fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo maak je het huis veilig voor de (klein)kinderen

baby

Als je kinderen krijgt komt er veel op je af. Kleertjes uitzoeken, het kamertje inrichten en proefritjes met kinderwagens maken; wat is dat toch leuk. Natuurlijk zijn er ook minder spannende, maar zeker niet minder belangrijke, zaken die geregeld moeten worden. Denk aan het aanvragen van eventuele toeslagen, het regelen van kinderopvang, het aanpassen van verzekeringen en natuurlijk het ‘baby-proof’ maken van het huis. Dat laatste hoeft vaak niet meteen in het begin (want: baby ligt vooral te slapen). Maar vanaf het moment dat jouw kind of kleinkind mobieler wordt en zelf op ontdekking gaat is dat zeker geen overbodige luxe. Maar wat zijn nou belangrijke dingen om aan te pakken op het gebied van kindveiligheid in huis?

Trappen

Kinderen zien het gevaar van hoogte al snel in. Toch gebeurt het maar al te vaak dat een kindje van de trap valt. Bij een paar tredes is er vaak niet zo veel aan de hand, maar als een kind van boven helemaal naar beneden valt, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. De oplossing is eenvoudig: traphekjes installeren. Op Mama in Control staat een artikel over alle eisen waar een veilig traphekje aan moet voldoen.

Deuren

Deurtje open, deurtje dicht. Auw, vinger tussen de deur! Op kinderdagverblijven hebben ze hier een geweldige oplossing voor: deurstrips. Ze zijn verkrijgbaar voor allebei de kanten van de deur en ze voorkomen heel wat pijnlijke vingertjes! Ook voor thuis werken deze strips heel erg goed.

Kastjes

Vaatwastabletten, schoonmaakmiddel of een vrolijk gekleurde fles wasmiddel: er zijn behoorlijk wat dingen waar je kind niet zelfstandig bij zou moeten kunnen. Het is dan ook slim om dit soort dingen om hogere plekken te bewaren. Maar ook dingen die minder gevaarlijk lijken, kunnen een gevaar vormen in de handjes van je kind. Een kinderslot op de kastjes is een handige oplossing.

Fornuis

Zijn jullie (klein)kinderen ook altijd zo nieuwsgierig naar wat er op het menu staat? En nemen ze maar wat graag een kijkje in de keuken als jij staat te koken? Dan is een fornuisrek wellicht geen overbodige luxe. Een fornuisrek voorkomt dat je kinderen hun vingers kunnen branden of een pan van het fornuis af kunnen trekken. En wist je dat er ook speciale fornuisknoppen en ovendeurstoppers zijn?

Praat mee

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die je zou kunnen aanpakken. Denk aan het het aanpakken van scherpe hoekjes en randje en het veilig maken van stopcontacten. Ik denk dat elke (groot)ouder voor zichzelf heel goed de afweging kan maken welke plekken in huis veiliger zouden kunnen. Welke van deze dingen zou jij willen aanpakken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding boven artikel: Kelli McClintock via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook