fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marianne: ‘Ik wil niet dat mijn dochter met de dochter van mijn beste vriendin omgaat’

Marianne en Chantal zijn al dertig jaar met elkaar bevriend; ze leerden elkaar kennen in de kroeg en het was vanaf het eerste moment dikke mik. Ze waren tegelijk zwanger en kregen allebei een meisje. “Hoe leuk zou het zijn als onze dochters samen opgroeien? Ik vond dat een geweldig idee. Maar daarvan ben ik teruggekomen; Sigrid, Chantals dochter, is een vreselijk meisje dat mijn dochter Julia alleen maar zit op te jutten.”

De vriendinnen Sigrid en Chantal zijn nu vijftien jaar en zitten bij elkaar in de havo-klas. Ze trekken veel met elkaar op en dat zit Marianne niet lekker. “Sigrid is een heel brutaal meisje dat mijn dochter continu domineert. Sigrid pikt niks van haar moeder, trekt volledig haar eigen plan, rookt en drinkt al en trekt mijn Julia mee.” Marianne schrok zich rot toen ze ontdekte dat Julia rookte. “Mijn moeder is overleden aan longkanker; ze had jaren een tot twee pakjes sigaretten weggepaft. Ik heb haar lijdensweg gezien en hoewel ik zelf nooit heb gerookt, werd ik door haar ziekte een nog grotere anti-roker.”

Meeloper

Omdat Julia een bescheiden soms wat timide meisje is, is ze bang dat ze buiten de groep valt. Sigrid is haar grote voorbeeld en alles wat zij doet, doet Julia ook. “Toen ik haar met een sigaret betrapte, werd ik zo boos. Maar ik realiseerde me ook dat ik het niet kon verbieden. Teleurgesteld was ik toen Juul me vertelde dat ze ook al alcohol dronk, bij Chantal thuis nota bene.” Marianne verzamelt al haar moed en spreekt Chantal erop aan. Zegt dat ze niet wil dat ze Julia al alcohol schenkt. “Chantal lachte me keihard uit en vroeg me onder welke steen ik lag. Dat al die meiden allang drinken en dat ze dat maar beter bij haar thuis kunnen doen dan buiten op straat. Chantal noemde me bekrompen en een saaie muts.”

Woest

Marianne praat met Julia en zegt haar dat ze niet wil dat ze nog langer met Sigrid omgaat. Dat Sigrid een slechte invloed heeft op haar. “Dat had ik beter niet kunnen doen; Juul werd woest en schold me uit. Zei dat ik saai was en dat niet iedereen doodgaat aan sigaretten en drank. Dat ze heus wel weet wat ze doet. Ik kon maar niet tot haar doordringen, ze wil niet zien wat voor een slechte invloed Sigrid op haar heeft.”

Angst

Als Julia een nacht wegblijft zonder dat Marianne weet waar ze is, is de maat vol. “Ik zat in doodsangst. Haar mobiel nam ze niet op en ik zag dat ze al uren haar whatsapp niet had gebruikt. Ik heb haar wel honderd keer gebeld en nam contact op met de politie die zei dat ik even rustig moest afwachten. Rustig? Ik was wanhopig!” De volgende ochtend wandelt Julia doodleuk binnen alsof er niets is gebeurd. Ze zegt dat ze bij Sigrid is blijven slapen en als Marianne Chantal belt om het verhaal te checken, bevestigt Chantal de logeerpartij. “Ik kon aan alles zien dat Julia loog, maar ik kreeg niet uit haar waar ze die nacht was geweest. Ik schreeuwde dat ik haar verbood nog langer met Sigrid om te gaan. Ze keek me uitdagend aan, haar armen over elkaar en antwoordde dat ik haar dat niet kon verbieden.”

Ruzie

In haar wanhoop fietst Marianne naar Chantal en maakt ruzie met haar. “Ik timmerde met mijn vuisten op haar borst, zwaar over mijn toeren en schreeuwde dat ik wilde dat Sigrid en Julia de vriendschap zouden verbreken. Chantal gaf geen kik en toen ik rustig was, zei ze: ‘zo, ben je uitgeraasd? Hoe dacht jij omgang tussen de meisjes te verbieden?”

Spijt

Sinds die aanvaring heeft Marianne spijt dat ze zo tekeer is gegaan tegen Chantal. Chantal wil haar voorlopig niet meer zien en Julia gaat nog steeds met Sigrid op pad. “Ik schaam me eigenlijk best een beetje en mis Chantal. Ik vind het zo jammer dat dit tussen ons in staat. Het liefst zou ik verhuizen naar de andere kant van het land zodat Juul en Sigrid uit elkaar worden gehaald, maar dat is niet haalbaar. Wat moet ik nou doen?

Wat vind jij? Vind jij Mariannes reactie overdreven? Of snap je dat ze haar dochter wil beschermen? Wat raad jij haar aan? Praat met mee in de comments onder dit artikel.

1 reactie

Annelies -

Goedenavond,
Zojuist deze site ontdekt; lijkt heel leuk!
Alleen kan ik nergens een datum vinden wanneer de artikelen geplaatst zijn, of ze recent zijn of misschien al heel oud…
Verder ga ik eens lekker “doorbladeren”.
Groet,
Annelies

Reageer ook