fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wintertijd gezond? Alles over de geschiedenis en voordelen van wintertijd

Wintertijd gezond

De invoering van zomer- en wintertijd gaat terug naar de Eerste Wereldoorlog, toen het voor het eerst werd geïntroduceerd in verschillende landen om energie te besparen. Door de klok in de zomer één uur vooruit te zetten, konden mensen langer van het daglicht profiteren, waardoor er minder kunstlicht nodig was. Na verschillende periodes van afschaffing en herinvoering werd de zomertijd in de jaren ’70 definitief vastgelegd in de Europese Unie. Sindsdien schakelen we in het laatste weekend van maart naar zomertijd en het laatste weekend van oktober naar wintertijd. Hoewel het idee van energiebesparing leidde tot de invoering van zomertijd, is het effect daarvan tegenwoordig minimaal. Wel zijn er andere voordelen. Wintertijd gezond? Alles over de geschiedenis en voordelen van wintertijd

Waarom wintertijd?

Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd, die het dichtst ligt bij het natuurlijke ritme van de aarde en de menselijke biologische klok. In tegenstelling tot de zomertijd, die een uur vooruitgaat, volgt de wintertijd het natuurlijke verloop van zonsopgang en zonsondergang. Dit betekent dat in de winter het ochtendlicht eerder zichtbaar is, wat beter past bij ons circadiaanse ritme. Dit wordt ook wel onze interne klok genoemd. Veel wetenschappers en slaapexperts geven aan dat wintertijd gezonder is omdat het ons natuurlijke ritme minder verstoort.

Wanneer gaat de wintertijd in 2024?

In 2024 gaat de wintertijd in op zondag 27 oktober. Op deze dag wordt de klok om 03:00 uur een uur teruggezet naar 02:00 uur. Dit betekent dat we een uur extra slaap krijgen. Voor velen is dit een welkome verandering, vooral voor mensen die moeite hebben om in de ochtend uit bed te komen tijdens de zomertijd. Het blijft echter een terugkerende discussie of het wisselen van de klok elk half jaar nog wel nuttig is.

Wintertijd gezond?

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen verbonden aan de wintertijd. Ten eerste zorgt het ervoor dat we ’s ochtends meer daglicht hebben, wat onze biologische klok ondersteunt. Daglicht speelt een cruciale rol bij de aanmaak van melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor een goed slaapritme. Wanneer we vroeg in de ochtend worden blootgesteld aan licht, helpt dit ons lichaam om overdag actief te blijven en ’s nachts beter te slapen .
Daarnaast is er bewijs dat de zomertijd kan leiden tot verhoogde stressniveaus. Mensen moeten hun interne klok aanpassen aan de verschuiving, wat in de eerste dagen van de zomertijd vaak leidt tot slaaptekort en verminderde concentratie. Dit kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Onderzoek toont aan dat wintertijd beter past bij het natuurlijke ritme van de mens en daardoor een positieve invloed heeft op zowel ons lichamelijke als mentale welzijn.

Bezwaren tegen wintertijd

Wintertijd gezond? Ja! Maar er zijn er ook bezwaren. Een van de grootste nadelen van de wintertijd is dat de dagen in de winter korter zijn, waardoor het in de late namiddag snel donker wordt. Dit kan voor sommige mensen leiden tot een gevoel van somberheid of zelfs een seizoensgebonden depressie, ook wel bekend als winterdepressie. Mensen die vatbaar zijn voor stemmingswisselingen door gebrek aan licht, kunnen zich slechter voelen tijdens de wintertijd vanwege het vroeg invallen van de duisternis. Bovendien vinden sommigen het vervelend om elk half jaar de klok te moeten verzetten en pleiten zij voor een permanente tijd, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook