fb
Damespraatjes Damespraatjes

Winnaars van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Haruki-Murakami-dp
Op 12 januari vond het Murakami Festival plaats, waar meer dan 500 fans de verschijning van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren en de 65e verjaardag van Haruki Murakami vierden. Op veertien verschillende locaties verspreid over Amsterdam, waaronder hotel Okura, het Kattenkabinet en de Stadschouwburg, kwamen groepen van 25 lezers bijeen om het boek te bespreken. Op de vijftiende locatie, het Comedy Theater, vond eerst een speciale editie van Literaturfest plaats. Anna Drijver, Jeroen Vullings en Auke Hulst bespraken er hun favoriete Murakami. Damespraatjes mag 3 exemplaren weggeven van De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren. Lees onderaan dit artikel of je hebt gewonnen. 

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Vanaf juli van zijn tweede jaar aan de universiteit tot januari van het jaar daarop leefde Tsukuru Tazaki met constante gedachten aan de dood. Gedurende die tijd werd hij twintig en dus officieel volwassen, maar die gewichtige dag had geen speciale betekenis voor hem. Al die dagen kwam het idee om zelf een eind aan zijn leven te maken hem voor als het meest natuurlijke en logische wat hij kon doen. Ook nu begrijpt hij nog niet goed waarom hij op het laatste ogenblik die beslissende stap nooit heeft gezet.

Tsukuru Tazaki is opeens helemaal alleen. Zijn oude vrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen.

Hij doet de dagelijkse dingen – opstaan, douchen, eten, naar college gaan – maar zijn leven is leeg en hol.

En hoewel hij de definitieve stap nooit zet, ouder wordt, afstudeert, een baan vindt en carrière maakt, kan hij het verlies van zijn jeugdvrienden niet loslaten, totdat zijn vriendin Sala hem ertoe aanzet om nu eindelijk eens uit te zoeken wat er gebeurd is al die jaren terug. Maar hoe dieper hij in het verleden graaft, hoe hoger de prijs van vriendschap blijkt te zijn.

Haruki Murakami werd in 1949 geboren in Kioto. Na zijn eerste baan, als verkoper in een platenzaak, runde hij jarenlang een jazzclub. In 1979 debuteerde hij als schrijver, waarna hij dertien romans, tientallen korte verhalen en een klein aantal essaybundels schreef. Zijn werk wordt in meer dan veertig landen vertaald.
In 1987 beleefde Murakami zijn definitieve doorbraak met zijn inmiddels wereldberoemd geworden roman Norwegian Wood. Wereldwijd werden van dit boek miljoenen exemplaren verkocht, in 2010 verscheen de indrukkende verfilming.
Na het succes van Norwegian Wood woonde Murakami vanaf 1991 vier jaar met zijn vrouw in de Verenigde Staten, waar hij in Princeton (New Jersey) lesgaf en er zowel Ten zuiden van de grens (1992) als De opwindvogelkronieken (1995) schreef.

Zijn werk wordt in meer dan veertig landen uitgegeven. Al jaren wordt Murakami genoemd als de grootste kanshebber op de Nobelprijs voor de Literatuur.

Winactie

De winnaars zijn:

  • Etta Versteeven
  • Esther Plakke
  • Claudia Mulder

Van harte gefeliciteerd! Het boek zal naar jullie toe worden gestuurd via de uitgever.

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

3 reacties

Doortje Nicolai -

Van Haruki Murakami heb ik “Kafka aan het strand” gelezen: een magische roman met wonderbaarlijke gebeurtenissen, die niet “bestaan” maar zo kleurrijk en boeiend worden beschreven, dat je élk woord gelooft!
Ik kijk dus ENORM uit naar dit nieuwe boek en laat me graag weer betoveren door deze geweldige schrijver!

Annemarie van Kaam-Bok -

Haruki Murakami deed zelf de toneelopleiding, runde aan jazzcafé, werd leraar en later ook nog schrijver. Een bijzondere man uit een bijzonder land. Zijn werk verdient het om gelezen te worden!

Silvia -

Wat is nu mooier dan dit boek te ontdekken!

Reageer ook