fb

Zo stimuleer je het leren lopen bij jouw baby of dreumes

Mijn oudste was als baby een soort Garfield. Hij lag het liefst op zijn rug en liet zich graag omrollen. Dat zelf doen, was teveel moeite. Lopen daarentegen deed ie opvallend snel en goed. Mijn kleine nichtje is er aan toe om haar eerste stapjes te zetten, maar durft nog niet zo goed. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het leuk voor haar te maken.

Laten we voorop stellen dat ieder kindje gaat lopen als hij of zij daar klaar voor is. En kinderen kunnen zich maar focussen op een ding tegelijk; of ze praten al op jonge leeftijd, of ze zijn al meester in het blokjes in de juiste gaatjes duwen of ze lopen als een kievit. Hoewel je de natuur haar gang moet laten gaan, kun je wel helpen om het lopen leuk te maken en het staan en wankele stapjes zetten stimuleren bij je kindje. Hoe doe je dat?

Kruipen door tunneltje

Voorafgaand aan de eerste stapjes, kruipt je kindje als het goed is. Er is babyspeelgoed om dit te stimuleren. Zo is een kruiptunnel heel leuk om door heen te tijgeren vooral omdat het idee van dit babyspeelgoed duidelijk is: je kruipt erin en zorgt dat je er aan de andere kant weer uitkomt.

Balspelletjes

Er zijn veel leuke zachte babyballen te koop en zorg dat je er minimaal eentje in huis hebt, want dat vinden baby’s echt leuk. Als ze nog niet lopen kun je de bal naar ze toerollen als ze lekker op een speelkleed liggen. Maar als ze beginnen met lopen, is het echt feest. Dan kunnen ze achter de bal aan waggelen om ‘m op te pakken en weer naar jou te brengen. Een heel goede en leuke stimulans om te lopen.

Achter een wagentje

Er komt een moment dat je kindje zich ophijst aan de rand van de tafel, triomfantelijk om zich heen kijkt en voorzichtig de tafel los laat om wankele stapjes te zetten. Ideaal om een loopwagentje in huis te hebben. Gaat ongetwijfeld ook voor veel komische situaties zorgen omdat je zult zien dat in het begin het karretje harder dan je kind gaat maar je spruitje het wagentje niet loslaat. Zorg er dus ook voor dat je producten voor de babyverzorging in huis hebt, want een blauwe plek hebben die kleintjes zo te pakken. Een tubetje Arniflor is dus geen overbodige luxe in de babyverzorgingsmand.

Loopfiets

Soms zie je ze als razende roelanden langs je heen gaan; kinderen op een loopfietsje. Die beentjes gaan van links naar rechts en sommigen zijn er heel bedreven in. Het voordeel van zo’n fietsje is dat kinderen hun balans leren te houden. En dat is ook weer handig tijdens het lopen.

Op de kleedjes stappen

Een ander stimulatiespelletje is kinderen van het ene kleedje naar het andere laten lopen. Je kunt er ook stapstenen voor gebruiken. Die zijn te koop in aansprekende kleuren en het stimuleert kinderen van het ene object naar het andere te lopen. Jij kunt het steeds moeilijker maken zodat je kindje uitdaging houdt in het spelletje.

En zo zijn er talloze andere spelletjes te verzinnen om je kindje op een leuke en veilige manier te leren lopen. Maar overhaast niets en bedenk je als jouw kindje er wat langer over doet dan andere kinderen, dat ze hoe dan ook op een dag gaan lopen.

Reageer ook