fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke soorten dubbel glas bestaan er en wat zijn de verschillen?

In onze woning hebben we beneden dubbel glas, maar boven moeten we het doen met enkel glas. Als het in de winter koud is, dan merken we dat dus wel in onze slaapkamers. Op zich niet erg hoor, want we hebben allemaal een goed dekbed, dus het heel erg koud krijgen zullen we niet. Alleen in de nacht gaan plassen is wat minder gezellig….In dit artikel vertel ik welke soorten dubbel glas er zijn en benoem ik ook de verschillen.

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas is een type raam dat bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht zijn afgesloten met een spouw, om een isolatielaag te creëren. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnenblijft en de kou wordt buitengehouden. De isolatielaag kan worden gevuld met lucht of een ander soort gas, zoals krypton of argon. Dit is de voornaamste reden dat het een populaire keuze is voor huiseigenaren en bedrijven die willen verduurzamen en energie willen besparen. Men kiest ook regelmatig voor dubbel glas om geluidshinder te verminderen.

Verschillende soorten dubbel glas

Er zijn dus verschillende soorten dubbel glas te weten: het standaard dubbel glas (isolatieglas), HR++ glas en Triple glas. Over deze laatste twee vertel ik graag nog iets meer.

HR++ glas

HR++ glas (ook wel hoogrendementsglas genoemd) isoleert extra goed dankzij een isolerende gasvulling tussen de glasbladen en een reflecterende metaalcoating. Hoe meer plussen er in de naam van het glas staan, hoe hoger de isolatiewaarde.

Aan de hand van U-waarde wordt officieel vastgesteld hoe hoog de isolatiewaarde is. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolatie is. Men drukt de U-waarde uit in W/m²K.

Is er sprake van verduurzaming van een bestaande woning, dan stelt de overheid een minimale eis als het aankomt op de U-waarde van de beglazing wanneer er een subsidie wordt aangevraagd. Er wordt dan gevraagd om een U-waarde welke gelijk is aan die van HR++ glas. HR++ glas isoleert overigens 2,5 keer beter dan het standaard (oude) dubbel glas.

Triple glas (HR+++)

Triple glas, ook wel driedubbel glas genoemd, is extra isolerend hoogrendementsglas. Het bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee spouwen en een metaalcoating. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met edelgas, dat milieuvriendelijk is. Door deze vulling kan de kou van buiten niet naar binnen en de warmte van binnen niet naar buiten. De metaalcoating zorgt ervoor dat de warmte bijvoorbeeld door de radiator wordt gereflecteerd en hierdoor blijft deze grotendeels in de woning. Triple glas heeft een lage U-waarde tussen de 0,5 en 0,9 en is op dit moment het best isolerende glas op de markt. Toch wordt er vaker voor HR++ glas gekozen, omdat triple glas meestal niet in bestaande kozijnen past.

Subsidies

Vanuit de Nederlandse overheid zijn er subsidies mogelijk voor degenen die ervoor willen kiezen om hun woning te verduurzamen en/of hier vanuit de zakelijke hoek voor willen gaan. Hiervoor zijn ISDE (voor woningeigenaren) en SVVE (voor zakelijke gebruikers) subsidies voor glas ingericht om gebruikers tegemoet te kunnen komen in de kosten.

De bedoeling is dat woningeigenaren goed kijken naar de isolatie van hun woning, zodat er meer warmte kan worden binnengehouden. Kijken we naar de SVVE dan geldt dit voor woonverenigingen, wooncorporaties en VvE’s. Er kunnen door middel van deze SVVE subsidie isolatiemaatregelen worden getroffen voor gebouwen die in eigen bezit zijn. Wel moet er per gebouw een subsidie worden aangevraagd.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Quang Nguyen Vinh via Pexels

Reageer ook