torenhoge bedragen meer in rekening brengen voor het roamen. Op papier geldt dit voor de EU, maar Noorwegen heeft bijvoorbeeld ook al aangegeven mee te doen.
Maar altijd maar binnen Europa blijven is ook maar saai, de wereld is gelukkig een stuk groter. Helaas voor de roamingjunks onder ons gaat de vlieger buiten Europa (nog) niet op. Vodafone heeft wel voordeellanden, in Australië en Nieuw-Zeeland betaal je slechts € 0,06 cent per MB. Maar bij de meeste providers betaal je erg veel. Wat je dus kunt doen om je dataverbruik te beperken is:
• Zet om te beginnen je roaming uit! En sluit je apps op de achtergrond. Vaak blijven ze stiekem nog data vragen.
• Ga op wifi-safari. Voor de echte verslaafden is het een sport om de beste wifispots te vinden. Wie drinkt er op vakantie nog meer extra veel koffie bij de Starbucks?
• Schaf een voordeelbundel aan. De meeste providers geven je tegen een vast bedrag een x aantal MB.
• Die databundels zijn niet groot, dus download geen grote bestanden en maak zoveel mogelijk gebruik van mobiele websites.
• Leg je telefoon aan de kant! Dit klinkt natuurlijk mega voor de hand liggend, maar wat is een beter moment om van je telefoonverslaving af te komen dan tijdens je vakantie?
Benieuwd wat je per MB betaalt? UnitedConsumers maakte een handig overzicht: