fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf veel afgevallen? Zo help je anderen een gezond gewicht te bereiken!

In de afgelopen maanden ben ik ruim tien kilo afgevallen. De kilo’s vliegen eraf door drie keer per dag een gezonde en flinke maaltijd te eten, tussendoortjes te laten staan, te halveren in mijn alcohol-inname en drie keer per week te sporten. Het zijn best behoorlijke aanpassingen, maar ik voel me er onwijs goed bij. Niet alleen door de verloren kilo’s, maar vooral doordat ik mijn lijf de voeding geef die het nodig heeft. Door minder te drinken en niet meer tussendoor te snacken heb ik meer energie en gaat ook het sporten makkelijker. Vaak wordt mij gevraagd: hoe ben je zo veel afgevallen. Ik deel dan graag mijn verhaal, maar realiseer me ook dat ik absoluut geen expert ben. Herken jij dit en lijkt het je leuk om mensen wél vanuit een expertise als leefstijlcoach of vitaliteitscoach te kunnen helpen? Lees dan mee!

Ervaringsdeskundige

Als ervaringsdeskundige kun je vaak al de mensen in jouw omgeving helpen met tips en adviezen. Je kunt gezonde recepten delen of eens iemand op sleeptouw nemen in de sportschool of tijdens het hardlopen. Binnen jouw netwerk ben je echt van enorme waarde! Wel is het goed om je als ervaringsdeskundige te realiseren dat je niet bent opgeleid om anderen te helpen met hun gezondheid. Wellicht zijn er belangrijke dingen die je over het hoofd ziet, waardoor jouw adviezen voor een ander niet zo goed of zelfs averechts werken. Wees jezelf hier bewust van en houd dus altijd een slag om de arm en blijf genuanceerd. Zeg bijvoorbeeld nooit: ‘schrap alle koolhydraten uit je dieet, zo viel ik ook veel af’, maar liever: ‘voor mij werkte het om wat minder koolhydraten te eten, maar elke situatie is anders. Je kunt dit proberen, maar luister ook zeker naar je eigen gevoel of maak een afspraak met een voedingsdeskundige of je huisarts’. Op deze manier voorkom je dat je (ongewild) verkeerde adviezen geeft.

Word expert

Lijkt het jou leuk om mensen zowel als ervaringsdeskundige als expert te kunnen helpen? Gaaf! Dan adviseren wij je een opleiding te volgen tot diëtist, voedingsdeskundige, leefstijlcoach of vitaliteitscoach. Hier ga je aan de slag met de theorie achter het thema gezondheid. Zo leer je veel over voeding, stofwisseling, stress, bioritme, hormonen en verslavingen. Je krijgt onderwijs over gedragswetenschappen en psychologie. Maar ook leer je gesprekken voeren met cliënten en krijg je verschillende coachingstechnieken aangeleerd.

Gouden combinatie

Voor mensen die worstelen met hun gezondheid, kan het heel fijn om door iemand geholpen te worden die dit zelf ook heeft ervaren. Als expert én ervaringsdeskundige kun je anderen helpen vanuit de theorie, maar kun je ook op praktisch niveau verbinden. Heel waardevol!

Praat mee

Ben jij ooit veel afgevallen en zou je anderen graag willen helpen? Hoe ga jij dat vormgeven? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we erg gezellig!

Afbeelding: LUNA ACTIVE FITNESS via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook