fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf kleding maken moeilijk? Hier 5 handige tips waarmee zelfs jij het kan!

Zie jij ook weleens iemand op straat lopen met een supergave outfit, maar kun je die kleding in geen enkele winkel vinden? Of heb je een mooie jurk op TV gezien, maar kan je hem je niet veroorloven? Dan maak je toch gewoon zelf iets vergelijkbaars! Je hebt gelijk, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je eigen kleding maken is zeker niet onmogelijk. Het is zelfs heel haalbaar en erg leuk! Hier 5 handige tips waarmee jij zelf kleding kan leren maken!

1. Zorg voor een goede naaimachine

Zonder een goede naaimachine is het bijna onmogelijk om zelf kleding te maken. Wil je niet meteen een spiksplinternieuwe naaimachine aanschaffen? Probeer dan of je er een kan lenen of huren, kijk eens op Marktplaats of ga naar een naaimachinezaak. Die hebben vaak hele goede en betaalbare tweedehands machines. Heb je na een tijdje de smaak te pakken? Kijk dan eens naar een nieuwer model!

2. Ga op zoek naar mooie patronen

Heb je een goede naaimachine in huis? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar patronen van kledingstukken die je graag zou willen maken! Begin niet al te moeilijk, denk bijvoorbeeld aan een t-shirt of een eenvoudig rokje. Een (spijker)broek of jurkje zijn allemaal al weer wat moeilijker. Bouw het niveau langzaam maar zeker op om zo lekker wat naai-ervaring op te doen. Ook leer je zo je naaimachine goed kennen.

3. Haal stof en fournituren in huis

Verdiep je eens in de materialen die je nodig hebt. Naast een naaimachine en een mooi stuk stof heb je ook fournituren nodig. Fournituren zijn bijvoorbeeld knoopjes, garen, spelden, naalden en ritsen. Daarnaast heb je patroonpapier, een centimeter en een schaar nodig. Een groot deel van deze spullen zal je echt nodig hebben als je serieus kleding wilt gaan maken, maar gelukkig is het niet super duur.

4. Neem (online) naailessen

Je wilt een jurkje, broek, rokje of iets anders creëren uit een grote lap stof. Hoe doe je dat eigenlijk? Je kan natuurlijk gewoon beginnen met meten, knippen en naaien, maar de kans dat het dan fout gaat is heel erg groot. En dat is zonde! Ten eerste krijg je zo nooit een mooi resultaat, ten tweede is het zonde van je stof (want die kan je weggooien) en ten derde is het zonde van je tijd. Het slimste wat je kan doen, is het nemen van naailessen. Dit kan je bij een leraar of lerares doen, maar het is veel makkelijker en voordeliger om dit thuis te doen vanachter je PC, tablet of smartphone. Fijn, want zo kan je de les zo vaak als je wilt bekijken en ‘m er tijdens het werken bij houden, zodat je stap-voor-stap begeleid wordt. Zo kan het bijna niet misgaan! Kijk dus eens naar Mode Maken doe je zo! Hier vind je een complete online naaicursus die bestaat uit meer dan 165 videonaailessen. Heel erg handig.

5. Heb doorzettingsvermogen

En zoals met alles, geldt voor het zelf leren maken van kleding: je moet doorzetten! Ga er maar niet vanuit dat je na drie pogingen de rode loper jurken uit Hollywood kan namaken. Alleen met veel oefening, de juiste materialen en een goede dosis doorzettingsvermogen is dit mogelijk.

Heel veel succes en plezier met het zelf maken van kleding!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Maud -

Leuk echt hoe?🥰

Reageer ook