fb
Damespraatjes Damespraatjes

Marianne: “Weet niet waar ik het met mijn schoondochter over moet hebben”

Marianne en Wim hebben drie zoons en die zijn zorgeloos door hun jeugd gekomen. Ze hebben inmiddels allemaal een relatie. De jongste heeft sinds vorig jaar een vriend, de oudste is getrouwd met een leuke vrouw, maar met de vriendin van haar middelste zoon heeft ze niet zoveel. “Ik heb geen idee waarover ik het met haar moet hebben.”

Een echte jongensmoeder

Ze is blij dat haar jongens zo goed zijn terechtgekomen. “Moeder zijn van drie zonen was soms best pittig, maar ik ben ervoor gemaakt. Heerlijk vind ik die manlijke energie. Wim en ik zijn volgens onze jongens ‘relaxte ouders’ en zo voel ik dat ook. Natuurlijk moesten we soms een beetje bijsturen, maar dat is altijd gelukt. Bij ons thuis kan altijd alles. Wilde een van de jongens een feestje geven? Geen probleem, kom maar hier.” De kinderen van Marianne en Wim deden het goed op school, gingen naar HBO en universiteiten en hebben alle drie goede banen.

Het gaat goed met ze

“Het is fijn als je kinderen makkelijk kunnen leren en een leuke studie hebben gevolgd. Daardoor hebben ze nu alle drie goed banen.” Niet alleen hebben ze leuk werk, ook hebben ze een relatie. “Benjamin onze jongste heeft sinds vorig jaar een hele fijne vriend. Ze zijn dol op elkaar en hebben het zelfs al over samenwonen. Frank, onze oudste, is vorig jaar getrouwd met Melanie. Een schat van een vrouw met wie ik het heel goed kan vinden. Regelmatig bellen we elkaar en kletsen we zo een uur weg. Ik vind het heel gezellig met haar en ze voelt als een dochter.”

’t Kind is druk met TikTok

Zo blij Marianne is met Melanie, zo lastig vindt ze het om om te gaan met Viv, de vriendin van de middelste. “Apetrots kwam Melle thuis met Viv. Ik schrok een beetje van zijn keuze. Viv is een popje om te zien. Ze heeft mooi, lang geblondeerd haar, draagt maatje 36, haar nagels zijn altijd perfect gemanicuurd en het kind leeft van haar TikTok-account. Viv heeft veel volgers en is de hele dag druk met posten van berichten over haar uiterlijk en nieuwe spullen die ze heeft gekocht maar vooral heeft gekregen. Onnoemelijk veel beautyproducten krijgt ze opgestuurd in de hoop dat ze er iets positiefs over wil zeggen.” Marianne snapt niet zo goed dat Viv er zo’n plezier in heeft. “Ik krijg de indruk dat ze haar ego ophangt aan haar TikTok-account. Als de volgers minder enthousiast zijn over een post, is haar dag verpest.”

Boeken zijn voor bejaarden

Vervelend vindt Marianne dat Viv naast TikTok geen andere interesses heeft. “Van sporten houdt ze niet omdat je daar zo van gaat zweten en omdat je make-up dan doorloopt. Geen gezicht, vindt ze. Lezen vindt ze iets voor oude mensen en een museum bezoeken vermoeiend. Haar vriendinnen zijn net zo. Wij zijn helemaal niet zo. Ik heb de jongens opgevoed met kunst en cultuur en sporten doen ze nog steeds. Hoewel Melle sinds hij verkering heeft met Viv een stuk minder vaak beweegt. Zonde want sporten brengt je zoveel.”

Waar moet ik het over hebben?

De middelste zoon van Marianne en Wim snapt niet waarom ze Viv niet leuk vinden. “Mel is gebiologeerd door haar en kan zijn ogen niet van haar afhouden. Het lijkt wel of hij blind van liefde is, ik begrijp er niks van. Voor Viv had Melle een vlot, leuk en sportief meisje. Niet zo eentje die bang is dat haar nagels afbreken. Maar Melle heeft het met haar uitgemaakt omdat hij Viv ontmoette, de liefde van zijn leven zoals hij zelf zegt.” En nu zit Marianne voor haar gevoel opgescheept met een schoondochter die haar uiterlijk belangrijker vindt dan de toestand in de wereld. Verschillende keren heeft Marianne geprobeerd een gesprek met Viv te voeren en zocht ze naar gemeenschappelijke interesses maar die zijn er niet. “Het enige gemeenschappelijke dat Viv en ik hebben, is Melle en om nou te zeggen dat ze heel enthousiast over hem is, nee.”

Treurig leeg popje

Marianne vraagt zich dan ook af hoe lang de relatie gaat duren. “Ik krijg het gevoel dat Melle veel meer om haar geeft dan zij om hem. Ze kan wel goed met hem pronken, Melle is een mooie jongen en hij heeft er geen probleem mee als Viv hem betrekt in haar TikTok-gebeuren. Maar Wim en ik hopen allebei dat de relatie niet al te lang gaat duren en Viv zal het moeten beëindigen want Melle gaat dat niet doen. Hij is blind van liefde en ziet niet wat een treurig, leeg popje hij aan de haak heeft geslagen.”

Hoe maak je als ouder duidelijk dat de partnerkeuze van je kind niet de juiste is? Moet je dat überhaupt willen? Vind jij dat je er best iets van kunt zeggen als je denkt dat de relatie van je kind gedoemd is te mislukken? Of is dat iets dat je kind maar moet uitzoeken? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Fien -

Beste Marianne,
Iedereen is anders en tja je kan ook een schoondochter treffen die andere interesses heeft dan jij en je man. De kunst is om ook eens interesse in haar te tonen en over iets anders te hebben dan kunst, cultuur etc. Niet iedereen heeft een hoge opleiding (geen flauw idee wat ze gestudeerd heeft) of een baan net als jullie. Ook met dit kan ze veel geld verdienen (marketing) omdat ze anders is dan wie jij kent hoeft ze nog geen treurig (??) mooi popje te zijn. En waarom vind Melle haar leuker dan zij hem? Waar baseer je dat op? Vraag naar haar interesses zou ik zeggen en niet op de onderwerpen die jij boeiend vind. En vind je geen klik jammer maar dan kan je wel over andere dingen praten ( hoe was je dag?, heb je gefilmd voor TikTok? Wat krijg je opgestuurd? Wat heb je leuke kleding aan? Leuke film gezien? Boek gelezen? Tips voor mooie producten? Wat ga je van het weekend doen? Enz) misschien oppervlakkig maar wel leuk om gesprek te voeren. En laat Melle er zelf uitkomen of hij verder met haar gaat of niet. Het gaat of hun gelukkig zijn toch?

Joris -

Je veroordeelt iemand die je eigenlijk niet zo goed kent; wie is er dan treurig?

Sanderien van Mul -

Laat het joch. Je noemt geen leeftijd, maar na HBO/universiteit en een eigen baan gok ik erop dat Melle zo rond de vijfentwintig is..? Jouw opvoeding is klaar, laat hem los, laat hem zijn eigen fouten maken en zijn eigen inzichten verwerven. Jammer dat je niets hebt met zijn vriendin, maar je hóeft ook niets met haar te hebben. Als ze iedere keer op haar telefoon zit, ga jij gewoon iets anders doen, het huishouden voor mijn part, of kantklossen. Je kunt haar toch niet overtuigen van sport, kunst of cultuur dus steek daar ook geen energie (meer) in. Misschien gaat de relatie vanzelf wel uit, misschien blijven ze nog wel vijftien jaar bij elkaar. Blijf beleefd, blijf geïnteresseerd voor zover mogelijk en trek je niets van haar aan. Je hebt geen invloed meer op je zoon, alleen maar op je eigen gedachten.

Reageer ook