fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo leer jij je kind duurzaam te leven

Je bent zelf goed bezig om duurzaam te leven: je eet minder vlees, doneert aan goede doelen, hebt zonnepanelen of doet aan energieleveranciers vergelijken om een contract af te sluiten bij de meest duurzame partij. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen dit net zo belangrijk vinden als jij? Een paar tips om dit voor elkaar te krijgen!

Voorbeeldfunctie
Als ouder heb je een voorbeeldfunctie voor je kind, ben je daar bewust van. Als je van jongs af aan al het goede voorbeeld geeft, is het voor je kind vanzelfsprekend om dat voorbeeld te volgen. Denk maar eens na over de gewoontes die jij onbewust van jouw ouders hebt overgenomen. En dit heb je ook vast wel eens meegemaakt: een kind dat op straat zonder schaamte tegen een volwassene roept dat hij iets niet op de grond mag gooien, maar dat het in de prullenbak hoort. Als je kind nog een dreumes is, hoef je nog niet veel uit te leggen, maar hoe groter je kind, hoe meer uitleg je kan geven. Zo maak je je kind bewust van je dagelijkse duurzame handelingen.

Liefde voor de natuur
Dit is de eerste stap, een kind dat van de natuur houdt wil dat graag beschermen. Begin gewoon in je eigen tuin of het park. Ga wandelen en til eens een steen op om te kijken wat voor dieren eronder leven. Als ze ouder worden kan je meer vertellen over hoe de dieren en planten heten, wat ze eten, waarom ze er zo uit zien, etc. Geef je kind boeken over de natuur en probeer vragen die ze hebben samen uit te zoeken. Later kan je vertellen dat alles wat jij doet in huis helpt om de natuur te beschermen.

Informatie geven
Veel ouders onderschatten de intelligentie van hun kind een beetje. Soms denken ze dat het niet nodig is om kleine kinderen dingen uit te leggen. Doe dit juist wel, want bepaalde informatie kan veel indruk maken op jonge leeftijd. Leg uit dat je afval scheidt zodat de dieren in de zee geen plastic opeten, dat je fietst in plaats van met de auto gaat omdat door de benzine de ijsberen straks geen thuis meer hebben en dat je biologisch eet omdat de bestrijdingsmiddelen er voor zorgen dat er straks geen bijen meer zijn. Steek geen theoretisch verhaal af, maar probeer het op begrijpelijke manier uit te leggen.

Zelf doen
Wil jij je kind duurzaam leven actief laten zien? Een paar tips om dit samen met je kind te doen:

  • Laat zien hoeveel water er in een bad gaat door deze emmer voor emmer te vullen. Vertel erbij dat er in de wereld gebieden zijn waar ze maar één emmer water per dag hebben om te drinken, wassen en koken.
  • Laat iedere ochtend voor vertrek naar school een kind de stekkercheck doen: een zo snel mogelijk rondje door het huis om te controleren of alle lampen, tv’s, computers en radio’s uit zijn en of alle opladers uit de stopcontacten zijn. Doe dit met een stopwatch en de snelste van de week krijgt een (duurzaam) prijsje!
  • Maak je kind bewust van al het plastic wat we gebruiken. Zoek daarom een leuke broodtrommel, fruitbakje en beker uit om mee naar school te nemen. Ook leuk: maak met je kind een herbruikbare boodschappentas. Wedden dat hij of zij dolgraag naar de winkel voor je wil om iets te kopen met het zelfgemaakte tasje?

Heb jij tips voor ons waardoor je je kind duurzamer leert te leven? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook