fb
Damespraatjes Damespraatjes

Yolanda: “Mijn man wil zijn haar verven en daar baal ik van”

man wil haar verven

Yolanda is al dertig jaar met Frits getrouwd en nog steeds stapelgek op hem. Ook nu hij wat ouder wordt, de eerste grijze haren bij hem verschijnen en hij een klein buikje krijgt. Ze koestert het, maar Frits zelf absoluut niet….

Na dertig jaar nog steeds verliefd

“We worden samen oud en dat vind ik geweldig. Zoveel stellen om ons heen zijn al lang niet meer bij elkaar en Frits en ik vierden ons dertig jarig jubileum. Dertig jaar delen we lief en leed en we zijn nog steeds niet op elkaar uitgekeken. Sterker nog: ik ben nog steeds hartstikke verliefd op Fritsie. Echt: ik heb de mooiste man van de hele wereld en hij is in al die jaren helemaal niks aan veranderd.”

Drie keer per week sporten

Wat wel is veranderd sinds kort: Frits maakt zich behoorlijk zorgen om zijn uiterlijk. “Hij heeft het gevoel dat hij op de helft van zijn leven is en hij wil er ook in de tweede helft goed uit blijven zien.” Dus pakt Frits drie keer per week zijn sporttas en fietst naar de sportschool. “Hij heeft een onbeperkt abonnement genomen dus ik sluit niet uit dat hij al snel nog meer avonden gaat trainen. Als hij thuiskomt is hij moe. Logisch, maar ik zit nu al drie avonden in mijn eentje op de bank te koekeloeren terwijl ik het zo gezellig vind als Frits er ook is.”

Hij slaat toch niet door he?

Het sporten snapt Yolanda op zich wel. “Zelf fiets ik veel, zowel van huis naar mijn werk als op mijn racefiets. Ik vind het belangrijk om te bewegen, het draagt bij aan een goede gezondheid. En omdat ik stokoud met Frits wil worden, is het fijn dat hij goed voor zijn lichaam zorgt en naar de sportschool gaat. Alleen hoop ik dat hij niet doorslaat.” Waarin hij volgens Yolanda wel in doorslaat is dat hij zijn haar wil verven. De eerste grijze haren verschijnen op zijn hoofd en hij baalt daar als een stekker van. “Ik dacht dat hij een grapje maakte toen hij opperde om zijn haar te verven. Je haar verven?! Waarom? Dat grijs door zijn donkere haar staat super charmant, ik vind het heel aantrekkelijk.” Kan wel zijn, Frits vindt er niks aantrekkelijks aan.

En toch ga ik het doen

En nu heeft hij voor volgende week een afspraak gemaakt bij de kapper. “Ik baal er echt van. Er zijn genoeg mannen die ik ken die hun haar verven maar ik vind niet dat ze er nou bepaald mooier op worden. Sterker: het komt super onnatuurlijk over en je ziet gelijk dat ze geverfd haar hebben. Dat zei ik ook tegen Frits die zich nauwelijks iets van mijn argumenten aantrekt. ‘Toch wil ik het en ga ik het doen. Je zus en moeder verven hun haar ook maar daar hoor ik je nooit over’ zei-ie. Nee, logisch, bij vrouwen is het toch ook heel normaal? Als je jong en vrouw bent en de eerste grijze haren piepen er doorheen, moet je die als de wiedeweerga verven. Een vrouw wordt niet mooier van grijs haar.”

Gun me dat nou toch gewoon

Yolande vraagt zich af waarom haar man opeens zo graag zijn haar wil verven. Als het is om indruk op haar te maken, kan hij de afspraak wel afzeggen. “Maar voor wie wil hij dan zo voor de dag komen? Ik vroeg het hem maar hij werd er bijna boos om. Frits zegt dat als hij er wat jonger uitziet, hij zich ook energieker voelt en daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. ‘Gun mij dat nou gewoon alsjeblieft’ voegde hij er nogal korzelig aan toe. De vraag of hij misschien een andere vrouw ziet, durf ik niet te vragen. Bang voor het antwoord en bang voor zijn reactie, maar ik moet je zeggen: het schiet wel regelmatig door mijn gedachten. Vind het gewoon een beetje verdacht allemaal. Die gedachte duw ik steeds maar weer snel weg, ik wil het niet denken en ik kan het me ook eigenlijk niet voorstellen.”

Straks wordt hij uitgelachen

De afspraak die Frits maakte bij de kapper blijft dus gewoon staan en over een week heeft Yolanda een man met geverfd haar. “Zal ik hem dan nog even mooi vinden? Ik ben zo bang dat hij mijn Fritsie dan niet meer is. Volgens mij gaat het er heel raar uitzien en gaan zijn vrienden en collega’s hem uitlachen. Dat zou ik zo rot vinden. Waarom doet-ie dit nou?”

Herkenbaar? Ook een man thuis op de bank die overweegt zijn grijze haar te verven of misschien al gedaan heeft? Hoe ziet het eruit? En: hoe waren de reacties? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Ann Bugaichuk via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Petra van Dorp -

9 van de 10 keer als mannen zich zo fanatiek bezighouden met sport en hun uiterlijk is het niet voor hun eigen gezondheid of om indruk op hun partner te maken, maar omdat ze dat lekkere jonge ding van de sportschool die hun dochter had kunnen zijn, willen neuken. Jij staat binnenkort aan de kant, dus bereid je er alvast op voor.

Joris -

Nog niet zo heel lang geleden was het grijs verven van haar door jongedames zelfs mode. Bon sommigen stond het nog ook. Groetjes uit de sportschool.

Sanderien van Mul -

Mijn hemel, wat een jaren ’50 idioot geblaat hier, op het seksistische af zelfs. “de eerste grijze haren piepen er doorheen, moet je die als de wiedeweerga verven. Een vrouw wordt niet mooier van grijs haar”. Weet je waar een vrouw niet mooier van wordt? Van zulke idiote vooroordelen en denkwijzen waardoor je dus het beeld in stand houdt dat vrouwen niet ‘mooi’ zijn met grijs haar. Gehersenspoeld door de commercie ben je als je in zulke stompzinnigheden gelooft, want het enige wat je hiermee spekt is de portemonnee van de haarverffabrikanten en verrassing verrassing, op een dag wordt je gewoon zo grijs dat er niet meer tegen op te verven valt. Wees blij dat je ouder kan en mag worden, hopelijk in goede gezondheid! En laat je man gewoon zijn haar verven en afgezien van ‘Fritsie’, vind ik het nog zieliger dat jij jezelf zo slecht kan vermaken dat je altijd je man bij de hand moet hebben, want dat is oh zo gezellig… ik zou als ik jou was me meer zorgen over maken of Fritsie zijn haren niet wil verven vanwege die paar grijze haren, of dat er misschien een lekker strak grietje in die sportschool van hem rondloopt.

Joris -

Dat we geverfde haren bij vrouwen normaal vinden, komt omdat het onder vrouwen vaker voorkomt. Je man heeft de kans een trendsetter te worden; als meer mannen hun haren zouden gaan verven, wordt het ook onder mannen normaal. Verder is een volwassen man ‘Fritsie’ noemen wel een beetje zielig.

Anna -

Midlifecrisis ??

Reageer ook