fb
Damespraatjes Damespraatjes

Willeke: ‘Mijn veertienjarige dochter zwerft knetter stoned door de stad’

Het liefst wil je je kinderen beschermen tegen de grote boze buitenwereld. Ze weghouden van ellende en teleurstellingen. “Dat is onmogelijk,” weet Willeke (41).

De dag dat ze haar veertienjarige dochter Titia knetter stoned van het station plukte, staat in haar geheugen gegrift. Een vriendin belde op. “Wil,” zei ze, “volgens mij zag ik Titia op centraal zitten. Ze was omringd door vage gasten met scooters en ze leek me van de wereld.” Hoewel Willeke aan de andere kant van Amsterdam woont, wist ze niet hoe snel ze op centraal moest komen. Aan de achterzijde van het station trof ze haar dochter aan. Ze hing in de armen van een jongen die een stuk ouder dan Titia leek. “Ik stond aan de grond genageld. Daarna herpakte ik mezelf en liep op haar af. Ze schrok zich rot en stond gelijk op. Ik greep haar bij haar arm en sleurde haar mee. Dat we werden nagestaard door de groep jongeren, interesseerde me helemaal niks.
In de auto terug naar huis zweeg Titia en keek stoned voor zich uit. “Het leek me niet het moment nu met haar te praten, er kwam geen zinnig woord uit haar kind. Pas toen we thuiskwamen heb ik het er met haar over gehad.”

Overgehaald
In eerste instantie ontkende Titia alles. Ja, goed, ze had een paar trekjes van een joint genomen, maar dat was de eerste keer geweest. Willeke voelde dat ze loog. ’s Avonds kwam haar dochter huilend uit bed en kroop bij Willeke op schoot. “Het hele verhaal kwam eruit. Ze bleek al twee jaar te blowen. Twee jaar! Ze was dus twaalf jaar toen ze ermee begon. Ik had wel het idee dat ze rookte. Als ik dat aan haar vroeg, ontkende ze dat. Nou geloof ik ook niet dat het een verstokte rookster is, maar meer eentje die meedoet met de rest.” Willeke was zo opgelucht dat haar dochter alles eruit gooide en eerlijk opbiechtte waarmee ze bezig was. Dat ze was overgehaald door haar beste vriendin en dat ze verliefd was geworden op de jongen die regelmatig wiet bij zich had.  Ze beloofde haar moeder er mee te stoppen. “Natuurlijk geloofde ik haar. Maar hoe kon ik zo naïef zijn.”

Bij haar vader
Titia beloofde beterschap maar ging gewoon door met blowen. Ze heeft haar koffers gepakt en is bij haar vader gaan wonen.
“Ik ben verscheurd door verdriet. Ze stuurde een appje toen ze bij mijn ex-man was aangekomen dat ze voorlopig bij hem wilde wonen. Hij werkt veel en houdt haar amper in de gaten. Soms fiets ik naar centraal station om te kijken of ik haar zie, maar daar vertoont ze zich niet meer. Ik denk dat ze elders door de stad zwerft. Ze laat niets meer van haar horen. Huilend lig ik ’s nachts in bed omdat ik me echt grote zorgen maak. Titia is een makkelijk beïnvloedbaar meisje. Ik ben bang dat ze in verkeerde handen terechtkomt en zich in een fout circuit gaat begeven. Maar ik kan er niets aan doen. Ik heb contact met mijn ex en hem op zijn hart gedrukt haar goed in de gaten te houden. Meer kan ik voor nu niet doen. Hopen dat het goed gaat en dat ze op een dag beseft waarmee ze bezig is.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook