fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wennen aan een multifocale bril: zo doe je dat!

Wennen aan een multifocale bril

Jarenlang werkten mijn ogen perfect. Ik heb dan ook nog nooit een bril op sterkte gehad. Helaas merk ik tegenwoordig steeds vaker dat ik dingen niet helemaal scherp meer zie. Ik heb moeite met het lezen van verkeersborden als het ’s avonds donker is en ook het lezen van kleine lettertjes wordt steeds wat lastiger. Het gaat langzaam, maar steeds meer merk ik dat het achteruit gaat. Toegeven dat ik een bril nodig heb vind ik lastig, maar ik zal er toch echt aan moeten geloven. Gelukkig zijn er tegenwoordig zo veel gave monturen én is de bril een heus mode-item. Zo vind ik de brillen van Charlie Temple echt heel gaaf. Tijd om mezelf weer goed zicht en een nieuwe look te gunnen dus ;). Hoogstwaarschijnlijk ga ik voor een multifocale bril. Maar wat is dat precies? En hoe kun je wennen aan een multifocale bril? Wij leggen het je uit. 

Multifocale brillen zijn brillen met glazen die verschillende sterktes bevatten. De bovenkant van het glas wordt gebruikt om scherp te zien bij het vooruit- en in de verte kijken. Bijvoorbeeld tijdens het autorijden en het lezen van verre verkeersborden. De onderkant van het glas heeft een sterkte waardoor je op korte afstand weer scherp kunt zien. Denk hierbij aan het lezen van je boek of het beantwoorden van een WhatsAppje. Het fijne aan een multifocale bril is dat je twee brillen in één hebt: een leesbril en een bril voor veraf.

Wennen aan een multifocale bril

Als je gewend was om twee verschillende brillen te gebruiken, is het vaak wel even wennen aan een multifocale bril. Gelukkig zijn er een aantal manieren waardoor je snel niet beter weet! Na ongeveer 14 dagen ben je gewend aan je nieuwe bril.

  • Draag de bril dagelijks en houd hem zo lang mogelijk op. Hoe meer je hem draagt, hoe sneller je ogen wennen aan de nieuwe bril.
  • Houd hem op tijdens zo veel mogelijk verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld bij het lezen, maar ook tijdens het wandelen of televisie kijken.
  • Kijk tijdens het lezen naar beneden, door de onderkant van de glazen. Houd je hoofd hierbij zo recht mogelijk en knik niet te veel naar beneden. De tekst kan dan wazig lijken.
  • Op de trap kijk je door de bovenkant van de bril. Zo kijk je ongeveer 2 meter voor je uit en kun je de treden duidelijk zien.
  • Ook tijdens het autorijden gebruik je de bovenste helft van de glazen. Kijk je op je dashboard ? Dan gebruik je het middelste en onderste deel.

Heb je de bril veel gedragen, maar merk je dat je na twee weken nog niet goed aan de bril gewend bent? Neem dan even contact op met de opticien. Hij of zij kan je extra tips geven en de bril eventueel wat anders afstellen.

Praat mee

Draag jij momenteel een multifocale bril? En moest je erg wennen aan een multifocale bril? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Susan Duran via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook