fb

Wereldpremière van Rio Cubango in het Concertgebouw

Op zaterdag 12 november brengen het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst de wereldpremière van Rio Cubango in het Concertgebouw in Amsterdam. Rio Cubango is het meest recente werk van Portugese maar in Angola geboren componist, muzikant en instrumentenmaker Victor Gama.

Rio Cubango is samengesteld uit een reeks van stukken die grotendeels zijn geïnspireerd door de muziek van kinderen die Victor Gama opnam in de provincie Cuando-Cubango in Angola ten tijde van het conflict. Gama merkte op dat de kinderen alles wat ze vonden op slagvelden rond hun dorpen, van lege artilleriegranaten, munitiedozen en Kalashnikov magazijnen, transformeerden tot speelgoed en muziekinstrumenten.
Het optreden is een verrassende samenwerking tussen de getalenteerde Victor Gama en het Amsterdamse strijkkwartet Zapp 4, in 2005 bekroond met de Kersjesprijs. Het stuk is een metafoor voor het menselijk vermogen conflict om te zetten in geweldloosheid.

Gama’s optredens zijn grensoverschrijdend en experimenteel en hebben vaak een sterke visuele component. Zapp 4 strijkkwartet is een energieke band die improvisatie, fantasie en gepassioneerde solo’s combineert en volgens het NRC het meest swingende strijkkwartet van Nederland. Deze muzikale ontmoeting belooft een veelzijdig en avontuurlijk optreden te worden.
In maart 2010 bracht Victor Gama samen met het Kronos Quartet in Cargenie Hall, New York, een eerder en soortgelijk stuk genaamd Rio Cunene. Gama zegt over dit stuk: ‘Ik wilde dat het stuk direct relateerde aan de realiteit van deze kinderen op een manier dat hun instrumenten voor hen zou spreken, alsof ze zouden zeggen: “kijk, dit is wat ik met dit object kan doen”.

Tickets: € 20,- en €10,- (kinderen t/m 12 jaar)
Studenten en CJP €15,- Kaarten via http://www.concertgebouw.nl/ of Concertgebouwlijn 0900-6718345 (€1,- per gesprek)
dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 17.00 uur

De muzikanten bespelen verschillende instrumenten die door de Angolese kinderen gemaakt zijn en instrumenten uit de Pangeia Instrumentos serie; akoestische instrumenten en installaties die Victor Gama ontwierp om te experimenteren met vorm en geluid. Zapp 4 krijgt hiermee die muzikale uitdaging waar het altijd naar op zoek is. Rio Cubango in het Concertgebouw in Amsterdam biedt het publiek de eenmalige kans om de unieke samenwerking bij te wonen tussen een inventieve Portugese Angolese instrumentenmaker en een Amsterdams strijkkwartet.

Foto: Prins Claus Fonds

Reageer ook