fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo kun je samen met je kind afscheid nemen van een huisdier

Wij hadden vroeger een kat thuis. Had mijn vader uit het asiel gehaald, dus we wisten niet precies hoe oud het beestje was. Wij hadden Poes in elk geval twintig jaar in huis. Een dame op leeftijd die behoorlijk begon af te takelen. Tanden werden getrokken, nierstenen vergruisd. Poes werd broodmager. De dag naderde dat mijn vader samen met de dierenarts besloot dat het mooi was geweest.

We lieten Poes inslapen.  Op de dag dat het zou gebeuren, kwam ze ’s ochtends naar me toe. Gaf me kopjes. Spon zacht. Voor de laatste keer knuffelde ik haar. Wist dat als ik thuis kwam, Poes was gaan hemelen. Een akelig idee. Het was vreemd stil in huis toen ik uit school kwam. Het brokken- en waterbakje stond nog in de keuken, maar Poes zou er nooit meer uit eten en drinken. Afscheid nemen van een huisdier is waardeloos. Ik was dertien, wist dat het leven van een kat niet oneindig was.

Hoe leg je een jong kind uit dat Jerry nooit meer een zojuist gevangen vogeltje voor zijn bedje legt? Dat je Rakker nooit meer uit hoeft te laten? Hoe neem je afscheid van een huisdier?

Praat over de dood

Het is fijn om met je kind te praten over wat jullie met het overleden huisdier willen doen. Blijft het beestje bij de dierenarts of nemen jullie het mee. Wil je het laten cremeren of geef je het een mooi plekje in de tuin? Overleg dat. En als je zelf  al weet wat je wilt, leg dat dan uit waarom je dat zo hebt bedacht.

Kistje timmeren

Mijn vader ging alleen met Poes naar de dierenarts, maar wij hadden wel afscheid van haar genomen. Dat is wel belangrijk. Zeg dat jullie huisdier een medicijn krijgt waardoor het diep gaat slapen en niet meer wakker wordt. Als de dierenarts het huisdier voorgoed heeft laten inslapen, kun je het mee naar huis nemen. Je kunt het in een doosje leggen en bijvoorbeeld in de tuin begraven. Doe dit samen met je kind. Laat je zoon of dochter een mooie tekening maken en stop dit in de doos of timmer een mooi kistje dat je kind kan beschilderen. Ook het favoriete speeltje van de hond of kat kun je in het graf stoppen.

Het is ook mogelijk je huisdier te cremeren. Er zijn verschillende dierencrematoria in Nederland waar dat kan. De as van het dier kan net als bij een mens in een urn mee naar huis worden genomen, het kan worden uitgestrooid op een veldje bij het dierencrematorium of je kunt het daar achterlaten. Een urn kun je bijvoorbeeld een mooi plekje in de tuin geven.

Kikker en het Vogeltje

Wat ook fijn is, is het lezen van boekjes over de dood. Zoals Kikker en het Vogeltje van Max Velthuijs waarin de dood van een vogeltje wordt beschreven. Waarin staat dat de vriendjes verdrietig waren, maar mooie herinneringen aan Vogeltje hadden. Dat ze daarna weer gingen spelen.

Belangrijk bij het afscheid nemen van een huisdier, is dat je goed naar je kind kijkt. Weet wat het aan kan. En erover praten is altijd goed.

Heb jij samen met je kind afscheid moeten nemen van een huisdier? Hoe ging je daarmee om? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten in het comment onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook