fb
Damespraatjes Damespraatjes

Werkt veel water drinken ontgiftend? En hoe zit het met je huid, hoofdpijn en afvallen?

veel water ontgiftend

Je leest en hoort het overal: drink veel water, dat is gezond! Zo zou het helpen bij het afvallen, hoofdpijn tegengaan, je een stralende huid bezorgen en zelfs ontgiftend werken. Maar klopt dat eigenlijk wel? In Broodje Gezond zochten Ersin Kiris en Marlijn Weerdenburg uit hoe dit zit. Ze spraken onder andere met internist-nefroloog Ewout Hoorn en sportdiëtiste Titia van der Stelt. 

Werkt veel water drinken ontgiftend?

Ersin is benieuwd of het drinken van veel water goed voor je is. “Werkt veel water drinken ontgiftend?”, hij legt deze vraag voor aan internist-nefroloog Ewout Hoorn. “Het is een soort massahysterie”, begint Hoorn zijn verhaal. “Er zijn geen bewijzen dat het ongezond voor je is, maar er zijn ook zeker geen bewijzen dat het goed voor je is. Het enige wat ik kan bedenken waarom mensen veel water drinken, is dat je vaker naar het toilet moet en dus in beweging blijft. Dat is op zich gunstig, maar heel veel meer dan dat weten we eigenlijk niet en is er misschien ook niet.”

Hoorn gaat verder: “Water zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft. Alle cellen en het bloed bevatten water en die hoeveelheid moet heel erg constant blijven. Het lichaam bepaalt zelf hoeveel daar voor nodig is en stemt af hoeveel uitgescheiden kan worden door de urine. Met deze urine worden het water zelf en afvalstoffen uitgescheiden.”

Afvalstoffen in urine

Ersin is benieuwd of hij voldoende drinkt. “Ik drink twee kopjes koffie per dag en soms een glaasje water. Is dat genoeg?” Samen met de internist-nefroloog voert Ersin een onderzoekje uit waarbij hij op een ‘normale dag’ zijn urine opvangt en op een dag waarop hij 3 liter water drinkt. Deze urine vangt hij op en wordt onderzocht in het lab. Wat blijkt? Op allebei de dagen zijn er evenveel afvalstoffen uitgescheiden. Het drinken van meer of minder water heeft dus geen invloed op het uitscheiden van afvalstoffen. “Als het lichaam merkt dat het meer water nodig heeft, dan krijg je dorst. Dit is voor jou het signaal om meer te gaan drinken”, sluit internist-nefroloog van Hoorn af.

Andere claims

Hoe zit het met andere claims die worden gemaakt over het drinken van water? Is het bijvoorbeeld zo dat je een stralende huid krijgt als je veel water drinkt? “Wetenschappelijk is hier geen bewijs voor”, vertelt sportdiëtiste Titia van der Stelt. Hoe zit het met afvallen? “Water heeft nul calorieën, dus het voegt in ieder geval niks extra’s toe. Maar er is geen bewijs dat je meer afvalt als je veel water drinkt.” En hoofdpijn dan? “Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door een vochttekort, dan kan dat heel goed kloppen. Maar dan ben je al best wel ver in gedehydreerde toestand. Normaal gesproken zou dat niet hoeven uitmaken”, sluit van der Stelt af.

Wil je de hele uitzending terugkijken? Dat kan hier.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook