fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke soorten eikenhouten vloeren bestaan er en hoe kies ik?

Als je zoals wij in ons huurhuis lawaaihout op de vloer hebt liggen, omdat je gestoffeerd huurt, denk je misschien niet na over het uitkiezen van een nieuwe vloer. Nu hopen wij ook ooit eens een eigen stekkie te kunnen kopen, dus soms wil ik nog wel eens rondkijken wat er zoal op de markt is. Daarnaast kom ik bij vrienden of kennissen die een nieuw huis hebben vaak een visgraat vloer tegen en heel eerlijk, ik ben dan best wel een beetje verliefd. Ook eikenhouten vloeren vind ik erg mooi. In dit artikel ga ik verder in op de volgende vragen: welke soorten eikenhouten vloeren bestaan er en hoe kies ik?

Eiken Lamelparket

Enig onderzoek leert mij dat eiken Lamelparket het meest wordt gekozen door mensen die op zoek zijn naar een eikenvloer en deze kopen bij Trendvloeren.nl. Een vloer als dit is als je kijkt naar het fabricageproces eigenlijk hetzelfde als een multiplankvloer. Het verschil is wel dat er onder de toplaag dwarsgeplaatste houten lamellen zitten, die kruislings zijn verlijmd onder de houten toplaag. Op deze manier wordt de natuurlijke werking van het eiken geminimaliseerd. De vloer ziet er overigens hetzelfde uit als een massieve vloer, inclusief noesten en natuurlijke kleurverschillen. Lamelparket kun je heel strak (naadloos) leggen omdat het hout nauwelijks werkt onder invloed van vocht of temperatuur. Een ander voordeel is dat je de vloer vast of zwevend kan leggen. Kies je voor het laatste dan kun je de vloer eenvoudig meeverhuizen naar een nieuwe woning.

Eiken Visgraat en Hongaarse Punt

Zoals ik al een beetje liet doorschemeren in de intro, je komt tegenwoordig in veel woningen een visgraat vloer tegen. Door het speelse patroon is deze namelijk uitermate geschikt binnen verschillende interieurs. De visgraat vloer is overigens alles behalve nieuw, want eeuwen geleden werden vloeren ook al op deze manier gelegd. Als je kiest voor een eiken multiplank visgraat vloer dan bestaat deze uit een toplaag van eikenhout, welke watervast is verlijmd op een multiplex onderlaag. Dit zorgt ervoor dat de  vloer nauwelijks meer uitzet of krimpt. De vloerdelen worden tegen elkaar aan geplaatst onder een hoek van 90 graden. Eiken visgraat vloeren zijn er in verschillende breedtes, diktes en lengtes en kunnen in allerlei verschillende kleuren worden afgewerkt. Ze kunnen zelfs naar wens voor je worden gerookt. Goed om te weten: een eiken visgraatvloer is ook mogelijk in combinatie met vloerverwarming, wel zo fijn!

Dan kom ik op mijn volgende persoonlijke favoriet: de Hongaarse Punt. Deze vloer lijkt wel op een visgraat vloer maar oogt een stuk strakker en rustiger omdat deze een ander motief heeft.  Daarnaast is de Hongaarse punt opgebouwd met hoeken van 60 graden in plaats van 90 graden. De afwerking van de vloer is onbehandeld, dus je kunt deze zelf met een olie of lak in kleur naar keuze behandelen (of dit laten doen door een professional natuurlijk). Een Hongaarse Punt vloer is door de gelaagde opbouw van de planken ook geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk om te weten dat een vloer als dit altijd moet worden gelijmd op een egale ondergrond.

Massief eiken vloer

Massief eiken is nog altijd een populaire houtsoort om op de vloer te leggen omdat het een frisse en strakke uitstraling geeft. Daarnaast is het materiaal goed te bewerken en dus op een gemakkelijke manier te matchen binnen ieder interieur. De rustige uitstraling zorgt voor een tijdloze uitstraling en kan dus klassiek worden ingezet, of juist modern. De lage RC-waarde van eikenhout zorgt ervoor dat deze geschikt is voor vloerverwarming. De kosten van een eiken vloer zijn vaak een stuk lager in vergelijking met andere vloeren en mede hierom blijft het een populaire keuze. Daarnaast is de kwaliteit van eikenhout uitstekend, ook bij intensief gebruik.

Bamboe vloer

Grenen vloer

Een grenen vloer heeft een levendige uitstraling en is relatief goedkoop in de aanschaf. Daarnaast is deze ook op een gemakkelijke manier te onderhouden. De kleurschakeringen worden veroorzaakt door noesten en het kleurverschil tussen het kernhout en het spint. Omdat grenenhout relatief zacht materiaal is kunnen er gemakkelijk lichte beschadigingen ontstaan. Maar, de krasjes en putjes geven de planken een doorleefd en warm uiterlijk en dat is nou juist wat de meeste mensen zo charmant vinden aan dit soort vloeren. Grenen vloeren zijn gemakkelijk te schilderen, wat het nog aantrekkelijker maakt in combinatie met de prijs.

Wat voor soort vloer ligt er in jouw huis? En zou je wellicht wel een andere vloer willen? We lezen het graag in de comments 🙂

Afbeelding: Pexels – Vlada Karpovich

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook