fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zara (22) heeft een aandoening waarbij ze er uitziet als een bejaarde vrouw

Als kind wilde ik er altijd graag ouder uitzien. Geen idee waarom precies, maar ik denk dat het kwam doordat ik dacht dat als je er ouder uitziet, dat je ook daadwerkelijk volwassener bent. Iets wat natuurlijk niet zo is! Als kind was ik niet de enige die dit wilde, bijna al mijn vriendinnen konden niet wachten tot ze volwassen waren. 

Ongeneselijk ziek

Bij wie dit precies andersom is, is bij de 22-jarige Zara. Ze heeft een genetische aandoening waardoor ze er veel ouder uitziet dan ze in werkelijkheid is. De aandoening heet Cutis Laxa en is heel zeldzaam. Niet alleen is de ziekte zeldzaam, hij is ook nog eens ongeneesbaar en erfelijk.

Zara (22) heeft een aandoening waarbij ze er uitziet als een bejaarde vrouw 2

Niet zo onschuldig 

Niet alleen Zara heeft de aandoening. Ook haar moeder, zus en broer hebben Cutis Lexa. Naast een oud-uiterlijk, hebben ze last van meer problemen. Problemen die een stuk ernstiger zijn dan een verouderd uiterlijk. Zo hebben patiënten met Curtis Lexa last van problemen met de longen, het hart en bloedvaten. Het is dus een heel stuk minder onschuldig dan je op het eerste gezicht zou denken.

Toen Zara 16 was, heeft ze flink wat medische ingrepen gehad om ervoor te zorgen dat ze er beter uitziet. Zo liet ze haar tanden doen en verjongden ze haar gezicht. Hoewel Zara er hierdoor wel meer uitziet als iemand van haar eigen leeftijd, is het geen oplossing voor de aandoening.

Documentaire 

Zara en haar familie verschenen in een documentaire. In deze docu komen ze erachter dat ze Curtis Lexa hebben en zie je hoe Zara de ingrepen ondergaat.

Heftig

Ik vond het heel heftig om te zien hoe zo’n vrolijk meisje zo’n vreselijke ziekte heeft. Het enige wat we voor haar kunnen doen is hopen dat er een oplossing komt.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook