fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke vloer is het meest geschikt voor in de keuken?

Welke vloer is het meest geschikt voor in de keuken?

De keuken is vaak het hart van het huis. Hier brengen we tijd door om te koken, te eten en om een goed gesprek te voeren. Een van de belangrijkste aspecten van het inrichten van een keuken is het kiezen van de juiste vloer. De vloer moet niet alleen functioneel zijn, maar ook mooi en duurzaam. Er zijn veel verschillende vloeropties beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreek ik de meest geschikte vloeren voor in de keuken.

Tegels

Tegels zijn een van de meest populaire vloeropties voor in de keuken. Ze zijn duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vocht en vuil. Bovendien zijn tegels verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor je de keuken een unieke uitstraling kunt geven, passend bij jouw eigen smaak en wensen.

Keramische tegels zijn de meest voorkomende en worden gemaakt van klei die is gebakken op hoge temperaturen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, waaronder vierkant, rechthoekig en zeshoekig. Natuurstenen tegels worden gemaakt van materialen zoals graniet, marmer, leisteen en travertijn. Ze zijn duurder dan keramische tegels, maar hebben een unieke en luxere uitstraling.

Het belangrijkste nadeel van tegels is dat ze koud aanvoelen, vooral in de winter. Dit kan worden opgelost door een vloerverwarmingssysteem te installeren. Bovendien kunnen tegels glad worden als ze nat zijn, wat een risico op uitglijden met zich meebrengt. Dit kan worden vermeden door de tegels antislip te maken met een speciaal hiervoor bedoelt middel. Zeker als er kinderen in huis zijn of als je op leeftijd bent, is dit een goed idee.

PVC vloeren

PVC-vloeren van Floorinq zijn een steeds populairdere optie voor in de keuken vanwege hun duurzaamheid, gemakkelijke onderhoud en waterbestendigheid. PVC staat voor polyvinylchloride en is een type kunststof. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder houtlook, tegellook en andere patronen.

Een van de belangrijkste voordelen van PVC-vloeren is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Een vochtige doek is vaak voldoende om de vloer schoon te maken en vlekken te verwijderen. Daarnaast zijn PVC-vloeren bestand tegen water en vocht, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de keuken. Hierdoor zijn ze minder gevoelig voor het ontstaan van schimmel en andere bacteriën.

Een PVC vloer kopen doe je als je wilt gaan voor duurzaamheid. Ze zijn bestand tegen krassen en deuken en zijn daarom ideaal voor keukens waarin er veel wordt heen en weer gelopen. Bovendien zijn PVC-vloeren verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor je een vloer kunt kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Een ander voordeel van PVC-vloeren is dat deze zacht aanvoelen en geluid absorberen. Dit maakt ze comfortabel om op te lopen en te staan. PVC-vloeren hebben ook een goede isolatie, wat inhoudt dat ze helpen om warmte vast te houden en geluid zo veel mogelijk zullen dempen.

Een van de nadelen van PVC-vloeren is dat ze gemaakt zijn van kunststof en dus minder milieuvriendelijk zijn dan sommige andere vloeropties.

Tot slot zijn PVC-vloeren relatief gemakkelijk te installeren en kunnen ze op verschillende ondergronden worden gelegd, zoals beton, hout en tegels. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en ervoor te zorgen dat de ondervloer goed is voorbereid, voordat je de PVC-vloer legt.

Houten vloeren

Houten vloeren zijn een populaire keuze voor in de keuken vanwege hun warme en gezellige uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en passen goed bij allerlei interieurstijlen. Bovendien zijn houten vloeren duurzaam en kunnen ze jarenlang meegaan als ze goed worden onderhouden. Zeker dit laatste is erg belangrijk.

Massief houten vloeren worden gemaakt van massief houten planken en zijn duurder dan laminaatvloeren. Ze hebben echter een betere geluidsisolatie en kunnen worden geschuurd en vervolgens opnieuw worden gelakt, om hun oorspronkelijke uitstraling te behouden. Laminaatvloeren zijn gemaakt van geperst hout met een houtfineer bovenlaag. Ze zijn goedkoper dan massief houten vloeren en gemakkelijker te installeren.

Het belangrijkste nadeel van houten vloeren is dat ze gevoelig zijn voor vocht. Dit kan leiden tot kromtrekken en krimpen van het hout, waardoor de vloer kan beschadigen. Het is daarom belangrijk om, als er iets is geknoeid,  dit direct op te ruimen en te voorkomen dat er vocht op de vloer blijft liggen.

We zijn heel benieuwd waar jouw keuze naar uitgaat. Laat je het ons weten? Dat kan bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto:  Mark McCammon via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook